Home » Actueel » Nieuws

Nieuws

Schrijf je nu in voor de Leeskring Onderbreking

Bent u geïnteresseerd in pedagogiek én theologie? Schrijft u zich dan in voor de Leeskring Onderbreking. Samen met collega Theo van der Zee leest u teksten van pedagogen als Max van Manen, Gert Biesta en Lieven Boeve. Zij hebben allemaal hun eigen visie op de rol van gebeurtenissen die onze verwachtingen onderbreken. Zij zijn van mening dat onderbrekingen ruimte kunnen maken voor dat wat nog niet gezien of gehoord is. Lees verder.


Nog drie plekjes voor Leeskring over Simone Weils’ Wachten op God

Woensdag 11 september start de tweede leesgroep over Simone Weil. Dit keer behandelen we haar boek Wachten op God. Weil kan gezien worden als één van de interessantste christelijke mystici van de twintigste eeuw. Uit haar essays en dagboeknotities spreekt een bijzonder grote belangstelling voor moderne wetenschap, voor wiskunde, antieke cultuur en politiek, maar ook voor religie en mystiek. Lees verder.


Festivallezing ‘De paradox van het gebed’ door Marc De Kesel Musica Sacra Maastricht (19 – 22 september 2019)

Ieder jaar organiseert Maastricht hét kunstenfestival vol religieuze muziek, dans, theater, performance, film en beeldende kunst. Het thema van deze editie is Bidden & Smeken. Het festival start op donderdag 19 september en gaat door tot en met zondag 22 september. Marc De Kesel houdt op vrijdag 22 september een festivallezing met als titel ‘De paradox van het gebed.’ Lees verder.


Volkskrant: ‘Marc De Kesel heeft een verdraaid knap boek geschreven’

Marc De Kesels’ boek Het Münchhausen-paradigma – eenvoudiger ondertitel: ‘Waarom Freud en Lacan ertoe doen’ krijgt vier van de vijf sterren van de Volkskrant. Lees de recensie in de Volkskrant van 2 augustus 2019.


TITUS genomineerd voor Musicalaward

De muziektheaterproductie TITUS is genomineerd voor de Musicalworld Awards in de categorie Beste Regionale Musical. De musical in de Bonifatiuskapel te Dokkum was een groot succes. Alle tien voorstellingen waren zo goed als uitverkocht. Mensen waren diep onder de indruk van het theaterstuk over het bewogen leven van de actieve Friese pater Titus Brandsma. De organiserende Stichting 754 kijkt dan ook met een goed gevoel terug op het evenement. Breng uw stem uit voor 31 augustus.


Nieuw boek ‘Liefdesgeboden’ van Thomas Quartier

Vanaf 12 augustus komt er een nieuwe publicatie van Thomas Quartier op de markt onder de titel Liefdesgeboden. Bestellen kan nu al via de uitgever. Lees verder.


Symposium over mystiek en / als liefdestheorie (28 en 29 november 2019)

Donderdag 28 en vrijdag 29 november organiseert het Titus Brandsma Instituut een symposium over mystiek en / als liefdestheorie. De call for papers is inmiddels verstreken. Wilt u alsnog deelnemen, neem dan contact op met Marc.deKesel@titusbrandsmainstituut.nl. En wilt u graag deelnemen maar geen paper insturen, dan kan dit natuurlijk ook. Inschrijving zal mogelijk zijn vanaf medio augustus. De kosten die aan deelname verbonden zijn, zullen zo spoedig mogelijk bekend gemaakt worden. Lees verder.


Bestel nu het boekje Nacht van de Mystiek 2019 over Liefde & Mystiek voor maar € 10,-

Bestel nu het boekje van de Nacht van de Mystiek 2019 over Liefde & Mystiek. Voor slechts € 10,- euro ontvangt u het boekje met alle lezingen, foto’s én een DVD om alles nog eens terug te kunnen kijken en te luisteren. > Bestel nu.


Studiemiddag Mystiek en Liturgie in de Late Middeleeuwen (29 oktober 2019)

Dinsdag 29 oktober organiseert Ineke Cornet (TBI) samen met Kees Schepers van het Ruusbroecgenootschap, een studiemiddag over mystiek en liturgie in de Late Middeleeuwen. Traditioneel zijn liturgie en mystiek vaak gescheiden van elkaar onderzocht. Momenteel is er veel meer aandacht hoe deze twee met elkaar verweven zijn. Lees verder.


