Home » Actueel » Nieuws » ‘Het Mirakel van Amsterdam’ vertaald in het Engels

‘Het Mirakel van Amsterdam’ vertaald in het Engels

Ruim twee jaar na de publicatie van Charles Caspers en Peter Jan Margry’s Het Mirakel van Amsterdam. Biografie van een betwiste devotie’ ligt de Amerikaanse vertaling nu in de boekwinkel. Bestel nu The Miracle of Amsterdam. Biography of a Contested Devotion.

Stille omgang
Het Mirakel van Amsterdam gaat over de Stille Omgang, een goed bewaard Amsterdams geheim. Elk jaar trekt medio maart een nachtelijke stoet van duizenden mannen en vrouwen zwijgend door de oude binnenstad. Dit ritueel gaat terug op het Mirakel van Amsterdam, een hostiewonder uit 1345. Op de plaats waar dit gebeurde, een huis in de Kalverstraat, bouwde men een fraaie kapel, de Heilige Stede. Pelgrims stroomden toe en bedevaart bracht welvaart. Na de komst van de Reformatie raakten de stedelingen onderling verdeeld over de cultus, en die verdeeldheid, met name tussen katholieken en protestanten, zou eeuwen blijven duren.

Prof. dr. Peter Nissen recenseerde de Nederlandse versie van het boek:
‘Het boek beschrijft de geschiedenis van de eeuwenoude devotie rond het hostiewonder en de jongere traditie van de bidtocht. Kerkhistoricus Charles Caspers en antropoloog Peter Jan Margry plaatsen de Amsterdamse devotie in een brede cultuurhistorische context en laten de conjuncturen zien waaraan de devotie en de bidtocht onderhevig waren: van laatmiddeleeuwse stedelijke eensgezindheid via protestantse onderdrukking en rooms triomfalisme tot een wanhopige poging tot overleven in een tijd van ontkerkelijking. Het boek is in een toegankelijke, plezierige stijl geschreven. Het is voorzien van een kaart van de Stille Omgang en van een historisch calendarium. Het boek zal ook verschijnen in een Engelstalige editie. Een uniek boek over dit thema.’

Prof. dr. David Morgan van Duke University zei over het boek het volgende:
‘In their marvelously detailed account, Charles Caspers and Peter Jan Margry show how deeply embedded sacred matters are in the history of a place. Excavating layer upon layer of political, civil, and religious history, the authors bring to light the deeply structured cultural memory of a miracle, demonstrating in the process just how richly creative tradition can be. The miracle of a fourteenth-century Eucharistic host is as persistent as Dutch Catholicism and as vivacious as the city of Amsterdam. Extensively researched and clearly written, this book is a model of how to do the cultural history of religion.’

Bestel nu
Bestel nu ‘The Miracle of Amsterdam. Biography of a Contested Devotion

Charles Caspers is als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Titus Brandsma Instituut en heeft geschiedenis van de spiritualiteit als specialisme.
Peter Jan Margry is hoogleraar Europese etnologie aan de Universiteit van Amsterdam en senior onderzoeker bij het Meertens Instituut.
Eerder schreven zij samen 101 Bedevaartplaatsen in Nederland.