Home » Actueel » Nieuws

Nieuws

Het coronavirus en het TBI

Het Titus Brandsma Instituut volgt – net als de Radboud Universiteit – de adviezen over het coronavirus van het RIVM, WHO en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tot en met 10 april is er geen onderwijs meer op de campus. Dit betekent ook dat evenementen en onderwijsactiviteiten van het TBI – tot die tijd – komen te vervallen. Lees verder.


Inigo Bocken over ‘Waarom laat God ons lijden?’

Inigo Bocken gaf woensdag 18 maart een interview op Radio Maria over het door hem vertaalde boekje van Karl Rahner ‘Waarom laat God ons lijden’?. In ‘Waarom laat God ons lijden?’ onderzoekt Rahner haast wetenschappelijk alle mogelijke antwoorden op deze vraag. Wat zeggen filosofen, christenen, atheïsten? En houden deze antwoorden stand? Lees – en luister – verder.


Het alfabet van de liefde: D van Dood

Het is een intrigerend, vaak geciteerd vers uit het Bijbelse Hooglied (8:6). ‘Sterk als de dood is de liefde.’ Jawel, je leest het goed: ‘Sterk als de dood.’ Je leest niet: ‘Sterker dan de dood.’  Lees verder.


Kijkje in de keuken van Ad de Keyzer

Vandaag nemen we een kijkje in de keuken bij Ad de Keyzer, vrijwillig wetenschappelijk medewerker van het Titus Brandsma Instituut. Ad is een mystieke duizendpoot. Hij promoveerde op het onderwerp liturgische spiritualiteit. Samen met collega’s zette Ad het vormingswerk van het TBI op de kaart. Ook is hij musicus en componist. Lees verder.


Studiereis Mystiek & Moderniteit naar Lisieux (Fr.) – 28 september t/m 2 oktober

Van maandag 28 september t/m vrijdag 2 oktober 2020 wordt er een studiereis naar Lisieux (Fr.) georganiseerd voor iedereen die geïnteresseerd is in mystiek en/of filosofie. Het thema van de reis is ‘Mystiek & Moderniteit’. Thérèse van Lisieux is één van de meest populaire heiligen uit de moderniteit. Haar spiritualiteit staat centraal tijdens de reis. Lees verder.


Kijkje in de keuken bij…Rijcklof Hofman en Geerte Grote

Bij het Titus Brandsma Instituut werken ruim 20 zeer betrokken medewerkers. Maar waar zijn ze zoal mee bezig? Deze week een kijkje in de keuken bij wetenschappelijk medewerker Rijcklof Hofman. Hij werkt aan het vijfde deel van de serie waarin de werken van Geert Grote worden uitgegeven. Lees verder.


Het alfabet van de liefde: de C van Crux

De C van Crux is aan de beurt. De crux, de kruisdood van Christus, die staat voor de manier waarop God zelf – in het ‘offer van Zijn Zoon’ – onze zonde en onze sterfelijkheid op zich heeft genomen en er ons zodoende van heeft bevrijd. Is liefde een offer? Een daad van geven? Van zichzelf geven? Lees verder.


Scriptie oud-studente Alisa Kasmir gepubliceerd door Liturgical Press (USA)

De scriptie van oud-TBI studente Alisa Kasmir is door Liturgical Press (Minnesota, VS) gepubliceerd. De titel is Hineni: In Imitatie van Abraham. Kasmirs’ boek is een grondige verkenning van wat het echt betekent om Hineni – aanwezig – te zijn: voor jezelf, voor degene voor je, en voor degene die we God noemen.’ Lees verder.


Marc De Kesel doceert cursus ‘Mystical Marks on the Canvas’ in Texas


Heino Falcke spreekt 27Titus Brandsma Lezing uit op 8 mei

Met gepaste trots laten we weten dat we dit jaar Heino Falcke, hoogleraar astrodeeltjesfysica en radioastronomie van de Radboud Universiteit, bereid hebben gevonden de 27Titus Brandsma Lezing uit te spreken. Falcke maakte in 2019 – samen met collega’s van over de hele wereld – de eerste foto van een zwart gat. Deze foto ging de hele wereld over. Naast wetenschapper is Heino Falcke in zijn vrije tijd lekenpredikant. Lees verder.


Alfabet  van de Liefde: de B van Blind

Is de liefde blind? In elk geval is Eros blind. Het zoontje van Aphrodite dat zo onbezonnen zijn pijlen op nietsvermoedende stervelingen richt, zien we doorgaans afgebeeld met een blinddoek voor de ogen geknoopt. De wonden die hij maakt brengen genot, ongetwijfeld, maar nooit zonder pijn. Lees verder.


Boekpresentatie Spiritueel moederschap van Kitty Bouwman 22 februari

Op basis van haar geprezen proefschrift schreef geassocieerd onderzoeker Kitty Bouwman voor een breder publiek het boek Spiritueel moederschap. Twee vrouwen in het leven van Augustinus. Hierin beschrijft zij haar vernieuwende visie op Augustinus. Op zaterdag 22 februari presenteert zij haar boek in de Abdij van Berne in Heeswijk Dinther. Lees verder.


