Home » Actueel » Interviews en Podcasts

Interviews en Podcasts

TBI-medewerkers treden regelmatig op in radioprogramma’s en er zijn diverse podcasts opgenomen met hen in de hoofdrol. Hieronder staat een chronologisch overzicht van links via de welke u kunt doorklikken op de interviews en gesprekken.

‘Bijzonder saaie lezing’ van Marc De Kesel over moderne mystiek van Mallarmé (18 mei 2020)

Vorig jaar organiseerde Sander Vloeibergs, TBI Fellow, de studiedag ‘Kunst, kerk en mystiek’ in Leuven. Tijdens de studiedag werd de relatie tussen de Middelnederlandse christelijke mystiek enerzijds en de hedendaagse kunstpraktijk anderzijds bestudeerd. TBI-directeur Marc De Kesel hield een – zoals hij zelf noemde een ‘bijzonder saaie lezing’ – over moderne dans en moderne mystiek: over Mallarmé’s ‘spirituele’ kijk op dans. Beoordeel het zelf.

Corona en het fundament van onze politiek | Interview met filosoof Marc De Kesel (20 april 2020)

Wat kunnen we leren van de coronacrisis? Volgens filosoof en directeur TBI Marc De Kesel laat de wereldwijde crisis zien dat niet de economie, maar het behoud van leven aan de basis moet staan van onze politiek. Bekijk  dit interview met filosoof Marc De Kesel en programmamaker Liesbeth Jansen over hoe de coronacrisis de fundamenten van onze vrijheid en democratie blootlegt. Lees en kijk verder.

Van 11 tot 12 uur op vrijdag 10 april (Goede Vrijdag) livestream over Matthäus-Passion door Ad de Keyzer (10 april 2020)

Ad de Keyer, Bach-kenner bij uitstek, verzorgt op vrijdagochtend 10 april een livestream via Youtube. U kunt hem dan het hemd van het lijf vragen over zijn colleges over Bachs Matthäus-Passion, of over Bachs Matthäus-PassionBachs Matthäus-Passion in het algemeen. De livestream is afgelopen maar nog wel te bekijken.

Ad de Keyzer geeft online colleges over Matthäus-Passion (8 april 2020)

Niemand anders dan onze Bach-liefhebber Ad de Keyzer neemt u mee in drie online college’s over de Matthäus-Passion. Hij benadert het stuk niet als geestelijk concert, maar hij kijkt er op een  spiritueel liturgische manier naar. ‘Deze manier van kijken Levert ons veel te denken op.’ Lees verder.

Inigo Bocken over ‘Waarom laat God ons lijden?’ (19 maart 2020)

Inigo Bocken gaf woensdag 18 maart een interview op Radio Maria over het door hem vertaalde boekje van Karl Rahner ‘Waarom laat God ons lijden’?. In ‘Waarom laat God ons lijden?’ onderzoekt Rahner haast wetenschappelijk alle mogelijke antwoorden op deze vraag. Wat zeggen filosofen, christenen, atheïsten? En houden deze antwoorden stand? Lees – en luister – verder.

Beluister het interview van Joop van der Elst met Inigo Bocken over Cusanus’ De blik van God (11 december 2019)

TBI directeur Inigo Bocken heeft een geheel herziene vertaling gemaakt van De visione Dei van de 15e eeuwse filosoof, theoloog, wiskundige, kardinaal en politicus Nicolaas van Cusa. De titel: De blik van God. Beluister het interview van Joop van der Elst met Inigo Bocken over het belangrijkste boek uit Inigo’s leven. Beluister het interview. Beluister het interview.

In gesprek met Ad de Keyzer over mystiek perspectieven in Bachs Matthäus Passion (21 oktober 2019)

Ad de Keyzer een gepassioneerd Bach-liefhebber en kan hij gezien worden als een expert op het gebied van de Mattheus Passion. Via SoundCloud kunt u naar een interview luisteren met Ad de Keyzer over de mystiek perspectieven in Bachs Matthäus Passion. Beluister het gesprek.

Podcast interview TBI directeur Inigo Bocken over ‘De vreemdeling. Eenheid in verschil’ van Michel Certeau (11 juni 2019)

Beluister de podcast van Inigo Bocken, wetenschappelijk directeur van het Titus Brandsma Instituut, over het werk en het boek ‘De vreemdeling. Eenheid in verschil’ van Michel de Certeau. Lees verder.

Podcast van Thomas Quartier over spiritualiteit in verhouding tot maatschappelijk engagement (22 januari 2019)

Thomas Quartier vertelt in deze podcast over zijn onderzoek naar spiritualiteit in verhouding tot maatschappelijk engagement en zijn persoonlijke leven als monnik. > Beluister de podcast.