Home » Actueel » Nieuws

Nieuws

De bekendste jonge monnik van Nederland verrast opnieuw

Muziek en spiritualiteit horen bij elkaar als lichaam en ziel. Beide brengen een mens bij de kern van het leven, bij emoties en bij verlangens naar zin en evenwicht. In ‘Levensliederen’ heeft Thomas Quartier de spiritualiteit gezocht bij hedendaagse singer-songwriters. Het gaat over God vinden op de tonen van popmuziek. Lees verder.

‘Rusteloos is mijn hart tot het rust in jou’

Het zou een amoureuze ontboezeming kunnen zijn uit de mond van de eerste de beste hartstochtelijk verliefde ziel. Zeker.
Maar ‘Rusteloos is mijn hart tot het rust in jou’ is ook de beroemde zinsnede uit één van de eerste regels in de Confessiones van Aurelius Augustinus. Het alfabet van de liefde: de J van Jouissance (= genieten).

Corona update 2 oktober: thuiswerken weer de norm en colleges gaan gewoon door

Op maandag 28 september kondigde het kabinet nieuwe maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Afgelopen vrijdag 2 oktober kwam daar het dringend advies bij om een mondkapje te dragen in winkels en publieke ruimtes. Wij delen de zorgen van de regering en volgen vanzelfsprekend alle maatregelen en adviezen op. Het TBI sluit aan bij wat de Radboud Universiteit doet. Lees verder.


Mindfulness is nooit een oplossing, stelt Marc De Kesel. ‘Je moet praten, niet op een matje zitten’

Is mindfulness goed voor je? Vlaamse filosoof en directeur van het Titus Brandsma Instituut Marc De Kesel heeft grote bedenkingen. Hij vindt het oneigenlijk gebruik van een aan het boeddhisme ontleende meditatietechniek. Lees het volledige interview met Marc in Trouw van 3 oktober.


Zo houd je de moed erin tijdens de tweede coronagolf

Lees wat collega Thomas Quartier erover zegt in Trouw van vandaag: ‘Je in je eigen huis terugtrekken – zeg ik als monnik – hoeft niet zonder meer negatief te zijn. Het kan ook een weldaad zijn. Maar natuurlijk, dat is lastig.’ Lees verder.

Thomas Quartier speelt zelf piano en zingt bij boekpresentatie ‘Levensliederen’ zaterdag 14 november

Op zaterdagavond 14 november zal Thomas Quartier over het boek ‘Levensliederen’ en zijn ontmoetingen met artiesten vertellen. Hij zingt en begeleidt zichzelf op de piano als hij songs laat horen die hem geïnspireerd hebben. Met schrijver Jonah Falke gaat hij in dialoog. Thomas Quartier en Jonah hebben de afgelopen jaren samen gewerkt op het snijvlak van klooster, kunst en cultuur. Lees verder.


Marc De Kesel ‘winnaar’ redetwist met prof. Anne Speckens over (on)zin mindfulness

Mag mindfulness ingezet worden voor bedrijfsdoeleinden? Op 24 september vond in de Lindenberg een heuse ‘rechtszaak’ over deze kwestie plaats. Prof. Anne Speckens, directeur van het Radboudumc Centrum voor Mindfulness en hoogleraar psychiatrie, wilde ingaan tegen het beeld van mindfulness-training als bedwelmend middel voor werknemers. Prof. Marc de Kesel, directeur van het Titus Brandsma Instituut en expert op het gebied van de mystiek, had de bedoeling ons juist te waarschuwen voor het losrukken van mindfulness uit zijn bedoelde context om onze eigen problemen ermee uit de weg te gaan. Lees verder.

Studiedag ‘Ziek van liefde’ verzet naar 4 december 2021

Zaterdag 5 december 2020 stond de studiedag ‘Ziek van liefde’ op het programma. Met vooraanstaande kenners van de mystieke traditie, waaronder Marc De Kesel en Herman Westerink, een hele dag over wat ziek van liefde betekent. De studiedag is een jaar verzet en zal nu plaatsvinden op zaterdag 4 december 2021 in Gent. Lees verder.


