Home » Actueel » Nieuws » Inigo Bocken schrijft inleiding boek Certeau: De vreemdeling. Eenheid in verschil

Inigo Bocken schrijft inleiding boek Certeau: De vreemdeling. Eenheid in verschil

Inigo Bocken, wetenschappelijk directeur van het Titus Brandsma Instituut, coördineerde de vertaling van Certeau’s boek L’étranger ou l’union dans la difference. Ook verzorgde hij de inleiding bij de nu uitgekomen Nederlandse vertaling: De vreemdeling. Eenheid in verschil.

Michel de Certeau schrijft over het essentiële van de christelijke ervaring: de ontmoeting met de ander, met alle anderen, die eenieder tegenkomt tijdens zijn weg naar God, de geheel Andere. De Schrift, het gebed van de gelovigen, de kracht van de traditie, maar ook de onzekerheden in de samenleving wanneer haar gemeenschappelijke taal aan erosie onderhevig is, de botsing van culturen : dit alles kan ieders leven voeden, inspireren, veranderen, in beweging zetten — zolang je de reis naar de Ander aandurft, zoals Abraham ooit deed, toen hem en zijn nageslacht een ander land werd beloofd.

Michel de Certeau (1925–1986) was een Franse jezuïet, historicus, filosoof en psychoana­lyticus. Hij heeft een groot oeuvre op zijn naam staan. Hij is een geliefd auteur van paus Franciscus, die vaak uit zijn werk ­citeert.

De vreemdeling. Eenheid in verschil is verkrijgbaar in de boekhandel. Of bestel rechtstreeks via VBK / Boekenwereld.