Doe mee met expert meeting Moderne Devotie over Thomas van Kempen

Bent u geïnteresseerd in de Moderne Devotie in het algemeen en Thomas van Kempen in het bijzonder? Dan is de expert meeting (studiemiddag) over deze mysticus misschien wel iets voor u. De bijeenkomst start om 9.00 uur woensdag 28 augustus en is om 17.00 uur donderdag 29 augustus afgelopen. Lees verder.


Jaarverslagen TBI 2018 online

Zowel het complete jaarverslag als het Publieksjaarverslag 2018 staan online. Wist u dat… 


Grote opkomst Studieweek Mystiek over het Geestelijk Hooglied

Het was een drukte van belang bij de start van de vierdaagse Studieweek Mystiek van het Titus Brandsma Instituut. Loet Swart sprak een volle zaal (bijna 150 deelnemers) toe over het Geestelijk Hooglied van Jan van het Kruis. Lees verder.


Marc De Kesel verzorgt 7-delige cursus over filosofie & moderne kunst

Marc De Kesel verzorgt – in samenwerking met HOVO – van 22 oktober tot en met 3 december een zevental colleges over filosofie en moderne kunst. Voor wie zich stoort aan de vaagheid en holle hoogdravendheid die zoveel moderne kunst (en de teksten erover) kenmerken, biedt deze cursus het alternatief van een heldere theorie die duidelijk maakt waar het in moderne beeldende kunst om te doen is. Lees verder.


Ad de Keyzer en Thomas Quartier verzorgen lezing tijdens zomercursus ‘Muziek van zuiver zwijgen’

Het Leerhuis Christelijke Spiritualiteit organiseert van zondag 18 tot en met donderdag 22 augustus de zomercursus ‘Muziek van zuiver zwijgen’ in de Oude Abdij van Drongen (BE). Ad de Keyzer en Thomas Quartier van het Titus Brandsma Instituut verzorgen tijdens deze cursus een dag of een dagdeel. Lees verder.


Het Mirakel van Amsterdam vertaald in het Engels

Ruim twee jaar na de publicatie van Charles Caspers en Peter Jan Margry’s Het Mirakel van Amsterdam. Biografie van een betwiste devotie’ ligt de Amerikaanse vertaling nu in de boekwinkel. Lees verder.


‘De lichamen en hun lusten’ een perfecte kennismaking met het denken van Foucault

Mooi interview van Sofie Messeman in de Trouw over Hermen Westerinks boek ‘De lichamen en hun lusten. In het spoor van Foucaults Geschiedenis van de sexualiteit.’ Lees verder.


Podcast interview TBI directeur Inigo Bocken over ‘De vreemdeling. Eenheid in verschil’ van Michel Certeau

Beluister de podcast van Inigo Bocken, wetenschappelijk directeur van het Titus Brandsma Instituut, over het werk en het boek ‘De vreemdeling. Eenheid in verschil’ van Michel de Certeau. Lees verder.


Studiedag ‘Kunst, kerk en mystiek’ 21 juni kick off artistiek multimediaproject ‘Geliefde lichamen’ TBI Fellow Sander Vloebergs

Sander Vloebergs, student Theologie en Literatuur aan de KULeuven, choreograaf/illustrator én TBI Fellow, presenteert van 21 juni tot 12 juli de eerste resultaten van zijn experimenteel artistiek multimediaproject ‘Geliefde lichamen’. Als kick-off is er op 21 juni een studiedag ‘Kunst, kerk en mystiek’. Marc De Kesel, directeur in- en externe zaken van het Titus Brandsma Instituut, levert een bijdrage. Lees verder.

Mensen verlangen naar iets dat ze zelf niet hebben bedacht: recensie boek ‘Münchhausenparadigma’ van Marc De Kesel

TBI-directeur Marc De Kesel schreef het boek ‘Het Münchhausenparadigma. Waarom Freud en Lacan ertoe doen’. > Lees de recensie in Trouw.