Home » Actueel » Nieuws

Nieuws

Ad de Keyzer, Marc De Kesel en Thomas Quartier verzorgen lezing tijdens zomercursus ‘Muziek van zuiver zwijgen’

Het Leerhuis Christelijke Spiritualiteit organiseert van zondag 18 tot en met donderdag 22 augustus de zomercursus ‘Muziek van zuiver zwijgen’ in de Oude Abdij van Drongen (BE). Ad de Keyzer, Marc De Kesel en Thomas Quartier van het Titus Brandsma Instituut verzorgen tijdens deze cursus een dag of een dagdeel. Lees verder.


Het Mirakel van Amsterdam vertaald in het Engels

Ruim twee jaar na de publicatie van Charles Caspers en Peter Jan Margry’s Het Mirakel van Amsterdam. Biografie van een betwiste devotie’ ligt de Amerikaanse vertaling nu in de boekwinkel. Lees verder.


‘De lichamen en hun lusten’ een perfecte kennismaking met het denken van Foucault

Mooi interview van Sofie Messeman in de Trouw over Hermen Westerinks boek ‘De lichamen en hun lusten. In het spoor van Foucaults Geschiedenis van de sexualiteit.’ Lees verder.


Podscast interview TBI directeur Inigo Bocken over ‘De vreemdeling. Eenheid in verschil’ van Michel Certeau

Beluister de podcast van Inigo Bocken, wetenschappelijk directeur van het Titus Brandsma Instituut, over het werk en het boek ‘De vreemdeling. Eenheid in verschil’ van Michel de Certeau. Lees verder.


Studiedag ‘Kunst, kerk en mystiek’ 21 juni kick off artistiek multimediaproject ‘Geliefde lichamen’ TBI Fellow Sander Vloebergs

Sander Vloebergs, student Theologie en Literatuur aan de KULeuven, choreograaf/illustrator én TBI Fellow, presenteert van 21 juni tot 12 juli de eerste resultaten van zijn experimenteel artistiek multimediaproject ‘Geliefde lichamen’. Als kick-off is er op 21 juni een studiedag ‘Kunst, kerk en mystiek’. Marc De Kesel, directeur in- en externe zaken van het Titus Brandsma Instituut, levert een bijdrage. Lees verder.


Musical TITUS: Leven tussen stilte en stress goed ontvangen

Vanaf 31 mei tot en met 10 juni wordt in de Bonifatiuskapel in Dokkum een professioneel muziektheaterstuk opgevoerd over het bewogen leven van Titus Brandsma. TITUS is een indrukwekkende theatervoorstelling, aansprekend voor een breed publiek met schitterende afwisseling in dans en muziekstijlen – van klassiek tot rock. Vooral het herkenbare thema ‘leven tussen stilte en stress’ zal veel mensen in deze hectische maatschappij enorm aanspreken. > Lees meer.


‘Niet bang zijn, maar doen wat je kunt’, aldus Gert-Jan Segers

Gert-Jan Segers sprak de 26e Titus Brandsma Lezing uit in de Stevenskerk afgelopen vrijdag 24 mei. Een kritische, soms politiek getinte lezing, waar Segers ook hoop uitsprak: ‘Niet bang zijn, maar doen wat je kunt, op de plek waar je geplaatst bent, te beginnen bij die ene naaste die voor je staat.’ > Lees meer.


Gert-Jan Segers biedt eerste vergezicht nieuw verkiezingsprogramma tijdens TBI Lezing

Op 24 mei houdt Gert-Jan Segers in Nijmegen de Titus Brandsma Lezing. Segers komt in die lezing met een eerste ‘vergezicht’ richting het nieuwe verkiezingsprogramma. > Lees meer.


Expert meeting over Certeau – Mystiek als maatschappijkritiek – 18 juni in Amsterdam

Uitgeverij Sjibbolet heeft een Nederlandse vertaling uitgegeven van Michel de Certeau’s boek L’étranger ou l’union dans la différence (1969), met als titel ‘De vreemdeling. Eenheid in verschil.’ Samen met de Thomas More stichting organiseert het TBI een expert meeting over Certeau in het Ignatiushuis in Amsterdam op dinsdag 18 juni. Sprekers zijn onder andere Rob Faesen en Erik Borgman.  Aanmelden vóór 10 juni. > Lees meer.


Call for papers symposium over mystiek en / als liefdestheorie: deadline 1 juni 2019

Donderdag 28 en vrijdag 29 november organiseert het Titus Brandsma Instituut een symposium over mystiek en / als liefdestheorie (Conference on Mysticism and/as Love Theory). Als u deel wilt nemen aan het symposium, stuur dan vóór 1 juni 2019 een paper in het Engels van maximaal 350 woorden naar Marc De Kesel, directeur in- en externe zaken TBI).  > Lees meer


Boekpresentatie ‘De lichamen en hun lusten’ van Herman Westerink

Hermans Westerink presenteert maandag 13 mei zijn nieuwste boek ‘De lichamen en hun lusten. In het spoor van Foucaults Geschiedenis van de seksualiteit’ in Campusboekhandel Roelants. ‘De lichamen en hun lusten’ brengt op heldere wijze de opzet van en de verschuivingen binnen Foucaults Geschiedenis van de seksualiteit in kaart, en richt daarbij de aandacht met name op de wijze waarop dit werk nieuwe, verrassende en boeiende perspectieven opent op het christendom en op de freudiaanse psychoanalyse. > Lees meer.