TBI TV: Inigo Bocken over het Soefisme

In deze editie van TBI TV interviewt Ilja Kramer collega en wetenschappelijk directeur Inigo Bocken. Hij legt uit wat soefisme is en wat dit voor hem persoonlijk betekent. Bekijk het interview.


Beeld Titus Brandsma binnenkort terug op Radboudcampus

Het bronzen Titus Brandsma beeld dat voorheen op de Thomas van Aquinostraat stond, zal binnenkort geplaatst worden op de wand van het collegezalencomplex op de hoek van Erasmusplein en Pieter Bondamplein. Lees verder.


Redetwist over commercialisering van spiritualiteit met Marc De Kesel en Anne Speckens (uitverkocht)

In de Redetwist ‘Boeddhisme in de uitverkoop?’ kruisen filosoof Marc De Kesel en psychiater Anne Speckens de degens over de commercialisering van spiritualiteit aan de hand van een casus. Lees verder.


Volgende deel in de serie Gerardi Magni Opera Omnia verschijnt medio 2021

Rijcklof Hofman, sinds 1994 wetenschappelijk medewerker bij het Titus Brandsma Instituut, legt zich volledig toe op de kritische editie van de complete werken van Geert Grote (1340-1384), de grondlegger van de religieuze hervormingsbeweging Moderne Devotie. Van deze werken zijn intussen vier delen in druk verschenen. Een vijfde deel is onderweg. Lees verder.


Eerste blended college is een feit

Afgelopen woensdag 2 september hadden we een primeur bij het Titus Brandsma Instituut: ons eerste blended college ging van start. Tien studenten waren fysiek aanwezig in het Titus Brandsma Memorial. Nog eens 24 studenten volgden het college over de geestelijke weg online. Lees verder.


The Miracle of Amsterdam wint derde plaats in 2020 Catholic Press Awards

Tijdens de Catholic Media Conference in juni 2020 werd bekend dat ‘The Miracle of Amsterdam’ van Charles Caspers en Peter Jan Margy de derde prijs heeft gewonnen van de prestigieuze 2020 Catholic Press Awards in de categorie History. Lees verder.


Recensie Friesch Dagblad: Visioenen over de passie van de lijdende Christus

Kunnen we vandaag nog iets beginnen met visioenen? Waarschijnlijk niet zo veel. Een visioen zou je kunnen omschrijven als een beeld dat God je laat zien, waarbij ook een boodschap klinkt. Het gaat niet om een gevoel of een vrome oprisping, maar echt om iets substantieels. Het Friesch Dagblad publiceerde 22 augustus een mooie recensie over ‘Als de liefde alles wordt’, over de visioenen van Juliana van Norwich. In de reeks Mystieke Teksten van het TBI en uitgeverij Berne. Lees de hele recensie.


Dankwoord voor vertrekkend voorzitter Corjo Jansen

Na zeven jaar heeft prof. mr. C.J.H. (Corjo) Jansen op 9 mei jl.  het voorzitterschap van het Titus Brandsma Instituut (TBI) overgedragen aan prof. dr. J.B. (Johan) Oosterman. Lees het hele dankwoord.


Corona-update 18 augustus

De coronamaatregelen zijn dinsdag 18 augustus weer aangescherpt. Voor het Titus Brandsma Instituut verandert er vooralsnog niets. We verzorgen onze collegereeksen blended, dat wil zeggen fystiek én online. Ook zijn de ventilatiesystemen binnen de gebouwen van de Radboud Universtiteit, waaronder de Erasmustoren waar het TBI is gevestigd, zijn gescand op risico’s. Waar nodig zijn aanpassingen gedaan. Een goed en veilig binnenklimaat is hiermee gewaarborgd. Lees verder.


