Home » Actueel » Nieuws » Pijnlijk mooi

Pijnlijk mooi

Hoe kan kunst die pijn en lijden uitdrukt tegelijkertijd mooi zijn? Het is raadselachtig: we raken ontroerd door de kunstwerken van Charlotte Salomon over de Holocaust, verdriet en trauma, door de Mattheus Passion van Bach, en door een film over de lijdende Christus.

Lijden is een rijke bron van kunst, zeker in de christelijke traditie. Door de eeuwen heen, maar ook in moderne kunst, wordt lijden verbonden aan schoonheid. In woord, beeld en muziek.

Tien kenners van (christelijke) kunst verzamelden de mooiste kunstuitingen, en bespreken ze diepgaand en aanstekelijk. Van Francis Bacon tot de hedendaagse kunstenaar Anselm Kiefer, van markies De Sade tot de moderne componist John Tavener.

Dit boek nodigt uit tot lezen en verder lezen, tot kijken en luisteren. En tot verwondering: want hoe kan het toch dat kunst zo ‘pijnlijk mooi’ kan zijn?

Met bijdragen van directeur in- en externe zaken Marc De Kesel, wetenschappelijk directeur Inigo Bocken en zuster Karmeliet en wetenschappelijk medewerker Anne-Marie Bos.
> Lees de recensie van ‘Pijnlijk mooi’ in Trouw van 31 maart 2019

Boek aanschaffen?