Home » Actueel » Musical TITUS. Leven tussen stilte en stress

Musical TITUS. Leven tussen stilte en stress

Vanaf 31 mei tot en met 10 juni wordt in de Bonifatiuskapel in Dokkum voor het eerst een professioneel muziektheaterstuk opgevoerd over het bewogen leven van Titus Brandsma. Bij de premiere vrijdag 31 mei waren zowel de bisschop van Groningen-Leeuwarden Ron van den Hout als de prior generaal Fernando Millán Romeral uit Rome en provinciaal overste Jan Brouns aanwezig.

Titus. Leven tussen stilte en stress: een motto voor het leven van Titus Brandsma uit Oegeklooster bij Bolsward (1881-1942). Hij is de opvallendste Friese katholiek van de 20e eeuw;  bekend in Nederland en internationaal.  Open oog voor de veranderingen in zijn tijd verenigt hij met onverzettelijk vasthouden aan diepgewortelde principes. Mystiek geloof en maatschappelijke inzet tekenen zijn leven. Titus sterft in het concentratiekamp Dachau, wegens zijn principiële verzetshouding maken hem na de Tweede Wereldoorlog in bredere kring bekend. In 1985 werd hij zalig verklaard door Paus Johannes Paulus.

De voorstelling schetst Titus’ levensloop in afwisselende taferelen. Zijn opgroeien als kind in de Friese boerenfamilie Brandsma  bij Bolsward.  De keuze op jonge leeftijd voor het monniksleven van de orde der Karmelieten. Brede activiteiten in de  vooroorlogse jaren ‘20 en ‘30 als priester, journalist, onderwijsman,  universitair hoogleraar en katholiek media adviseur. Titus strijdt voor emancipatie van de Friese taal en (katholieke) cultuur, naast wetenschappelijke waardering van oud-Nederlandse mystici  in de vaderlandse literatuur. Hij draagt bij aan de Bonifatiuskapel in Dokkum als nieuw bedevaartsoord en ontwikkeling van voortgezet onderwijs in Oss. In Nijmegen treedt hij op als  medeoprichter, hoogleraar en  rector magnificus  van de Radboud Universiteit.

Titus’ arrestatie door de Duitse bezetter, vanwege zijn kritiek op het opkomend Duits  fascisme, leidde tot gevangenschap en de dood in het concentratiekamp Dachau.  Zijn ongebroken geest en sociale bewogenheid  maakten diepe indruk op  kampgenoten van  allerlei gezindte.

TITUS is een indrukwekkende theatervoorstelling, aansprekend voor een breed publiek met schitterende afwisseling in dans en muziekstijlen – van klassiek tot rock. Vooral het herkenbare thema ‘leven tussen stilte en stress’ zal veel mensen in deze hectische maatschappij enorm aanspreken.

De Bonifatiuskapel in Dokkum is dé plek waar dit muzikale theaterstuk wordt opgevoerd. Deze locatie past bij Titus. Sterker nog, hij was voortrekker van de bouw van de kapel.

De cast – met grote namen als Theun Plantinga (Titus) en Alexandra Alphenaar (Teresa) – bestaat uit een mix van Nederlandse en Friese professionals, gecombineerd met mensen uit de regio.
Kaarten zijn verkrijgbaar via www.titus2019.nl.

> Lees het artikel ‘Wat bezielde Titus Brandsma?’. Inclusief mogelijkheid tot overnachting in Karmelklooster Drachten.
> Lees het interview met scriptschrijver Bouke Oldenhof: ‘Titus brengt geloofsgesprek op gang (RTV NOF)

Recensie van het muziekspektakel over Titus Brandsma in de Leeuwarder Courant 3 juni 2019: