Home » Actueel » Nieuws

Nieuws

Filosofiestudente zoekt beeld Titus Brandsma Radboudcampus

Zondag 26 juli is de sterfdag van Titus Brandsma. Een bijzonder mens. Een nuchtere Fries, pater karmeliet, promovendus wijsbegeerte, docent en journalist, hoogleraar en rector, katholiek emancipator én verzetsman. Maar bovenal een maatschappelijk betrokken man die altijd opkwam voor de ander. Op de campus van de Radboud Universiteit staat een prachtig bronzen beeld van Titus Brandsma. Filosofiestudente Renée Wijnhoven raakte geïnspireerd door de persoon Titus Brandsma en ging op zoek naar het beeld. Lees verder.


Meld u nu aan voor de collegereeksen Geestelijke weg en Geestelijke begeleiding

Na de zomer gaat het TBI het onderwijs ‘blended’ verzorgen. Dit betekent dat we zowel fysiek als digitaal onderwijs geven. Tegelijkertijd. Anne-Marie Bos en Huub Welzen gaan het spits afbijten met de collegereeks Geestelijke weg. Er kunnen 15 deelnemers in het TBM Nijmegen meedoen. De rest doet vanuit huis mee via een virtual classroom. U kunt zich nu aanmelden voor de collegereeksen Geestelijke weg en Geestelijke begeleiding


Radboudcampus per 1 augustus rookvrij

Vanaf 1 augustus 2020 is roken op de  Radboudcampus verboden. Het Titus Brandsma Instituut is gevestigd in de Erasmustoren op de campus, en dus geldt het rookverbod ook voor medewerkers van ons instituut en onze studenten. Het rookverbod geldt 24 uur per dag en 7 dagen per week. Radboud Universiteit, Radboudumc en TBI streven samen naar een gezonde (werk)omgeving voor personeel, studenten, patiënten en bezoekers. Lees meer over het rookverbod op de website van de Radboud Universteit.


Corona-update TBI 21 juli 2020

Het reguliere onderwijs blijft tot 1 september online en vanaf 1 september vooralsnog op de campus én online (blended). Onze collegereeksen zullen vanaf begin september ook zowel in het Titus Brandsma Memorial (TBM) als via Brightspace / Virtual Classroom plaatsvinden. Daarnaast beraden we ons op andere online activiteiten. Lees verder.


Interview Herman Westerink over Soliloquium, een mystieke oefening in verlangen van Willem Teellinck

Onlangs verscheen het tweede deel in de serie Mystieke Teksten: Soliloquium, een mystieke oefening in verlangen van Willem Teellinck. Vertaald door Thom Mertens en ingeleid door Herman Westerink. Herman is als wetenschapper werkzaam aan het Titus Brandsma Instituut en als universitair hoofddocent godsdienstfilosofie en interculturele filosofie aan de Radboud Universiteit. Lees verder.


De H van Haat

‘Als iemand naar Mij toekomt, die zijn vader en moeder, zijn vrouw en kinderen, zijn broers en zusters, ja zelfs zijn eigen leven niet haat, kan hij mijn leerling niet zijn’ is te lezen in Lucas 14, 26. Wie ‘zijn vader en moeder, zijn vrouw en kinderen, zijn broers en zusters […] niet haat, kan mijn leerling niet zijn’. Hoe is het mogelijk dat een religie die van de liefde haar centrale missie maakt, tegelijk de haat zo omarmt? En dat die haat juist hen betreft van wie we spontaan het meest houden: vader, moeder, broers, zussen – onze ‘elementaire verwantschappen’? Marc De Kesel onderzoekt het in het Alfabet van de Liefde.


Gratis online Studieweek Mystiek trekt bijna 800 deelnemers

De Studieweek Mystiek trekt dit jaar bijna 800 deelnemers. De Studieweek is dit jaar gratis én online, wat de week toegankelijk maakt voor veel meer mensen. En Titus Brandsma blijkt een populaire mysticus. Lees het interview met organisator Anne-Marie Bos in het Friesch Dagblad


Thomas Quartier benoemd tot hoogleraar Liturgiewetenschappen

Theoloog Thomas Quartier is met ingang van 1 april 2020 benoemd tot hoogleraar Liturgiewetenschap aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiestudies van de Radboud Universiteit. Hij is de enige hoogleraar katholieke Liturgie in Nederland. Lees verder.


Nu in de winkel: Soliloquium, een mystieke oefening in verlangen van Willem Teellinck

Vanaf 24 juni ligt het tweede deel in de serie Mystieke Teksten in de winkels: Soliloquium, een mystieke oefening in verlangen van Willem Teellinck. Vertaald door Thom Mertens en ingeleid door Herman Westerink. Herman is als wetenschapper werkzaam aan het Titus Brandsma Instituut en als universitair hoofddocent godsdienstfilosofie en interculturele filosofie aan de Radboud Universiteit. Lees verder.