Ad de Keyzer legt krans tijdens 4 mei viering Nijmegen

Afgelopen zaterdag 4 mei legde Ad de Keyzer namens het Titus Brandsma Instituut en Marieke Rijpkema namens het Titus Brandsma Memorial een krans tijdens de dodenherdenking op het Trajanusplein in Nijmegen. Lees meer.


SKGV accrediteert Studieweek Mystiek en collegereeksen TBI

De Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorger (SKGV) heeft de Studieweek Mystiek en de collegereeksen van het Titus Brandsma Instituut geaccrediteerd. Dit betekent dat de Studieweek Mystiek (1 t/m 4 juli over het Geestelijk Hooglied van Jan van het Kruis) vier studiepunten oplevert. En ook de afzonderlijke collegereeksen, die vanaf 4 september 2019 van start gaan, leveren per collegereeks vier studiepunten op (5 inclusief werkstuk). > Lees meer.


Thomas Quartier over leven met de dood

Op zaterdag 4 mei houdt Thomas Quartier een lezing over leven met de dood in Abdij Koningsoord. Leven met de dood is een basis van waaruit we rituelen en symbolen vinden die de dood bij het leven laat horen. Een speurtocht die inspirerend kan zijn wanneer mensen de laatste overgang maken. Lees meer.


Herdenkingsplant voor Titus Brandsma in Hof van Lof

Op 26 april wordt in de kloostertuin in Megen een herdenkingsplant voor Titus Brandsma onthuld. Het wordt waarschijnlijk een zonnehoed (echinacea) en het plantje zal terug te vinden zijn in de Hof van Lof, de tot wandel- en inspiratieplaats omgevormde binnentuin van het minderbroedersklooster in Megen. > Lees meer.


Studiedagen TBI tijdens uitwisseling zusters Franciscanessen in Veghel

De afgelopen drie weken was een internationaal gezelschap van 23 collega zusters Franciscanessen te gast in het klooster in Vugt om het 175-jarig bestaan mee te vieren en om terug te gaan naar de wortels van het bestaan (Back to the Roots). Anne-Marie Bos, Charles Caspers en Ineke Cornet organiseerden twee studiedagen voor de zusters. > Lees meer.


ISVW organiseert in Leusden 18 en 19 mei: weekeinde Mystiek voor nu

In het weekeinde van 18 en 19 mei bent u van harte uitgenodigd door de Internationale School voor Wijsbegeerte ISVW om samen met filosofen Gerard Visser, Marc De Kesel (TBI) en Michel Dijkstra te onderzoeken op welke manieren mystieke teksten ons vandaag de dag kunnen inspireren. Kies uit een aantal arrangementen, allemaal inclusief diner en twee keer lunch. U kunt ook een nachtje overnachten. > Lees meer.


Terugblik op het jaar 2018

2018 was een bijzonder jaar voor het Titus Brandsma Instituut. Het instituut vierde de 50ste verjaardag. We kijken terug op een halve eeuw onderzoek en vorming op gebied van joodse en christelijke mystiek en spiritualiteit. Maar er is veel meer gebeurd en georganiseerd in het afgelopen jaar. Lees de korte terugblik op 2018.


Ad de Keyzer over zijn passie voor de Passion

Het is passietijd. De Matthäus Passion komt er weer aan. Wist u dat de Matthäus Passion zo’n 400 keer per jaar wordt opgevoerd?
Ad de Keyzer is al 30 jaar bezig met dit prachtige muziekstuk van Bach, en het blijft hem raken. Lees meer.


Diploma-uitreiking opleiding Geestelijke Begeleiding

Op vrijdag 15 maart ontvingen zes studenten in Amsterdam op de PThU te midden van familie, vrienden, medestudenten en docenten, hun diploma van de opleiding Geestelijke Begeleiding: Ellie Boot, Ella Kamper, Lieuwkje Cnossen, Arjen Hiemstra, Esther Pierik en Henk van Veldhuizen. > Lees meer.


Titus Brandsma en de kruisweg van Dokkum

Titus Brandsma zette zich een leven lang actief in voor zowel de Friese als de katholieke emancipatie. De twee kwamen samen in de oprichting van de Bonifatiuskapel in Dokkum. In het park bij de kapel is op initiatief van Titus een kruisweg geplaatst, waarin het lijden van Jezus in veertien afbeeldingen wordt weergegeven. In Duitse gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef hij er zelf overdenkingen bij. > Lees de recensie in het Friesch Dagblad & lees meer over de expositie ‘Kruisweg in de kunst en media’.


Wat lijden in de kunst ons over God en onszelf kan leren: recensie boek ‘Pijnlijk mooi’

Lijden is een rijke bron van kunst, zeker in de christelijke traditie. Door de eeuwen heen, maar ook in moderne kunst, wordt lijden verbonden aan schoonheid, in woord, beeld en muziek. In ‘Pijnlijk Mooi’ verzamelden tien kenners van (christelijke) kunst de mooiste kunstuitingen en bespreken ze diepgaand en aanstekelijk. > Lees de recensie in Trouw.


Mensen verlangen naar iets dat ze zelf niet hebben bedacht: recensie boek ‘Münchhausenparadigma’ van Marc De Kesel

TBI-directeur Marc De Kesel schreef het boek ‘Het Münchhausenparadigma. Waarom Freud en Lacan ertoe doen’. > Lees de recensie in Trouw.