Lovende recensie ‘Soliloquium, een mystieke oefening in verlangen’ van Willem Teellinck

Het Friesch Dagblad publiceerde zaterdag 22 augustus een lovende recensie van ‘Soliloquium, een mystieke oefening in verlangen’ van Willem Teellinck. TBI collega Herman Westerink verzorgde de inleiding.

‘Geloven is geen risicoloos tijdverdrijf. Het raakt je leven, je denken, je ervaring. Dit besef vind je bij alle grote figuren uit de geschiedenis van het christendom. Lees verder.


Vacature medewerker educatie en vorming Titus Brandsma Instituut

Het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen is op zoek naar een enthousiaste en bevlogen collega, iemand die binnen de onderzoekslijn Maatschappelijke spiritualiteit de educatie en vorming van het instituut verder kan opzetten en uitbreiden. Iemand met een universitair werk- en denkniveua voor 24 –  32 uur per week. De contractduur is een jaar en reageren kan tot uiterlijk 5 september. De functie is ingeschaald op schaal 10. Lees verder en solliciteer online.


Filosofiestudente zoekt beeld Titus Brandsma Radboudcampus

Zondag 26 juli is de sterfdag van Titus Brandsma. Een bijzonder mens. Een nuchtere Fries, pater karmeliet, promovendus wijsbegeerte, docent en journalist, hoogleraar en rector, katholiek emancipator én verzetsman. Maar bovenal een maatschappelijk betrokken man die altijd opkwam voor de ander. Op de campus van de Radboud Universiteit staat een prachtig bronzen beeld van Titus Brandsma. Filosofiestudente Renée Wijnhoven raakte geïnspireerd door de persoon Titus Brandsma en ging op zoek naar het beeld. Lees verder.


Meld u nu aan voor de collegereeksen Geestelijke weg en Geestelijke begeleiding

Na de zomer gaat het TBI het onderwijs ‘blended’ verzorgen. Dit betekent dat we zowel fysiek als digitaal onderwijs geven. Tegelijkertijd. Anne-Marie Bos en Huub Welzen gaan het spits afbijten met de collegereeks Geestelijke weg. Er kunnen 15 deelnemers in het TBM Nijmegen meedoen. De rest doet vanuit huis mee via een virtual classroom. U kunt zich nu aanmelden voor de collegereeksen Geestelijke weg en Geestelijke begeleiding


Radboudcampus per 1 augustus rookvrij

Vanaf 1 augustus 2020 is roken op de  Radboudcampus verboden. Het Titus Brandsma Instituut is gevestigd in de Erasmustoren op de campus, en dus geldt het rookverbod ook voor medewerkers van ons instituut en onze studenten. Het rookverbod geldt 24 uur per dag en 7 dagen per week. Radboud Universiteit, Radboudumc en TBI streven samen naar een gezonde (werk)omgeving voor personeel, studenten, patiënten en bezoekers. Lees meer over het rookverbod op de website van de Radboud Universteit.


Corona-update TBI 21 juli 2020

Het reguliere onderwijs blijft tot 1 september online en vanaf 1 september vooralsnog op de campus én online (blended). Onze collegereeksen zullen vanaf begin september ook zowel in het Titus Brandsma Memorial (TBM) als via Brightspace / Virtual Classroom plaatsvinden. Daarnaast beraden we ons op andere online activiteiten. Lees verder.


Interview Herman Westerink over Soliloquium, een mystieke oefening in verlangen van Willem Teellinck

Onlangs verscheen het tweede deel in de serie Mystieke Teksten: Soliloquium, een mystieke oefening in verlangen van Willem Teellinck. Vertaald door Thom Mertens en ingeleid door Herman Westerink. Herman is als wetenschapper werkzaam aan het Titus Brandsma Instituut en als universitair hoofddocent godsdienstfilosofie en interculturele filosofie aan de Radboud Universiteit. Lees verder.

Oudere berichten

Oudere berichten van 2020 en 2019 vindt u in ons Nieuwsarchief. Van daaruit kunt u ook doorklikken naar de berichten uit voorgaande jaren.