Home » Actueel » Nieuws

Nieuws

Nieuw licht op Marga Zwiggelaar

Welke ambitie gaat er schuil achter nieuwe onderzoekers en vrijwilligers van het Titus Brandsma Instituut? In deel 3 van een serie introductiegesprekken is het woord aan Marga Zwiggelaar, zuster dominicanes die inmiddels geprofest een studie gaat verrichten aan het Titus Brandsma Instituut. “Probeer te leven zonder een waarom.” Lees verder.


Nieuw licht op zuster Catharina

Welke ambitie gaat er schuil achter nieuwe onderzoekers en vrijwilligers van het Titus Brandsma Instituut? In deel 6 van een serie kennismakingsgesprekken is het woord aan zuster Catharina, naamgenoot van haar belangrijkste studieobject aan het instituut: Catharina van Siena, patrones van de orde van Dominicanessen. “Ik wil de rationele kant van het gebed laten zien.” Lees verder.


Nieuwe licht op Stefaan Neirynck

Welke ambitie gaat er schuil achter nieuwe onderzoekers en vrijwilligers van het Titus Brandsma Instituut? In deel 3 van een nieuwe serie vertelt Stefaan Neirynck over zijn overstap vanuit het klooster naar het Titus Brandsma Instituut. “Van het monnikenleven werd ik niet gelukkig, nu vind ik een andere manier om in de mystieke traditie te staan.” Lees verder.


Succesvolle en zeer gewaardeerde Studieweek Mystiek over Thomas Merton

Het was dit jaar (2021) de 40e keer dat de Studieweek Mystiek werd georganiseerd. De natuurmystiek van Thomas Merton (1915 – 1968) stond deze week centraal. 24 deelnemers mochten fysiek aanwezig zijn in de prachtige, sfeervolle kapel van het Berchmanianum in Nijmegen. Kick Bras wist vier hele dagen, en 16 hele colleges lang, te boeien. Kick is echt een Thomas Merton-kenner. Lees verder.


Jaarverslag TBI 2020 in een nieuw jasje

Het deze week verschenen Jaarverslag 2020 van het Titus Brandsma Instituut is in een geheel nieuw jasje gestoken. Zowel vorm als inhoud zijn beter toegesneden op het digitale tijdperk en de wensen van de lezers. Bekijk het jaarverslag online.


Corona update 1 juli 2021

De coronamaatregelen zijn sterk versoepeld. We hoeven geen mondkapje meer te dragen, mogen weer met mensen afspreken en vaker naar de universiteit en het thuiswerken kan afgewisseld worden met werken op kantoor. De anderhalvemeter maatregel blijft wel van kracht. We hopen het nieuwe studiejaar weer helemaal open te kunnen. Het kabinet besluit hier 13 augustus over. Lees verder.


Studiereis Mystiek, Moderniteit en Thérèse van Lisieux

Van dinsdag 28 september t/m zaterdag 2 oktober 2021 wordt er een studiereis naar Lisieux (Fr.) georganiseerd voor iedereen die geïnteresseerd is in mystiek en/of filosofie. Het thema van de reis is ‘Mystiek & Moderniteit’. Aanmelden kan tot 15 juli 2021. Lees verder.


Nieuw licht op het Titus Brandsma Instituut: nieuwe collega’s aan het woord

Welke ambitie gaat er schuil achter nieuwe onderzoekers en vrijwilligers van het Titus Brandsma Instituut? In deel 1 van een nieuwe serie vertelt Lieven De Maeyer over zijn promotieonderzoek en zijn hoop op een vertaling van het complete werk van Simone Weil. “Het zoekende in haar werk zou meer op de voorgrond mogen treden.”

In deel 2 van een nieuwe serie vertelt Edwin van der Zande over zijn streven om zich te laven aan de mystieke bronnen. “Ik heb heel lang op het grensgebied geleefd, als een vertaler voor de samenleving van de katholieke mystieke teksten en theologie. Het is dan zaak om niet vervreemd te raken van de bronnen.” Lees verder.


‘Iedereen kan in zijn leven God ontmoeten’

In 2011 werd Inigo Bocken wetenschappelijk directeur van het Titus Brandsma Instituut, een vermaard onderzoekscentrum voor mystiek en spiritualiteit verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. ‘Daar doen we niet enkel aan historisch onderzoek, we gaan er ook dieper in op de brede belangstelling in de samenleving voor spiritualiteit’. Lees verder.


Aanmelden Studieweek Mystiek tot 21 juni

U kunt zich nog tot 21 juni aanmelden voor de Studieweek Mystiek. Voor € 100,- kunt u vier dagen (5 t/m 8 juli) iedere dag de colleges via een livestream volgen. U kunt ook naderhand de colleges terugkijken via YouTube. Aanmelden kan nog tot 21 juni.


Corona-update 9 juni 2021

Studenten van het Titus Brandsma Instituut blijven tot de zomervakantie nog online colleges (of blended) volgen. Wat medewerkers van het Titus Brandsma Instituut betreft, zij mogen weer één dag in week op de campus werken, als dit belangrijk is voor de kwaliteit van het werk en het welzijn. De anderhalve meter afstand, het handen wassen en het mondkapje blijft verplicht. Lees verder.


Bekijk de oratie van Marc De Kesel ‘Theologie, Mystiek en Moderniteit’

Op 19 mei 2021 sprak Marc De Kesel zijn inaugurele rede uit onder de titel Theologie, Mystiek en Moderniteit. Met deze rede gaf Marc de aftrap van zijn buitengewoon hoogleraarschap, ingesteld door de Faculteit Theologie, Filosofie en Religiewetenschappen. Kijk de oratie terug.


‘Mijn levenswerk? In elk geval wel het dikste en mooiste boek dat ik ooit heb gefabriceerd.’ 

Vorige maand presenteerde Charles Caspers in besloten kring zijn monumentale geschiedwerk over de zusters van de Choorstraat, In alles de liefde. ‘Of dit mijn levenswerk is? In elk geval wel het dikste en mooiste boek dat ik ooit heb gefabriceerd.’ Lees verder.


De Kesel zoekt dansend en lezend naar houvast

In zijn oratie 19 mei 2021 zette Marc De Kesel de mystiek op het podium om te dansen, om zo de verloren God en de denkende ‘ik’ bij elkaar te brengen. Bij de aanvaarding van zijn hoogleraarschap verscheen ook zijn nieuwe boek, waarin hij de drie-eenheid God, mystiek en het ‘ik’ uit de doeken doet. Of beter: ons uitnodigt dat zélf te doen. Lees verder.


Mogelijke heiligverklaring Titus Brandsma stap dichterbij

Op 25 mei 2021 heeft de commissie van theologen van de congregatie voor de zalig- en heiligverklaringen de onverklaarbare genezing van Michael Driscoll, O.Carm. erkent als een wonder dat is geschied op voorspraak van Titus Brandsma. Lees verder.


Nieuwe leerstoel slaat brug naar faculteit Filosofie, Theologie & Religiewetenschappen RU

De Kesel (64) spreekt op 19 mei zijn oratie uit als hoogleraar Theologie, Mystiek en Moderniteit, een nieuw door de faculteit ingesteld buitengewoon hoogleraarschap. Hiermee borgt het Titus Brandsma Instituut volgens De Kesel de aanwas van een nieuwe generatie jonge onderzoekers. Lees verder.


Alfabet van de liefde: P van Prego

Ti prego. Ik bid je, ik smeek je, ik vraag je. Bidt liefde? Smeekt ze, vraagt ze? Is wat een minnaar aan zijn liefste bindt, een vragen, een smeken? Een gebed? Een gebed: ja, waarom niet? Want dat is toch wat de gelovige aan God bindt: een vragen, smeken, bidden? En misschien doen ook minnaars dat wel eens tegenover elkaar? Wat als liefde bidden is? Lees verder.


Leven van Titus Brandsma in Kruispunt NCRV

Titus Brandsma weigerde onder te duiken en ging persoonlijk op bezoek bij krantenredacties om te pleiten voor eerlijke journalistiek. Als voorvechter van het vrije woord werd hij verraden en opgepakt. Maandag 3 mei zond de NCRV het programma Kruispunt uit, geheel gewijd aan de erfenis van Titus Brandsma. Bekijk de uitzending.

Dr. Herman Westerink per 1 mei nieuwe wetenschappelijk directeur Titus Brandsma Instituut

Met ingang van 1 mei 2021 is dr. Herman Westerink voor vier jaar benoemd tot wetenschappelijk directeur van het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen. Lees verder.


Thomas Quartier in gesprek met Erik Scherder

Kun je geloof wetenschappelijk verklaren? Hierover ging Thomas Quartier met Erik Scherder in gesprek op NPO2. Een boeiende ontmoeting die stof tot nadenken biedt en wellicht tot ‘geloof’, ieder op zijn manier… Lees verder.


Onuitsprekelijk paradijs. De groene spiritualiteit van Thomas Merton door Kick Bras

In de zomer van 2021 zal bij Berne Media verschijnen Onuitsprekelijk paradijs – De groene spiritualiteit van Thomas Merton van Kick Bras. Het boek is te koop aan het eind van de Studieweek Mystiek (5 t/m 8 juli 2021) over de natuurmystiek van Thomas Merton. Lees verder.


Zin en onzin in de wereld van de mystiek

Spiritualiteit, mystiek, mindfulness, het zijn populaire begrippen. Met Marc De Kesel, één van de twee directeuren van het Titus Brandsma Instituut (TBI) en ‘mystiekprofessor’ aan de Radboud Universiteit Nijmegen spreekt met Peter van Overbruggen van het tijdschrift Roerom over de zin en onzin in de wereld van de mystiek. Lees het hele interview in Roerom april 202.


Inaugurele rede Paul van Tongeren als Denker des Vaderlands – gratis livestream

Donderdag 1 april om 20.00 uur, is de officiële inauguratie van Paul van Tongeren als Denker des Vaderlands. Sluit gratis aan bij de livestream


De moed om naar het licht te verlangen ~ Unieke film over Titus Brandsma 1881-1942

Sim D’Hertefelt, redacteur van Kerknet, maakte samen met prof. dr. Inigo Bocken van het Titus Brandsma Instituut een korte webdocumentaire maken over zijn leven. In meer dan 10 archieven vonden we uniek audio- en beeldmateriaal. Bekijk de film.


WAR voorzitter Paul van Tongeren Denker des Vaderlands

Paul van Tongeren, emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit en voorzitter van de Wetenschappelijke Adviesraad van het Titus Brandsma Instituut, is de nieuwe Denker des Vaderlands. Dat maakte de Stichting Maand van de Filosofie donderdagavond 18 maart 2021 bekend. Lees verder.


De O van Histoire d’O

Het Alfabet van de Liefde is alweer bij de letter O. Wat de liefde betreft, heeft ook O een geschiedenis. Of, zoals je de Franse titel ook kunt vertalen, een verhaal. In Histoire d’O, een Franse erotische roman uit 1954, lezen we hoe een jonge vrouw, enkel met het initiaal O genoemd. Lees verder.


Aanmelden Studieweek Mystiek over natuurmystiek van Thomas Merton

De Titus Brandsma Studieweek 2021 wordt dit jaar georganiseerd van maandag 5 tot en met donderdag 8 juli en staat geheel in het teken van de natuurmystiek van Thomas Merton. Kick Bras verzorgt deze vier-daagse studieweek en samen met hem bestudeert u de lyrische natuurobservaties uit de dagboeken van Thomas Merton. Een klein aantal deelnemers kan fystiek aanwezig zijn bij de Studieweek, overige deelnemers kunnen de Studieweek online volgen. Lees meer en meld u aan.


Charles Caspers presenteert driedelig geschiedboek Congregatie van de Zusters van de Choorstraat

Vrijdag 19 maart overhandigde Charles Caspers het eerste exemplaar van zijn driedelig geschiedboek over de Congregatie van de Zusters van de Choorstraat, In alles de Liefde, aan de algemene overste Zuster Antonie Ardatin. Zijn mooiste publicatie tot nu toe. Lees verder.


Boek ‘Ik, God en mezelf van Marc De Kesel komt in mei uit

In mei 2021 verschijnt het nieuwste boek van Marc De Kesel Ik, God en mezelf. Uit lezing van enkele grote mystieke teksten blijkt dat het volgens De Kesel weinig gaat over mystieke ervaringen, maar vooral over ‘ik’ en ‘mezelf’. Lees verder.

Boekpresentatie ‘Soliloquium goed ontvangen in de pers

De boekpresentatie van Soliloquium werd zeer goed bezocht. Rond de 75 deelnemers luisterden aandachting naar de lezingen van Herman Westerink (TBI) en Jan van de Kamp  (VU). Zo’n 50 deelnemers bleven hangen voor het vragen uurtje. Het Reformatorisch Dagblad en het Nederlands Dagblad schreven een mooie recensie. Lees verder.


Inaugurele rede prof. dr. Marc De Kesel woensdag 19 mei 2021

Op woensdag 19 mei 2021 houdt prof. dr. Marc De Kesel, hoogleraar aan de Radboud Universiteit / Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen en directeur in- en externe zaken van het Titus Brandsma Instituut zijn inaugurele rede. De inaugurele rede begint om 15.45 uur precies.  De rede heeft als titel: Een eigengereide Drievuldigheid. Over theologie, moderniteit en mystiek. Volgt de oratie online.


Eerste Mystieke Salon een feit: Frits de Lange over de mystiek van Simone Weil

Op woensdag 24 maart start het Titus Brandsma Instituut met een unieke reeks online Mystieke Salons. Via Zoom presenteren we een aantal ‘salongesprekken’ met bekende en minder bekende auteurs die recentelijk over mystiek en spiritualiteit publiceerden. TBI-mederkers Marc De Kesel en Herman Westerink nemen de rol van gastheer op zich. Lees verder.


Corona update 24 februari 2021 – lockdown verlengt tot 15 maart

Op dinsdag 23 februari was er weer een persconferentie waarin een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen is aangekondigd. Voor het Titus Brandsma Instituut verandert er vooralsnog niets. De avondklok blijft van kracht, het wetenschappelijk onderwijs blijft dicht en we werken thuis, tenzij het niet anders kan. Lees verder.


‘Heiligverklaringsproces Titus Brandsma in de laatste fase’

Het heiligverklaringsproces van Titus Brandsma zit in de laatste fase, zo kopte het Katholiek Nieuwsblad gister 23 februari 2021. Het Katholiek Nieuwsblad deed navraag bij de Congregatie voor de Heiligverklaringen. Het is nog moeilijk om een exacte datum te voorzien, ook gezien de coronapandemie, die alle heiligverklaringsprocessen vertraagd heeft. Lees verder.


Titus Brandsma was ‘wel degelijk een theologische hoogvlieger’

Brandsma werd vaak onderschat op intellectueel gebied. Men hield het niet voor mogelijk dat deze ‘mysticus met treinabonnement’ een theologische hoogvlieger kon zijn: daarvoor, dacht men, had hij te veel nevenactiviteiten. Niets is minder waar. Lees het interview met Inigo Bocken over het boek Maria, een trinitaire theologie in het Katholiek Nieuwsblad.


