Home » Actueel » Nieuws » Boekpresentatie De Moderne Devotie

Boekpresentatie De Moderne Devotie

Op 6 oktober 2018 vond in de hervormde kerk te Windesheim, juist onder Zwolle, de presentatie plaats van een nieuw, rijk geïllustreerd overzichtswerk met als titel De Moderne Devotie.

Het boek is voor € 24,95 te koop bij uitgeverij WBooks:
https://wbooks.com/winkel/geschiedenis/de-moderne-devotie/

Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door Arie Slob, Minister van Onderwijs.

Rijcklof Hofman van het Titus Brandsma Instituut overhandigde het tweede exemplaar aan Sr Francis-Joseph Legrand van het Engels klooster te Brugge, die het in ontvangst nam namens de Federatie van Reguliere kanunnikessen van Windesheim.

Haar communiteit gaat in rechte lijn terug tot de Moderne Devotie, net als de communiteit van de Zusters van Soeterbeeck. De laatste twee zusters van deze communiteit waren bij de presentatie ook aanwezig.

Voorafgaand aan de overhandiging stelde Charles Caspers van het Titus Brandsma Instituut in een aanstekelijke toespraak het boek kort voor.

Aansluitend bij de presentatie vond ook de première plaats van een film over de twee genoemde zusters van Soeterbeeck, in beider aanwezigheid. De film is binnenkort te bezichtigen op de website www.mijnstadmijndorp.nl

 

De hoofdredactie van het boek was in handen van Rijcklof Hofman (Titus Brandsma Instituut) en Anna Dlabačová (Universiteit Leiden). De beeldredactie werd verzorgd door Wendy Litjens, eveneens verbonden aan het Titus Brandsma Instituut. Met de publicatie van dit boek is een lang gekoesterde wens van dit instituut in vervulling gegaan om met een team van specialisten – aan De Moderne Devotie hebben 46 deskundigen uit binnen- en buitenland meegewerkt! – te komen tot een veelzijdig encyclopedisch overzichtswerk van de Moderne Devotie. Al tijdens de presentatie werd enkele keren de wens uit gesproken om de wereld ook te verblijden met een Engelse en/of Duitse vertaling. Een karakterisering van het boek vindt u hier: http://leidenmedievalistsblog.nl/articles/de-kater-die-een-handschrift-ruineerde-en-andere-verhalen-de-moderne-devoti

Voor de presentatie was voor Windesheim gekozen omdat zich op deze locatie het hoofdklooster heeft bevonden van het Kapittel van Windesheim, één van de drie takken waaruit de Moderne Devotie bestaat.

Informatie over de Zusters van Soeterbeeck vindt u hier:
https://stichting-ijsselacademie.mijnstadmijndorp.nl/verhalen/zr-anthonie-koolen-neem-het-leven-zoals-het-komt

Informatie over Rudolf van Dijk, medewerker van het Titus Brandsma Instituut, die tot zijn overlijden in 2015 actief was met onderzoek naar de Moderne Devotie, vindt u hier:
https://stichting-ijsselacademie.mijnstadmijndorp.nl/verhalen/twintig-jaar-toeren-langs-windesheimse-kloosters

De foto’s zijn gemaakt door Joop van Putten en meer foto’s kunt u vinden op onze fotopagina.