Heilig
Heiligverklaring Titus nabij?

Titus Brandsma is een belangrijke stap dichter bij een heiligverklaring. Het is denkbaar dat de aankondiging van de heiligverklaring al in februari komt. 

Eind november is de belangrijkste horde voor een heiligverklaring genomen. Dat heeft alles te maken met de ‘wonderbaarlijke’ genezing van Michael Driscoll, pater-karmeliet uit Florida. De pater had een agressieve kanker maar genas daarvan, naar eigen zeggen, door te bidden tot Titus Brandsma. Een team van vijf onafhankelijke katholieke artsen heeft nu verklaard dat die genezing medisch gezien onverklaarbaar is.
> Lees verder

Alfabet van de Liefde
De M van Moeder

 

In de kunst van de Renaissance wordt de christelijke Liefde – Caritas – standaard afgebeeld als een moeder, vergezeld van haar drie of vier kinderen. Daarbij geeft ze doorgaans het jongste kind de borst en laten de overige zich idyllisch voeden door die andere moeder: Moeder Natuur. Geen kamer, kerk of plein, maar de wijde natuur is de gebruikelijke context waarin de personificatie van die liefde wordt afgebeeld.

In de vijftiende en zestiende eeuw ziet men het blijkbaar anders: Caritas is een vrouwelijk naakt, met kinderen, midden in de natuur.
> Lees het verhaal achter de letter M van Moeder