Home » Actueel » Nieuws » Marc De Kesel verzorgt workshop ‘Zelfloos: over moderniteit en mystiek’ tijdens Symposium Mystiek en Maatschappij

Marc De Kesel verzorgt workshop ‘Zelfloos: over moderniteit en mystiek’ tijdens Symposium Mystiek en Maatschappij

Op zaterdag 23 maart 2019 is er in Utrecht een symposium over Mystiek en Maatschappij. Een dag van inspiratie, aandacht en ontmoeting. Marc De Kesel, directeur interne- en externe zaken van het Titus Brandsma Instituut, verzorgt de workshop ‘Zelfloos: over moderniteit en mystiek’. Maak tot en met 8 maart gebruik van de vroegboekkorting.

Geraakt  worden door het Wezenlijke, de kern van alle dingen, verandert jou en je hele leven. Je raakt niet minder betrokken bij je medemensen maar juist méér – op andere wijze.  Etty Hillesum, Thich Nhat Hanh, Desmond Tutu… zomaar voorbeelden van mensen die door ‘God’ zijn geraakt – en door de mens bewogen.

De symposiumdag is een kans om inspiratie op te doen en verwante mensen te ontmoeten. Sprekers, workshopleiders en deelnemers hebben uiteenlopende spirituele achtergronden.

Programma
‘s Ochtends zijn er vier korte presentaties vanuit verschillende spirituele achtergronden, afgewisseld met muzikaal meditatieve momenten.

In de middagpauze is er een informatiemarkt.

’s Middags vinden twee workshoprondes van een uur plaats, waarin het thema van de dag wordt uitgediept.  Er zijn vormen van nader contact met de inleiders, meditatie, zingen, meditatief dansen en andere inhoudelijke verdieping.

Workshop ‘Zelfloos: over moderniteit en mystiek’ door Marc De Kesel
Het grootste obstakel op het pad van de mysticus is het eigen Ik. Hij/zij moet leeg worden van zichzelf: daarover is de mystieke traditie zonder meer eensluidend. Maar wie, tenzij een sterk Zelf, kan zoiets aan? In spiritualiteit en mystiek zoeken velen vandaag een tegenwicht tegen de sterke nadruk op het Zelf die de moderniteit van ons eist. Maar is onze fascinatie voor zelfloosheid geen list om dat Zelf van ons nog sterker te maken?

Vanuit filosofisch perspectief onderzoekt Marc De Kesel in zijn workshop enkele donkere kamers van de mystieke traditie om hieromtrent opheldering te krijgen. Voer voor zinzoekers die zich willen bevrijden uit conceptuele kaders en starre dogma’s.

Een en ander is ook te lezen in zijn boek Zelfloos (Kok, 2017).

Plaats
Jacobikerk (Utrecht). Middagworkshops tevens in Kargadoo. Voor studenten en mensen met een minimuminkomen is korting mogelijk.
– richt uw aanvraag aan de penningmeester Jan de Gelder.
– na beantwoording zijn uw deelnamekosten € 30,-.

Kosten: vroegboekkorting is nogmaals verlengd!
€ 70 indien aanmelding tot en met 8 maart 2019
€ 85 indien aanmelding vanaf 9 maart 2019
€ 30 voor mensen met een minimuminkomen, na contact met de penningmeester Jan de Gelder

Aanmelden
Aanmelden via de website van de organisator van het symposium, de Dutch Foundation For Mysticism.