Home » Actueel » Nieuws

Nieuws

Studiemiddag Mystiek en Liturgie in de Late Middeleeuwen (29 oktober 2019)

Dinsdag 29 oktober organiseert Ineke Cornet (TBI) samen met Kees Schepers van het Ruusbroecgenootschap, een studiemiddag over mystiek en liturgie in de Late Middeleeuwen. Traditioneel zijn liturgie en mystiek vaak gescheiden van elkaar onderzocht. Momenteel is er veel meer aandacht hoe deze twee met elkaar verweven zijn. Meld je aan.


Conference on Mysticism and Love Theory (28 en 29 November 2019)

Thursday 28 and Friday 29 November the conference on Mysticism and/as Love Theory is being held in Nijmegen. The conference intends to reflect upon the mystical legacy persisting in modern thought and theory. We have found excellent scholars willing to give a lecture on the topic of love theories, mystic’s desire, passionate love and eroticism. If you want to participate in the conference, please send in your application form now

Kom ook naar de interactieve boekpresentatie van Leidinggeven aan wat komt. Een contemplatieve benadering van leiderschap – 24 oktober

Leidinggeven is een hele kunst. Zelfs ervaren schoolleiders lopen soms tegen grenzen aan. En wat dan? Meer protocollen? Meer controle? In zijn nieuwe boek ‘Leidinggeven aan wat komt. Een contemplatieve benadering van leiderschap’ laat dr. Theo van der Zee zien dat het ook anders kan en hoe je dat doet. Theo prenenteert zijn boek op interactieve wijze in Den Bosch en Bolward. Lees verder.


Boekpresentatie nieuwe vertaling visioen Julian of Norwich Als de liefde alles wordt 7 november

Als de liefde alles wordt is het eerste boek in de reeks ‘Mystieke teksten’, een nieuwe serie onder redactie van het Titus Brandsma Instituut en uitgegeven bij de uitgeverijen Halewijn (BE) en Berne Media (NL). Als de liefde alles wordt bevat twee teksten van de Engelse mystica Julian of Norwich in een nieuwe vertaling door Gerda Valkenborgh. Het boek wordt donderdag 7 november gepresenteerd. Toegang is gratis. Lees verder.


Geheel herziene vertaling van Cusanus’ De blik van God

Inigo Bocken heeft een geheel herziene vertaling gemaakt van De visione Dei van de 15e eeuwse filosoof, theoloog, wiskundige, kardinaal en politicus Nicolaas van Cusa. Het is een boekje in een reeks van kleine gelegenheidsboekjes die Cusanus schreef en kan gezien worden als een speelse hulp op de geestelijke weg. Inigo presenteert zijn boek op maandag 14 oktober in de Global Lounge in Nijmegen. Lees verder.


Wachtkamer: column VPRO gids over prachtboek Bijzonder boekenbezit

Twee jaar geleden verscheen het prachtboek Belangrijk boekenbezit. Een bloemlezing uit de bijzondere collecties van de Universiteitsbibliotheek Nijmegen. Hierin traden Nijmeegse boekwetenschappers met korte puntige bijdragen uit hun ivoren toren om het grote publiek te bekoren. Lees daarover de column van A.L. Snijders in de VPRO gids. Lees verder.


Titus Brandsma Instituut ontsluit zo’n 4.000 artikelen over de Moderne Devotie online

Maandag 9 september 2019 ging een lang gekoesterde wens van het Titus Brandsma Instituut in vervulling: de Bibliografie van de Spiritualiteit en de Historie van de Moderne Devotie (BSHMD) is vanaf dat moment voor iedereen online doorzoekbaar. Deze database bevat een unieke collectie van ongeveer 4.000 publicaties over met name de Moderne Devotie, die tot nu toe nog nooit eerder in deze samenstelling doorzoekbaar waren. Lees verder.


Unieke vondst: onbekende artikelen Titus Brandsma over sociale problematiek

Inigo Bocken en Ineke Cornet werken aan de intellectuele biografie van Titus Brandsma.  Tijdens hun zoektocht stuitten Inigo en Ineke op acht onbekende artikelen van de hand van Titus Brandsma over de Katholieke Sociale actie. Een unieke vondst van teksten over een thema dat vaak onterecht over het hoofd wordt gezien. Lees verder.