Bijzonder hoogleraarschap voor Marc De Kesel

TBI-directeur in- en externe zaken Marc De Kesel is per 1 juni jl. door het college van bestuur van de Radboud Universiteit aangesteld als bijzonder hoogleraar ‘Theologie, mystiek en moderniteit’ aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen (FFTR). Deze bijzondere leeropdracht geldt voor een periode van drie jaar. Lees verder.


TBI jaarverslagen 2019 online

Ieder jaar maakt het Titus Brandsma Instituut een jaarverslag, een wetenschappelijk jaarverslag en moeten wij onszelf wetenschappelijk en financieel verantwoorden. Daarnaast publiceren we ook een publieksjaarverslag. Bent u geïnteresseerd in het reilen en zeilen van het Titus Brandsma Instituut? Lees het jaarverslag en het publieksjaarverslag 2019.


Corona update 15 juni 2020

De coronamaatregelen die tot nog toe golden in Nederland, kunnen stap voor stap versoepelen – zolang het virus onder controle blijft. Ook op de Radboud Universiteit en het Titus Brandsma Instituut  is er vanaf 1 juni steeds iets meer mogelijk. Ook hier geldt: alle stappen kunnen alleen gezet worden wanneer het virus onder controle blijft. Lees verder.


Marc De Kesel schrijft blog ‘Princes Corona’ over hoe het Coronvirus de grondslag van onze politiek blootlegt

Filosoof en TBI-directeur Marc De Kesel laat in zijn blog ‘Princes Corona’ zien hoe het coronavirus ons economisch en politiek systeem doet schudden. Wat is de grondslag die overblijft? En wat gaan we leren van ‘Prinses Corona?’ Lees verder.


Essay Marc De Kesel in boek ‘Leven dat leven wil. Over dieren en mensen in filosofie, religie en kunst’

In Trouw van 10 juni 2020 verscheen een recensie van het boek Leven dat leven wil. Over dieren en mensen in filosofie, religie en kunst van Johan Goud en Frank G. Bosman (red). In deze bundel is een essay opgenomen van TBI-directeur Marc De Kesel over God, dier & subject. Lees verder.


De G van Gift

Wat is liefde, als we het van Christus willen leren? Desnoods het eigen leven geven ten voordele van hen van wie we houden. En zo nodig ook het leven van onze geliefden geven. Ook hún leven op het spel zetten. Want ook tot zoiets maant dit voorbeeld ons aan. De Vader gaf zijn eniggeboren Zoon uit liefde voor de mensheid. Hij had er diens leven voor over om ons uit onze deplorabele toestand te redden. Liefde is een gift, een geschenk, een radicaal geschenk, een zelfgeschenk. Lees het alfabet van de liefde: de letter G van Gift.


Gratis online Studieweek Mystiek ‘In de leerschool van Titus Brandsma

Dit jaar organiseert het TBI van 6 t/m 10 juli de eerste online Studieweek Mystiek over Titus Brandsma. Anne-Marie Bos heeft voor de gelegenheid de Studieweek van 2018 over Titus bewerkt en geschikt gemaakt voor deze online Studieweek. Gratis. Lees verder en meldt u zich meteen aan.


Binnenkort in de winkel: Soliloquium, de tweede bundel uit de reeks Mystieke Teksten

In 1628 schreef Willem Teellinck zijn Soliloquium, een mystieke tekst in de traditie van middeleeuwse ‘alleenspraken van de ziel’. Centraal in de tekst staat het diepe en hartstochtelijke verlangen van een zondaar naar een ontmoeting met Christus en naar zekerheid van uitverkiezing. Het is de tweede bundel in de serie Mystieke Teksten, uitgegeven door het Titus Brandsma Instituut en uitgeverij Abdij van Berne. Herman Westerink schreef de inleiding en Thom Mertens verzorgde de vertaling. Lees verder.


Online boekpresentatie Thomas Quartiers nieuwste boek ‘Open einde van je verlangen’

Pinkstermaandag 1 juni gaat Leo Fijen vanuit de Abdijhoeve in Doetinchem in gesprek met Thomas Quartier naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwste boek: Open einde van je verlangen. Bidden met een hedendaagse monnik (Adveniat, 2020). De boekpresentatie zal vanaf 11.00 uur via een livestream op Youtube te bekijken en beluisteren zijn. Lees verder.