Verslagje leeskring commentaar Gregorius op Hooglied

‘Het zijn boeiende bijeenkomsten, niet alleen omdat de tekst boeiend is, maar omdat we als lezers met onze verschillende achtergronden wel dezelfde tekst lezen, maar er ook verschillende dingen in ontdekken. Hierdoor leren we van Gregorius én van elkaar’, aldus collega Leon Teubner


Online symposium over Foucaults Bekentenissen van het vlees

Voorjaar 2020 verscheen Bekentenissen van het vlees, de vertaling van het in 2018 postuum uitgegeven vierde deel van de Geschiedenis van de seksualiteit van Michel Foucault. In een online symposium laat een aantal filosofen en theologen hun licht schijnen over deze opzienbarende tekst van Foucault. Lees verder en meld u aan.


Congres Thomas van Kempen 19 en 20 augustus 2021

Dit jaar is het 550 jaar geleden dat Thomas van Kempen is overleden. Daarom is dit jaar uitgeroepen tot herdenkingsjaar. In het kader hiervan organiseren het Titus Brandsma Instituut en de Radboud Universiteit te Nijmegen een internationaal congres: Thomas a Kempis, his Works and their Reception. Lees verder.


Online boekpresentatie Soliloquium donderdag 4 maart

Op donderdag 4 maart 2021 organiseert het Titus Brandsma Instituut, samen met het Research Center Puritanism and Piety, de online presentatie van het boek ‘Soliloquium. Een mystieke oefening in verlangen’. Soliloquium, dat in 1628 geschreven is door Willem Teellinck, is opnieuw vertaald door Thom Mertens en ingeleid door Herman Westerink. Lees verder.


Wetenschappelijk directeur Inigo Bocken benoemd tot hoogleraar KU Leuven

Wetenschappelijk directeur Inigo Bocken is met ingang van vandaag, 1 februari 2021, benoemd tot hoogleraar Mystieke Theologie aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven. Lees verder.


Meld u aan voor online leeskring commentaar Gregorius de Grote op Hooglied

Op woensdag 10 februari gaat de online leeskring van start over het commentaar van Paus Gregorius de Grote op Hooglied. Het mag dan een bundel ‘profane’ liefdesliederen zijn, voor de christelijke mystiek is het Hooglied het belangrijkste boek uit de Bijbel. Meld u nu aan.


2021 = herdenkingsjaar Thomas van Kempen

In 2021 wordt herdacht dat Thomas van Kempen 550 jaar geleden is overleden. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd, waaronder een speciaal geschreven compositie van de Duitse componist Thomas Blomenkamp in opdracht van de Thomas-Stiftung Heinrich und Christine Kiefer te Kempen (Duitsland). Het hele jaar door is er een keur aan andere activiteiten en evenementen rond dit jubileum. Lees verder.


Titus Brandsma Lezing over zwarte gaten door Heino Falcke verplaatst naar 15 oktober 2021

De 27e Titus Brandsma Lezing wordt in verband met de coronamaatregelen dit jaar gehouden op vrijdag 15 oktober 2021. Normaliter is de Titus Brandsma Lezing altijd in het voorjaar. We hopen u in oktober allemaal weer persoonlijk te mogen ontmoeten. Lees verder.


Schrijf je nu in voor collegereeks Omvorming

De geestelijke weg wordt vaak beschreven aan de hand van termen als vorming en omvorming. Het zijn termen die duiden op processen. Hiermee wordt geprobeerd inzicht te geven in de dynamische relatie tussen God en mens. In deze collegereeks, die 3 februari van start gaat, staan we vanuit het oogpunt van geestelijke begeleiding stil bij omvormingsprocessen. Lees verder en meld u aan.


Informatiemiddag cursus ‘In gesprek over de geestelijke weg’ verplaatst tot na de zomer

Heb jij – misschien tot je eigen verwondering –  je eerste stappen op de geestelijke weg gezet? Ben je jouw weg al zoekende meer aan het ontdekken? Dan biedt de cursus ‘In gesprek over de geestelijke weg’ jou de mogelijkheid je zoektocht nog bewuster voort te zetten. Lees verder.


‘God wordt mens in je verlangen’, aldus Thomas Quartier in interview op NPO2

Vanuit klooster De Keizersberg in Leuven, zijn nieuwe thuis, ging Thomas Quartier tijdens de kerstperiode in gesprek met WIlfred Kemp op NPO2. Omlijst door prachtige gezangen van Wishful Singing. Bekijk het interview.


Interview met Inigo Bocken over ‘Maria, een trinitaire theologie’

De website van theologie.nl publiceerde een interview met Inigo Bocken over het in december verschenen boek ‘Maria, een trinitaire theologie. Lees verder.


Leestip: ‘Maria – Een trinitaire theologie’ van Titus Brandsma

Bij uitgeverij Sjibbolet is recent verschenen ‘Maria – Een trinitaire theologie’ van Titus Brandsma: een niet eerder gepubliceerde mystieke tekst over Maria in haar relatie tot de drie goddelijke Personen. Het lezen waard. Lees verder.


Podcast Thomas Quartier over Bob Dylan en spiritualiteit

Wat hebben Bob Dylan en een monnik met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht weinig. Wanneer je echter menige tekst en performance van Dylan vanuit monastiek perspectief bekijkt, gaan nieuwe dimensies open. Thomas Quartier legt in twee podcasts uit dat Dylan altijd een belangrijke bron van inspiratie is geweest voor zijn eigen werk en spiritualiteit. Beluister de podcast ‘Dylans Kloostertoren’ en ‘Dylans Lucht en Leegte’.