Boek Moderne Devotie schittert in aflevering van Vlogboek

Vlogger Jörgen Apperloo heeft in samenwerking met Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS) een tiental filmpjes gemaakt om het LUCAS-onderzoek voor een breder publiek zichtbaar te maken. Het Vlogboek over De Moderne Devotie is er één van. Het filmpje geeft een goed beeld van de beweging en van het boek. Lees verder


Gratis publiekslezing over mystiek en liturgie in het voormalige St. Agnesklooster in Arnhem (17 maart)

Dinsdag 17 maart organiseert dr. Ineke Cornet, wetenschappelijk medewerker van het Titus Brandsma Instituut een gratis toegankelijke publiekslezing over mystiek en liturgie in het voormalige St. Agnesklooster in Arnhem. Een zeer passende locatie, omdat door dit klooster een grote hoeveelheid mystieke werken is verzameld. Waaronder de Arnhemse mystieke preken, waar Ineke Cornet een hele leeskring aan zal wijden. Lees verder.


Boekpresentatie Bachs onvoltooide passie (27 februari)

Op donderdag 27 februari 2020 is de presentatie van het boek Bachs onvoltooide Passie. Een spiritueel-liturgische benadering van de vier Johannes-Passionen van Johann Sebastian Bach geschreven door Ad de Keyzer en Paul Verheijen en uitgegeven door Adveniat. De gratis presentatie is van 14.00 – 16.00 uur, vanaf 13.30 bent u van harte welkom voor een kop thee of een kop koffie. Lees verder.


Open dag PThU opleiding Geestelijke begeleiding (6 februari)

In september 2020 start er weer een PThU-opleiding voor Geestelijke begeleiding, die samen met het Titus Brandsma wordt georganiseerd. Geestelijke begeleiding is een oude begeleidingsvorm die mensen gidst op de weg van hun diepste godsverlangen. Lees verder.


Theo van der Zee wint Volzin-schrijfwedstrijd met artikel over leiderschap

Leiderschap gaat over wat anders dan effectiviteit, betoogt Theo van der Zee in zijn winnende artikel. Leiderschap heeft volgens de winnaar van de Volzin-schrijfwedstrijd van doen met ontvankelijkheid, mogelijkheid en toekomst. “Leiders gaan voor om te laten zien wat nog maar weinigen zagen, met nieuwe ogen.” Lees verder.


Maak een koor- en orkestrepetitie mee van de Residentie Bach Ensembles (inclusief inleiding Ad de Keyzer)

De Stichting Cantatediensten Kloosterkerk Den Haag biedt u de gelegenheid om zaterdag 25 januari een middag bij te wonen over de muziek van Bach door TBI collega Ad de Keyzer. U luistert voorafgaand mee naar een koor- en orkestrepetitie van de Residentie Bach Ensembles. Lees verder.


TBI collega’s publiceren in internationaal en interdisciplinair tijdschrijft religie en samenleving

In december kwam het vijfde deel uit van het Interdisciplinary Journal for Religion and Transformation in Contemporary Society. Met als titel: Volume 5 (2019): Issue 1 (Dec 2019): Religious Experience, Secular Reason and Politics around 1900. Sources of the Contemporary Turn to Spirituality. Het tijdschrift bevat artikelen van Inigo Bocken, Herman Westerink en Marc De Kesel en is online te raadplegen. Lees verder.


Alfabet van de Liefde: De A van Amor en Agapè

Het eerste woord dat opdoemt als je over ‘liefde’ nadenkt is – hoe kan het ook anders – ‘liefde’. Wie het woord liefde in de mond neemt, heeft het echter in feite over twee liefdes tegelijk: Over eros én over agapè. Of in het Latijn: over amor én caritas. Eros/amor staat voor onvervulde liefdeshunker. Agapè/caritas staat voor vervuld verlangen. Lees verder.


Tekst van Geert Grote gebruikt bij vertaalwedstrijd

Elk najaar worden er vertaalwedstrijden Grieks en Latijn voor scholieren en volwassenen georganiseerd, de ‘Klassieke Olympiaden’. Het organiserend comité heeft dit jaar voor de opdracht Latijn voor volwassenen gekozen voor een fragment uit een tekst van Geert Grote (1340-1384), de grondlegger van de Moderne Devotie. Naar hem wordt op het TBI veel onderzoek gedaan. Lees verder.


Promotie Esther van der Vate: In Godt. Een fraseologisch onderzoek naar de orativiteit van Maria Petyt

Woensdag 18 december promoveert drs. Esther van der Vate op een studie naar de biddende dynamiek in het leven van de Karmelitaanse kluizenaarster Maria Petyt (1623-1677). In haar proefschrift onderzoekt Esther met linguïstische software statistisch significante woordcombinaties in een bloemlezing van haar brieven. Lees verder.


Beluister het interview van Joop van der Elst met Inigo Bocken over Cusanus’ De blik van God

TBI directeur Inigo Bocken heeft een geheel herziene vertaling gemaakt van De visione Dei van de 15e eeuwse filosoof, theoloog, wiskundige, kardinaal en politicus Nicolaas van Cusa. De titel: De blik van God. Beluister het interview van Joop van der Elst met Inigo Bocken over het belangrijkste boek uit Inigo’s leven. Beluister het interview. Beluister het interview.


Boekpresentatie Waarom laat God ons lijden? (maandag 9 december)

Voor het eerst verschijnt bij Uitgeverij Sjibbolet de Nederlandse vertaling van de veelgehouden en besproken voordracht van Karl Rahner: Waarom laat God ons lijden? Inigo Bocken verzorgde de vertaling van deze korte tekst en schreef tevens de inleiding. Het boek wordt maandag 9 december in Amsterdam gepresenteerd. Lees verder.


Oudere berichten

Oudere berichten van 2019 vindt u in ons Nieuwsarchief. Van daaruit kunt u ook doorklikken naar de berichten uit voorgaande jaren.