‘Bijzonder saaie lezing’ van Marc De Kesel over moderne mystiek van Mallarmé

Vorig jaar organiseerde Sander Vloeibergs, TBI Fellow, de studiedag ‘Kunst, kerk en mystiek’ in Leuven. Tijdens de studiedag werd de relatie tussen de Middelnederlandse christelijke mystiek enerzijds en de hedendaagse kunstpraktijk anderzijds bestudeerd. TBI-directeur Marc De Kesel hield een – zoals hij zelf noemde een ‘bijzonder saaie lezing’ – over moderne dans en moderne mystiek: over Mallarmé’s ‘spirituele’ kijk op dans. Beoordeel het zelf.


Kijkje in de keuken van Charles Caspers

Voor Charles Caspers, gepensioneerd medewerker van het Titus Brandsma Instituut, is thuiswerken in deze coronatijd niet heel anders dan anders. In november 2019 nam Charles afscheid, maar hij heeft nog een onderzoekaanstelling om zijn monografie over de geschiedenis van de Congregatie ‘Dochters van Maria en Joseph’ (Zusters van de Choorstraat, Den Bosch) af te ronden. Lees verder.


Krans gelegd namens Titus Brandsma Instituut en Titus Brandsma Memorial

Door de coronamaatregelen verliep de Dodenherdenking in Nijmegen maandag 4 mei anders dan andere jaren. Het was niet mogelijk om samen te komen om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies te herdenken. Namens het TBI en het TBM is er een krans gelegd om alle slachtoffers te herdenken. Lees verder.


Oud-medewerker gedecoreerd tijdens Lintjesregen 2020

Oud-medewerker Ineke Wackers kreeg op vrijdag 24 april tijdens de Lintjesregen 2020 een telefoontje van burgemeester Bruls die haar vertelde dat het zijne majesteit Willem Alexander heeft behaagd haar koninklijk te onderscheiden. Vanaf nu is Ineke lid in de orde van Oranje Nassau. Lees en kijk verder.


Corona en het fundament van onze politiek | Interview met filosoof Marc De Kesel

Wat kunnen we leren van de coronacrisis? Volgens filosoof en directeur TBI Marc De Kesel laat de wereldwijde crisis zien dat niet de economie, maar het behoud van leven aan de basis moet staan van onze politiek. Bekijk  dit interview met filosoof Marc De Kesel en programmamaker Liesbeth Jansen over hoe de coronacrisis de fundamenten van onze vrijheid en democratie blootlegt. Lees en kijk verder.


Leven dat leven wil. Over dieren en mensen in filosofie, religie en kunst

Recent zag de essaybundel Leven dat leven wil. Over dieren en mensen in filosofie, religie en kunst het licht. Deze bundel is samengesteld naar aanleiding van het jaarlijkse symposium van Figura Divina, een onderzoeksgroep over kunst en spiritualiteit. Johan Goud, lid van de Wetenschappelijke Advies Raad van het Titus Brandsma Instituut, en Marc De Kesel, directeur in- en externe zaken, schreven beiden een bijdrage in deze bundel. Lees verder.


Van 11 tot 12 uur op vrijdag 10 april (Goede Vrijdag) livestream over Matthäus-Passion door Ad de Keyzer

Ad de Keyer, Bach-kenner bij uitstek, verzorgt op vrijdagochtend 10 april een livestream via Youtube. U kunt hem dan het hemd van het lijf vragen over zijn colleges over Bachs Matthäus-Passion, of over Bachs Matthäus-PassionBachs Matthäus-Passion in het algemeen. Doe mee.


Kijkje in de keuken bij Marc De Kesel (directeur in- en externe zaken)

Ook Marc De Kesel werkt thuis: ‘Vorige week was ik druk met een intensieve online course ‘Spirituality and Modern Art’ aan de Oblate School for Theology, San Antonio (Texas). Drie uur per dag college geven van achter mijn eigen werktafel thuis: het lukt aardig, maar ‘live’ is het een stuk aangenamer, zoveel is zeker.’ Lees verder.


Ad de Keyzer geeft online colleges over Matthäus-Passion

Niemand anders dan onze Bach-liefhebber Ad de Keyzer neemt u mee in drie online college’s over de Matthäus-Passion. Hij benadert het stuk niet als geestelijk concert, maar hij kijkt er op een  spiritueel liturgische manier naar. ‘Deze manier van kijken Levert ons veel te denken op.’ Lees verder.


Kijkje in de keuken bij Ad Poirters (wetenschappelijk medewerker)

Neem letterlijk een kijkje in de keuken van thuiswerkende TBI collega Ad Poirters. Hij kan een deel van zijn onderzoek niet meer doen, hiervoor heeft hij boeken uit de UB nodig. Maar nu is er tijd voor andere zaken, zoals de redactie van artikelen en het boek over de historische bibliotheek van Soeterbeeck moet herzien en afgerond worden. Lees verder.