Ontneming predicaat ‘katholiek’ Radboud Universiteit; een kardinale fout van de Bisschoppenconferentie

Op 20 oktober 2020 werd het nieuws wereldkundig gemaakt dat de Radboud Universiteit per ingang van 15 november 2020 niet langer het predicaat ‘katholiek’ mag en zal dragen. Lees verder.


Aankondiging heiligverklaring Titus Brandsma mogelijkerwijs in februari

Priester, hoogleraar en voormalig rector Titus Brandsma is een belangrijke stap dichter bij een heiligverklaring. Het is denkbaar dat de aankondiging van de heiligverklaring al in februari komt. Lees verder.


Corona update14 december: lockdown

Op maandag 14 december kondigde de overheid nieuwe coronamaatregelen aan. Voor het Titus Brandsma Instituut betekent dat het laatste college uit de collegereeks ‘Geestelijke Begeleiding’ online wordt afgesloten. De informatiemiddag over de cursus ‘In gesprek over de geestelijke weg’ van vrijdag 8 januari 2021 wordt verplaatst naar een ander tijdstip. Ook zal de datum dat de cursus start gewijzigd worden. De collegereeks ‘Omvorming’ gaat op 3 februari gewoon door. Afhankelijk van de maatregelen dan, worden de colleges blended of helemaal online verzorgd.  Lees verder.


TBI TV met Pierre Humblet over wat voor goeds er uit crises kan voortkomen

Pierre vertelt in deze aflevering van TBI TV over zijn werk en over de impact van crisis op het dagelijkse en religieuze leven. Hij heeft tijdens de eerste coronagolf zelf een crisis meegemaakt, en vreemdgenoeg heeft hij daar hele mooie en bijzondere herinneringen aan. Bekijk de uitzending.


‘Mystiek en Calvinisme, dat kan best samen’

‘Calvinisme en mystiek. Dat gaat niet samen. Mystiek is toch iets voor katholieken? Visioenen, extase, uitzinnigheid, daar doen de volgelingen van Calvijn niet aan, die leven zo sober en ingetogen mogelijk. Aan het gereformeerde lijf geen mystieke polonaise. Zou je zeggen.’ Lees verder.


Inigo Bocken verzorgt les Kerknet-academie over Cusanus

De Kerknet-academie verzorgt een gratis online cursus waarin zes spirituele meesters centraal staan. Bijvoorbeeld Johannes van het Kruis, Ignatius van Loyola en Edith Stein. TBI directeur en filosoof Inigo Bocken vertelt in zijn bijdrage waarom Nicolaas van Cusa (Cusanus) in dit rijtje van spirituele meesters thuishoort. Lees verder.

Podcast filosofie met Inigo Bocken over Cusanus

Wetenschappelijk directeur Inigo Bocken treedt op in de nieuwste podcast filosofie van Centre Erasme. Het is alweer de 36e editie van de podcast filosofie, waar iedere keer een andere denker centraal staat. Dit keer is dat Nicolaas van Cusa (ook wel: Cusanus). Lees en luister verder.

Belangrijke stap richting heiligverklaring Titus Brandsma

Op 26 november 2020 erkende een team van medische adviseurs de onverklaardbare aard van de genezing van pater Michael Driscoll (karmeliet). Deze genezing wordt toegeschreven aan de tussenkomtst  Titus Brandsma. Dit is de eerste, fundamentele fase in het proces dat mogelijk leidt tot een heiligverklaring van Titus Brandsma. Lees verder.


Boekpresentatie ‘Levensliederen’ van Thomas Quartier in Abdij Keizersberg Leuven

Thomas Quartier presenteerde in de Abdij Keizersberg Leuven zijn boek ‘Levensliederen’. Door de coronamaatregelen kon er geen publiek bij aanwezig zijn, dus maakte filmmaker Dick Broekema een uitgebreide videoreportage. Lees verder.


TBI TV met Marc De Kesel: Waar gaat het over in de moderne mystiek

In deze aflevering van TBI TV vertelt Marc De Kesel waar het over gaat in de moderne mystiek. Hij doet dit naar aanleiding van een (abstract) schilderij ‘Monnik bij de zee’ van Caspar David Friedrich. Hij legt dit schilderij naast het schilderij ‘Berglandschap met de H. Hiëronymus’ van Paul Bril. En ligt de overeenkomsten en verschillen toe. Bekijk de uitzending van TBI TV.


Herman Westerink op Radio Maria over Soliloquium, een mystieke oefening in verlangen

Joop van der Elst ging afgelopen woensdag 18 november op Radio Maria in gesprek met TBI collega Herman Westerink over het door Willem Teellinck geschreven werk Soliloquium, een mystieke oefening in verlangen. Soliloquium verscheen eind juni 2020 als tweede deel in de serie Mystieke Teksten. Beluister het interview met Herman.


Beeld Titus Brandsma herplaatst op RU campus

Het bronzen Titus Brandsma beeld dat voorheen op de Thomas van Aquinostraat stond, is herplaatst op de campus van de Radboud Universiteit Nijmegen. Je vindt hem op de wand van het collegezalencomplex (op de hoek van Erasmusplein en Pieter Bondamplein). Lees verder.