Boeiende Expert Meeting over de Navolging van Christus

Op 28 – 29 augustus 2019 vond in het Karmelklooster te Boxmeer een Expert Meeting plaats over de Navolging van Christus, in 1442 voltooid door Thomas van Kempen (1379/80 – 1471). In zeven verschillende lezingen werden aspecten van de Navolging aan een nadere beschouwing onderworpen. Lees verder.


Boekpresentatie nieuwste boek  Thomas Quartier ‘Liefdesgeboden: Gevoel in het klooster van je leven.’ in Egmond (27 augustus)

Thomas Quartier presenteert dinsdag 27 augustus zijn nieuwste boek ‘Liefdesgeboden: Gevoel in het klooster van je leven.’ in de Abdijwinkel in Egmond. Lees verder.


Boekpresentatie nieuw boek Thomas Quartier ‘Liefdesgeboden’ in Nijmegen (12 september)

Vanaf 12 augustus is het nieuwste boek van Thomas Quartier Liefdesgeboden uit. Het wordt op donderdag 12 september gepresenteerd in boekhandel Roelants in Nijmegen. Zijn boek nodigt de lezer uit om vanuit oude en nieuwe bronnen op zoek te gaan naar geboden voor heilige liefde. Een positief signaal in een vaak liefdeloze realiteit van kerk en wereld. Lees verder.


Kick Bras presenteert boek Het bezielde landschap. Spiritualiteit in de schilderkunst

Eeuwenlang werd het landschap geschilderd als spiegel van de ziel en uitdrukking van spirituele waarden. Kick Bras (geassocieerd onderzoeker TBI) schreef er een boek over: een rijk kijk- en overdenkboek met veel grote kleurafbeeldingen. Dinsdag 24 september presenteert hij zijn boek in de Immanuelkerk in Haarlem. Lees verder.


Gratis TBI Lectures over Moderne Devotie & Mystiek: ‘Moderne Devotie is een meer mystieke beweging dan vaak wordt gedacht’

In oktober organiseert Ad Poirters, wetenschappelijk medewerker van het Titus Brandsma Instituut, zes TBI Lectures rond het thema Moderne Devotie & Mystiek. De reeks schetst een beeld van de Moderne Devotie als een meer mystieke beweging dan vaak wordt gedacht.  Lees verder.


Schrijf je nu in voor de Leeskring Onderbreking

Bent u geïnteresseerd in pedagogiek én theologie? Schrijft u zich dan in voor de Leeskring Onderbreking. Samen met collega Theo van der Zee leest u teksten van pedagogen als Max van Manen, Gert Biesta en Lieven Boeve. Zij hebben allemaal hun eigen visie op de rol van gebeurtenissen die onze verwachtingen onderbreken. Zij zijn van mening dat onderbrekingen ruimte kunnen maken voor dat wat nog niet gezien of gehoord is. Lees verder.


Afscheidssymposium Charles Caspers ‘In de hemel is het feest’ (13 november 2019)

Woensdag 13 november organiseert het Titus Brandsma Instituut samen met Charles Caspers zijn afscheidssymposium ‘ In de hemel is het feest’. Charles gaat met pensioen. Charles kijkt samen met drie collega-wetenschappers terug op zijn loopbaan en zijn passie voor de heortologie. Het symposium is voor genodigden. Lees verder.


Festivallezing ‘De paradox van het gebed’ door Marc De Kesel Musica Sacra Maastricht (19 – 22 september 2019)

Ieder jaar organiseert Maastricht hét kunstenfestival vol religieuze muziek, dans, theater, performance, film en beeldende kunst. Het thema van deze editie is Bidden & Smeken. Het festival start op donderdag 19 september en gaat door tot en met zondag 22 september. Marc De Kesel houdt op vrijdag 22 september een festivallezing met als titel ‘De paradox van het gebed.’ Lees verder.


Volkskrant: ‘Marc De Kesel heeft een verdraaid knap boek geschreven’

Marc De Kesels’ boek Het Münchhausen-paradigma – eenvoudiger ondertitel: ‘Waarom Freud en Lacan ertoe doen’ krijgt vier van de vijf sterren van de Volkskrant. Lees de recensie in de Volkskrant van 2 augustus 2019.


TITUS genomineerd voor Musicalaward

De muziektheaterproductie TITUS is genomineerd voor de Musicalworld Awards in de categorie Beste Regionale Musical. De musical in de Bonifatiuskapel te Dokkum was een groot succes. Alle tien voorstellingen waren zo goed als uitverkocht. Mensen waren diep onder de indruk van het theaterstuk over het bewogen leven van de actieve Friese pater Titus Brandsma. De organiserende Stichting 754 kijkt dan ook met een goed gevoel terug op het evenement. Breng uw stem uit voor 31 augustus.