Kijkje in de keuken bij Ilja Kramer (communicatiemedewerker)

Neem een kijkje in de keuken van Ilja Kramer, communicatiemedewerker van het Titus Brandsma Instituut. Zij werkt vanaf 13 maart thuis en vertelt waar zijn zich zoal mee bezighoudt. Lees verder.


Het coronavirus en het TBI

Het Titus Brandsma Instituut volgt – net als de Radboud Universiteit – de adviezen over het coronavirus van het RIVM, WHO en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Al het fystieke onderwijs tot 1 juni komt te vervallen. Het merendeel van de colleges wordt inmiddels online gegeven, en ook de toetsing gaat waar mogelijk online. Voor het TBI betekent dit dat ook onze evenementen en onderwijsactiviteiten komen te vervallen. Lees verder.


Inigo Bocken over ‘Waarom laat God ons lijden?’

Inigo Bocken gaf woensdag 18 maart een interview op Radio Maria over het door hem vertaalde boekje van Karl Rahner ‘Waarom laat God ons lijden’?. In ‘Waarom laat God ons lijden?’ onderzoekt Rahner haast wetenschappelijk alle mogelijke antwoorden op deze vraag. Wat zeggen filosofen, christenen, atheïsten? En houden deze antwoorden stand? Lees – en luister – verder.


Het alfabet van de liefde: D van Dood

Het is een intrigerend, vaak geciteerd vers uit het Bijbelse Hooglied (8:6). ‘Sterk als de dood is de liefde.’ Jawel, je leest het goed: ‘Sterk als de dood.’ Je leest niet: ‘Sterker dan de dood.’  Lees verder.


Kijkje in de keuken van Ad de Keyzer

Vandaag nemen we een kijkje in de keuken bij Ad de Keyzer, vrijwillig wetenschappelijk medewerker van het Titus Brandsma Instituut. Ad is een mystieke duizendpoot. Hij promoveerde op het onderwerp liturgische spiritualiteit. Samen met collega’s zette Ad het vormingswerk van het TBI op de kaart. Ook is hij musicus en componist. Lees verder.


Studiereis Mystiek & Moderniteit naar Lisieux (Fr.) – 28 september t/m 2 oktober

Van maandag 28 september t/m vrijdag 2 oktober 2020 wordt er een studiereis naar Lisieux (Fr.) georganiseerd voor iedereen die geïnteresseerd is in mystiek en/of filosofie. Het thema van de reis is ‘Mystiek & Moderniteit’. Thérèse van Lisieux is één van de meest populaire heiligen uit de moderniteit. Haar spiritualiteit staat centraal tijdens de reis. Lees verder.


Kijkje in de keuken bij…Rijcklof Hofman en Geerte Grote

Bij het Titus Brandsma Instituut werken ruim 20 zeer betrokken medewerkers. Maar waar zijn ze zoal mee bezig? Deze week een kijkje in de keuken bij wetenschappelijk medewerker Rijcklof Hofman. Hij werkt aan het vijfde deel van de serie waarin de werken van Geert Grote worden uitgegeven. Lees verder.


Het alfabet van de liefde: de C van Crux

De C van Crux is aan de beurt. De crux, de kruisdood van Christus, die staat voor de manier waarop God zelf – in het ‘offer van Zijn Zoon’ – onze zonde en onze sterfelijkheid op zich heeft genomen en er ons zodoende van heeft bevrijd. Is liefde een offer? Een daad van geven? Van zichzelf geven? Lees verder.


Scriptie oud-studente Alisa Kasmir gepubliceerd door Liturgical Press (USA)

De scriptie van oud-TBI studente Alisa Kasmir is door Liturgical Press (Minnesota, VS) gepubliceerd. De titel is Hineni: In Imitatie van Abraham. Kasmirs’ boek is een grondige verkenning van wat het echt betekent om Hineni – aanwezig – te zijn: voor jezelf, voor degene voor je, en voor degene die we God noemen.’ Lees verder.


Marc De Kesel doceert cursus ‘Mystical Marks on the Canvas’ in Texas


Heino Falcke spreekt 27Titus Brandsma Lezing uit op 8 mei

Met gepaste trots laten we weten dat we dit jaar Heino Falcke, hoogleraar astrodeeltjesfysica en radioastronomie van de Radboud Universiteit, bereid hebben gevonden de 27Titus Brandsma Lezing uit te spreken. Falcke maakte in 2019 – samen met collega’s van over de hele wereld – de eerste foto van een zwart gat. Deze foto ging de hele wereld over. Naast wetenschapper is Heino Falcke in zijn vrije tijd lekenpredikant. Lees verder.


Oudere berichten

Oudere berichten van 2020 en 2019 vindt u in ons Nieuwsarchief. Van daaruit kunt u ook doorklikken naar de berichten uit voorgaande jaren.