Alfabet van de Liefde: De L van Liefdeswet

‘Want de geboden: gij zult niet echtbreken, niet doden, niet stelen, niet begeren, en alle andere kan men samenvatten in dit ene woord: Bemin uw naaste als uzelf. De liefde berokkent de naaste geen enkel kwaad. Liefde vervult de gehele Wet.’ Lees verder.


Reflectie over kunst en spiritualiteit bij schilderij ‘De monnik bij de zee’ van Casper David Friedrich

Marc De Kesel schreef een reflectie over kunst en spiritualiteit bij het schilderij ‘De monnik bij de zee’ van Casper David Friedrich. Hierin geeft Marc onder andere antwoord op de vraag: Waar gaat het over in de moderne mystiek? Lees verder.


Filosoof Marc De Kesel: ‘Met religie proberen we onze eindeloze vrijheid te managen’

Het zijn bange tijden, zeggen we, maar zijn het de tijden of zijn wij het? ‘Angst is zo intiem dat je er zelf bijna niet bij kunt’, zegt filosoof Marc De Kesel vandaag in Trouw. Lees verder.


Vacature PhD in de studie van Spiritualiteit en beeldende kunst

Het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen zoekt een PhD-onderzoeker met expertise (MA-niveau) en interesse in zowel christelijke mystiek als moderne beeldende kunst. Het betrokken onderzoeksproject zal deel uitmaken van een bredere, lopende studie van het Instituut naar de rol die de spirituele en mystieke traditie heeft gespeeld in de moderne beeldende kunst in de periode 1850-1980. Je hebt zelf inspraak in het onderwerp dat je wil onderzoeken. Lees verder.


Boek over de prachtige en onbekende nalatenschap van Marianne van der Heijden

Kunsthistorica Lies Netel deed de afgelopen jaar promotieonderzoek naar de vrij onbekende kunstenares Marianne van der Heijden. Ze schreef hierover het boek ‘De nalatenschap van Marianne van der Heijden (1922-1998). De stem van een ongekende kunstenares’. Het TBI  heeft uit de nalatenschap van Marianne van der Heijden een bedrag gekregen voor het doen van onderzoek naar spiritualiteit en beeldende kunst. Lees verder.


Alfabet van de liefde: de K van Koninkrijk

‘Koninkrijk der hemelen.’ Het is een geijkte formule in de evangelische teksten. De eerste christenen hielden dit ‘koninkrijk’ voor gerealiseerd in hun kleinschalige, op agape gebaseerde leefgemeenschappen. Lees verder.


Niet eerder gepubliceerde tekst Titus Brandsma uit 1932 over Maria

Uitgeverij Sjibbolet publiceert medio december 2020 een niet eerder gepubliceerde mystieke tekst van Titus Brandsma over Maria. Deze tekst uit 1932 vormt de finale waarin de verschillende gedachtenlijnen van Titus Brandsma over Maria samenkomen. Wetenschappelijk directeur Inigo Bocken leidt het boek in. Lees verder.

Waar ben je bang voor Marc De Kesel?

Meer dan een miljoen mensen in Nederland hebben last van angststoornissen. Bij doorvragen blijken ze vrijwel allemaal neer te komen op één onderliggende angst: de angst om te zijn. Journalist Steve Akkermand gaat hierover in gesprek met filosofen, psychologen en kunstenaars. Donderdag 5 november rond 23.00 uur bijt Marc De Kesel het spits af. Lees verder.


Werken in het onderwijs intensief? Meer aandacht voor de binnenkant!

Werken in het onderwijs is intensie? Dat vraagt om de nodige veerkracht en vitaliteit. Aandacht voor de binnenkant kan dat versterken. Lees het artikel van Theo van der Zee dat verscheen in Direct. Vakblad van CNV Schoolleiders. Lees verder.


Kerknet live met Alicja Gescinska en Thomas Quartier

Wat bindt ons als mensen in deze wereld in crisis? Herbekijk de eerste uitzending van Kerknet Live met filosofe Alicja Gescinska en benedictijn Thomas Quartier. Lees verder.


De bekendste jonge monnik van Nederland verrast opnieuw

Muziek en spiritualiteit horen bij elkaar als lichaam en ziel. Beide brengen een mens bij de kern van het leven, bij emoties en bij verlangens naar zin en evenwicht. In ‘Levensliederen’ heeft Thomas Quartier de spiritualiteit gezocht bij hedendaagse singer-songwriters. Het gaat over God vinden op de tonen van popmuziek. Lees verder.

‘Rusteloos is mijn hart tot het rust in jou’

Het zou een amoureuze ontboezeming kunnen zijn uit de mond van de eerste de beste hartstochtelijk verliefde ziel. Zeker.
Maar ‘Rusteloos is mijn hart tot het rust in jou’ is ook de beroemde zinsnede uit één van de eerste regels in de Confessiones van Aurelius Augustinus. Het alfabet van de liefde: de J van Jouissance (= genieten).

Corona update 2 oktober: thuiswerken weer de norm en colleges gaan gewoon door

Op maandag 28 september kondigde het kabinet nieuwe maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Afgelopen vrijdag 2 oktober kwam daar het dringend advies bij om een mondkapje te dragen in winkels en publieke ruimtes. Wij delen de zorgen van de regering en volgen vanzelfsprekend alle maatregelen en adviezen op. Het TBI sluit aan bij wat de Radboud Universiteit doet. Lees verder.