Bestel nu het boekje Nacht van de Mystiek 2019 over Liefde & Mystiek voor maar € 10,-

Bestel nu het boekje van de Nacht van de Mystiek 2019 over Liefde & Mystiek. Voor slechts € 10,- euro ontvangt u het boekje met alle lezingen, foto’s én een DVD om alles nog eens terug te kunnen kijken en te luisteren. > Bestel nu.

 


Doe mee met expert meeting Moderne Devotie over Thomas van Kempen

Bent u geïnteresseerd in de Moderne Devotie in het algemeen en Thomas van Kempen in het bijzonder? Dan is de expert meeting (studiemiddag) over deze mysticus misschien wel iets voor u. De bijeenkomst start om 9.00 uur woensdag 28 augustus en is om 17.00 uur donderdag 29 augustus afgelopen. Lees verder.


Jaarverslagen TBI 2018 online

Zowel het complete jaarverslag als het Publieksjaarverslag 2018 staan online. Wist u dat… 


Grote opkomst Studieweek Mystiek over het Geestelijk Hooglied

Het was een drukte van belang bij de start van de vierdaagse Studieweek Mystiek van het Titus Brandsma Instituut. Loet Swart sprak een volle zaal (bijna 150 deelnemers) toe over het Geestelijk Hooglied van Jan van het Kruis. Lees verder.


Marc De Kesel verzorgt 7-delige cursus over filosofie & moderne kunst

Marc De Kesel verzorgt – in samenwerking met HOVO – van 22 oktober tot en met 3 december een zevental colleges over filosofie en moderne kunst. Voor wie zich stoort aan de vaagheid en holle hoogdravendheid die zoveel moderne kunst (en de teksten erover) kenmerken, biedt deze cursus het alternatief van een heldere theorie die duidelijk maakt waar het in moderne beeldende kunst om te doen is. Lees verder.


Ad de Keyzer en Thomas Quartier verzorgen lezing tijdens zomercursus ‘Muziek van zuiver zwijgen’

Het Leerhuis Christelijke Spiritualiteit organiseert van zondag 18 tot en met donderdag 22 augustus de zomercursus ‘Muziek van zuiver zwijgen’ in de Oude Abdij van Drongen (BE). Ad de Keyzer en Thomas Quartier van het Titus Brandsma Instituut verzorgen tijdens deze cursus een dag of een dagdeel. Lees verder.


Het Mirakel van Amsterdam vertaald in het Engels

Ruim twee jaar na de publicatie van Charles Caspers en Peter Jan Margry’s Het Mirakel van Amsterdam. Biografie van een betwiste devotie’ ligt de Amerikaanse vertaling nu in de boekwinkel. Lees verder.


‘De lichamen en hun lusten’ een perfecte kennismaking met het denken van Foucault

Mooi interview van Sofie Messeman in de Trouw over Hermen Westerinks boek ‘De lichamen en hun lusten. In het spoor van Foucaults Geschiedenis van de sexualiteit.’ Lees verder.


Podcast interview TBI directeur Inigo Bocken over ‘De vreemdeling. Eenheid in verschil’ van Michel Certeau

Beluister de podcast van Inigo Bocken, wetenschappelijk directeur van het Titus Brandsma Instituut, over het werk en het boek ‘De vreemdeling. Eenheid in verschil’ van Michel de Certeau. Lees verder.


Studiedag ‘Kunst, kerk en mystiek’ 21 juni kick off artistiek multimediaproject ‘Geliefde lichamen’ TBI Fellow Sander Vloebergs

Sander Vloebergs, student Theologie en Literatuur aan de KULeuven, choreograaf/illustrator én TBI Fellow, presenteert van 21 juni tot 12 juli de eerste resultaten van zijn experimenteel artistiek multimediaproject ‘Geliefde lichamen’. Als kick-off is er op 21 juni een studiedag ‘Kunst, kerk en mystiek’. Marc De Kesel, directeur in- en externe zaken van het Titus Brandsma Instituut, levert een bijdrage. Lees verder.

Mensen verlangen naar iets dat ze zelf niet hebben bedacht: recensie boek ‘Münchhausenparadigma’ van Marc De Kesel

TBI-directeur Marc De Kesel schreef het boek ‘Het Münchhausenparadigma. Waarom Freud en Lacan ertoe doen’. > Lees de recensie in Trouw.