Mindfulness is nooit een oplossing, stelt Marc De Kesel. ‘Je moet praten, niet op een matje zitten’

Is mindfulness goed voor je? Vlaamse filosoof en directeur van het Titus Brandsma Instituut Marc De Kesel heeft grote bedenkingen. Hij vindt het oneigenlijk gebruik van een aan het boeddhisme ontleende meditatietechniek. Lees het volledige interview met Marc in Trouw van 3 oktober.


Zo houd je de moed erin tijdens de tweede coronagolf

Lees wat collega Thomas Quartier erover zegt in Trouw van vandaag: ‘Je in je eigen huis terugtrekken – zeg ik als monnik – hoeft niet zonder meer negatief te zijn. Het kan ook een weldaad zijn. Maar natuurlijk, dat is lastig.’ Lees verder.

Thomas Quartier speelt zelf piano en zingt bij boekpresentatie ‘Levensliederen’ zaterdag 14 november

Op zaterdagavond 14 november zal Thomas Quartier over het boek ‘Levensliederen’ en zijn ontmoetingen met artiesten vertellen. Hij zingt en begeleidt zichzelf op de piano als hij songs laat horen die hem geïnspireerd hebben. Met schrijver Jonah Falke gaat hij in dialoog. Thomas Quartier en Jonah hebben de afgelopen jaren samen gewerkt op het snijvlak van klooster, kunst en cultuur. Lees verder.


Marc De Kesel ‘winnaar’ redetwist met prof. Anne Speckens over (on)zin mindfulness

Mag mindfulness ingezet worden voor bedrijfsdoeleinden? Op 24 september vond in de Lindenberg een heuse ‘rechtszaak’ over deze kwestie plaats. Prof. Anne Speckens, directeur van het Radboudumc Centrum voor Mindfulness en hoogleraar psychiatrie, wilde ingaan tegen het beeld van mindfulness-training als bedwelmend middel voor werknemers. Prof. Marc de Kesel, directeur van het Titus Brandsma Instituut en expert op het gebied van de mystiek, had de bedoeling ons juist te waarschuwen voor het losrukken van mindfulness uit zijn bedoelde context om onze eigen problemen ermee uit de weg te gaan. Lees verder.

Studiedag ‘Ziek van liefde’ verzet naar 4 december 2021

Zaterdag 5 december 2020 stond de studiedag ‘Ziek van liefde’ op het programma. Met vooraanstaande kenners van de mystieke traditie, waaronder Marc De Kesel en Herman Westerink, een hele dag over wat ziek van liefde betekent. De studiedag is een jaar verzet en zal nu plaatsvinden op zaterdag 4 december 2021 in Gent. Lees verder.


TBI TV: Inigo Bocken over het Soefisme

In deze editie van TBI TV interviewt Ilja Kramer collega en wetenschappelijk directeur Inigo Bocken. Hij legt uit wat soefisme is en wat dit voor hem persoonlijk betekent. Bekijk het interview.


Beeld Titus Brandsma binnenkort terug op Radboudcampus

Het bronzen Titus Brandsma beeld dat voorheen op de Thomas van Aquinostraat stond, zal binnenkort geplaatst worden op de wand van het collegezalencomplex op de hoek van Erasmusplein en Pieter Bondamplein. Lees verder.


Redetwist over commercialisering van spiritualiteit met Marc De Kesel en Anne Speckens (uitverkocht)

In de Redetwist ‘Boeddhisme in de uitverkoop?’ kruisen filosoof Marc De Kesel en psychiater Anne Speckens de degens over de commercialisering van spiritualiteit aan de hand van een casus. Lees verder.


Volgende deel in de serie Gerardi Magni Opera Omnia verschijnt medio 2021

Rijcklof Hofman, sinds 1994 wetenschappelijk medewerker bij het Titus Brandsma Instituut, legt zich volledig toe op de kritische editie van de complete werken van Geert Grote (1340-1384), de grondlegger van de religieuze hervormingsbeweging Moderne Devotie. Van deze werken zijn intussen vier delen in druk verschenen. Een vijfde deel is onderweg. Lees verder.


Eerste blended college is een feit

Afgelopen woensdag 2 september hadden we een primeur bij het Titus Brandsma Instituut: ons eerste blended college ging van start. Tien studenten waren fysiek aanwezig in het Titus Brandsma Memorial. Nog eens 24 studenten volgden het college over de geestelijke weg online. Lees verder.


The Miracle of Amsterdam wint derde plaats in 2020 Catholic Press Awards

Tijdens de Catholic Media Conference in juni 2020 werd bekend dat ‘The Miracle of Amsterdam’ van Charles Caspers en Peter Jan Margy de derde prijs heeft gewonnen van de prestigieuze 2020 Catholic Press Awards in de categorie History. Lees verder.


Recensie Friesch Dagblad: Visioenen over de passie van de lijdende Christus

Kunnen we vandaag nog iets beginnen met visioenen? Waarschijnlijk niet zo veel. Een visioen zou je kunnen omschrijven als een beeld dat God je laat zien, waarbij ook een boodschap klinkt. Het gaat niet om een gevoel of een vrome oprisping, maar echt om iets substantieels. Het Friesch Dagblad publiceerde 22 augustus een mooie recensie over ‘Als de liefde alles wordt’, over de visioenen van Juliana van Norwich. In de reeks Mystieke Teksten van het TBI en uitgeverij Berne. Lees de hele recensie.


Dankwoord voor vertrekkend voorzitter Corjo Jansen

Na zeven jaar heeft prof. mr. C.J.H. (Corjo) Jansen op 9 mei jl.  het voorzitterschap van het Titus Brandsma Instituut (TBI) overgedragen aan prof. dr. J.B. (Johan) Oosterman. Lees het hele dankwoord.


Corona-update 18 augustus

De coronamaatregelen zijn dinsdag 18 augustus weer aangescherpt. Voor het Titus Brandsma Instituut verandert er vooralsnog niets. We verzorgen onze collegereeksen blended, dat wil zeggen fystiek én online. Ook zijn de ventilatiesystemen binnen de gebouwen van de Radboud Universtiteit, waaronder de Erasmustoren waar het TBI is gevestigd, zijn gescand op risico’s. Waar nodig zijn aanpassingen gedaan. Een goed en veilig binnenklimaat is hiermee gewaarborgd. Lees verder.


Lovende recensie ‘Soliloquium, een mystieke oefening in verlangen’ van Willem Teellinck

Het Friesch Dagblad publiceerde zaterdag 22 augustus een lovende recensie van ‘Soliloquium, een mystieke oefening in verlangen’ van Willem Teellinck. TBI collega Herman Westerink verzorgde de inleiding.

‘Geloven is geen risicoloos tijdverdrijf. Het raakt je leven, je denken, je ervaring. Dit besef vind je bij alle grote figuren uit de geschiedenis van het christendom. Lees verder.


Vacature medewerker educatie en vorming Titus Brandsma Instituut

Het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen is op zoek naar een enthousiaste en bevlogen collega, iemand die binnen de onderzoekslijn Maatschappelijke spiritualiteit de educatie en vorming van het instituut verder kan opzetten en uitbreiden. Iemand met een universitair werk- en denkniveua voor 24 –  32 uur per week. De contractduur is een jaar en reageren kan tot uiterlijk 5 september. De functie is ingeschaald op schaal 10. Lees verder en solliciteer online.


Filosofiestudente zoekt beeld Titus Brandsma Radboudcampus

Zondag 26 juli is de sterfdag van Titus Brandsma. Een bijzonder mens. Een nuchtere Fries, pater karmeliet, promovendus wijsbegeerte, docent en journalist, hoogleraar en rector, katholiek emancipator én verzetsman. Maar bovenal een maatschappelijk betrokken man die altijd opkwam voor de ander. Op de campus van de Radboud Universiteit staat een prachtig bronzen beeld van Titus Brandsma. Filosofiestudente Renée Wijnhoven raakte geïnspireerd door de persoon Titus Brandsma en ging op zoek naar het beeld. Lees verder.


Meld u nu aan voor de collegereeksen Geestelijke weg en Geestelijke begeleiding

Na de zomer gaat het TBI het onderwijs ‘blended’ verzorgen. Dit betekent dat we zowel fysiek als digitaal onderwijs geven. Tegelijkertijd. Anne-Marie Bos en Huub Welzen gaan het spits afbijten met de collegereeks Geestelijke weg. Er kunnen 15 deelnemers in het TBM Nijmegen meedoen. De rest doet vanuit huis mee via een virtual classroom. U kunt zich nu aanmelden voor de collegereeksen Geestelijke weg en Geestelijke begeleiding


Radboudcampus per 1 augustus rookvrij

Vanaf 1 augustus 2020 is roken op de  Radboudcampus verboden. Het Titus Brandsma Instituut is gevestigd in de Erasmustoren op de campus, en dus geldt het rookverbod ook voor medewerkers van ons instituut en onze studenten. Het rookverbod geldt 24 uur per dag en 7 dagen per week. Radboud Universiteit, Radboudumc en TBI streven samen naar een gezonde (werk)omgeving voor personeel, studenten, patiënten en bezoekers. Lees meer over het rookverbod op de website van de Radboud Universteit.


Corona-update TBI 21 juli 2020

Het reguliere onderwijs blijft tot 1 september online en vanaf 1 september vooralsnog op de campus én online (blended). Onze collegereeksen zullen vanaf begin september ook zowel in het Titus Brandsma Memorial (TBM) als via Brightspace / Virtual Classroom plaatsvinden. Daarnaast beraden we ons op andere online activiteiten. Lees verder.


Interview Herman Westerink over Soliloquium, een mystieke oefening in verlangen van Willem Teellinck

Onlangs verscheen het tweede deel in de serie Mystieke Teksten: Soliloquium, een mystieke oefening in verlangen van Willem Teellinck. Vertaald door Thom Mertens en ingeleid door Herman Westerink. Herman is als wetenschapper werkzaam aan het Titus Brandsma Instituut en als universitair hoofddocent godsdienstfilosofie en interculturele filosofie aan de Radboud Universiteit. Lees verder.

Oudere berichten

Oudere berichten van 2020 en 2019 vindt u in ons Nieuwsarchief. Van daaruit kunt u ook doorklikken naar de berichten uit voorgaande jaren.