Home » Actueel » Nieuwsarchief

Nieuwsarchief

Musical TITUS: Leven tussen stilte en stress goed ontvangen

Vanaf 31 mei tot en met 10 juni wordt in de Bonifatiuskapel in Dokkum een professioneel muziektheaterstuk opgevoerd over het bewogen leven van Titus Brandsma. TITUS is een indrukwekkende theatervoorstelling, aansprekend voor een breed publiek met schitterende afwisseling in dans en muziekstijlen – van klassiek tot rock. Vooral het herkenbare thema ‘leven tussen stilte en stress’ zal veel mensen in deze hectische maatschappij enorm aanspreken. > Lees meer.


‘Niet bang zijn, maar doen wat je kunt’, aldus Gert-Jan Segers

Gert-Jan Segers sprak de 26e Titus Brandsma Lezing uit in de Stevenskerk afgelopen vrijdag 24 mei. Een kritische, soms politiek getinte lezing, waar Segers ook hoop uitsprak: ‘Niet bang zijn, maar doen wat je kunt, op de plek waar je geplaatst bent, te beginnen bij die ene naaste die voor je staat.’ > Lees meer.


Gert-Jan Segers biedt eerste vergezicht nieuw verkiezingsprogramma tijdens TBI Lezing

Op 24 mei houdt Gert-Jan Segers in Nijmegen de Titus Brandsma Lezing. Segers komt in die lezing met een eerste ‘vergezicht’ richting het nieuwe verkiezingsprogramma. > Lees meer.


Expert meeting over Certeau – Mystiek als maatschappijkritiek – 18 juni in Amsterdam

Uitgeverij Sjibbolet heeft een Nederlandse vertaling uitgegeven van Michel de Certeau’s boek L’étranger ou l’union dans la différence (1969), met als titel ‘De vreemdeling. Eenheid in verschil.’ Samen met de Thomas More stichting organiseert het TBI een expert meeting over Certeau in het Ignatiushuis in Amsterdam op dinsdag 18 juni. Sprekers zijn onder andere Rob Faesen en Erik Borgman.  Aanmelden vóór 10 juni. > Lees meer.


Call for papers symposium over mystiek en / als liefdestheorie: deadline 1 juni 2019

Donderdag 28 en vrijdag 29 november organiseert het Titus Brandsma Instituut een symposium over mystiek en / als liefdestheorie (Conference on Mysticism and/as Love Theory). Als u deel wilt nemen aan het symposium, stuur dan vóór 1 juni 2019 een paper in het Engels van maximaal 350 woorden naar Marc De Kesel, directeur in- en externe zaken TBI).  > Lees meer


Boekpresentatie ‘De lichamen en hun lusten’ van Herman Westerink

Hermans Westerink presenteert maandag 13 mei zijn nieuwste boek ‘De lichamen en hun lusten. In het spoor van Foucaults Geschiedenis van de seksualiteit’ in Campusboekhandel Roelants. ‘De lichamen en hun lusten’ brengt op heldere wijze de opzet van en de verschuivingen binnen Foucaults Geschiedenis van de seksualiteit in kaart, en richt daarbij de aandacht met name op de wijze waarop dit werk nieuwe, verrassende en boeiende perspectieven opent op het christendom en op de freudiaanse psychoanalyse. > Lees meer.


Ad de Keyzer legt krans tijdens 4 mei viering Nijmegen

Afgelopen zaterdag 4 mei legde Ad de Keyzer namens het Titus Brandsma Instituut en Marieke Rijpkema namens het Titus Brandsma Memorial een krans tijdens de dodenherdenking op het Trajanusplein in Nijmegen. Lees meer.


SKGV accrediteert Studieweek Mystiek en collegereeksen TBI

De Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorger (SKGV) heeft de Studieweek Mystiek en de collegereeksen van het Titus Brandsma Instituut geaccrediteerd. Dit betekent dat de Studieweek Mystiek (1 t/m 4 juli over het Geestelijk Hooglied van Jan van het Kruis) vier studiepunten oplevert. En ook de afzonderlijke collegereeksen, die vanaf 4 september 2019 van start gaan, leveren per collegereeks vier studiepunten op (5 inclusief werkstuk). > Lees meer.


Thomas Quartier over leven met de dood

Op zaterdag 4 mei houdt Thomas Quartier een lezing over leven met de dood in Abdij Koningsoord. Leven met de dood is een basis van waaruit we rituelen en symbolen vinden die de dood bij het leven laat horen. Een speurtocht die inspirerend kan zijn wanneer mensen de laatste overgang maken. Lees meer.


Herdenkingsplant voor Titus Brandsma in Hof van Lof

Op 26 april wordt in de kloostertuin in Megen een herdenkingsplant voor Titus Brandsma onthuld. Het wordt waarschijnlijk een zonnehoed (echinacea) en het plantje zal terug te vinden zijn in de Hof van Lof, de tot wandel- en inspiratieplaats omgevormde binnentuin van het minderbroedersklooster in Megen. > Lees meer.


Studiedagen TBI tijdens uitwisseling zusters Franciscanessen in Veghel

De afgelopen drie weken was een internationaal gezelschap van 23 collega zusters Franciscanessen te gast in het klooster in Vugt om het 175-jarig bestaan mee te vieren en om terug te gaan naar de wortels van het bestaan (Back to the Roots). Anne-Marie Bos, Charles Caspers en Ineke Cornet organiseerden twee studiedagen voor de zusters. > Lees meer.


ISVW organiseert in Leusden 18 en 19 mei: weekeinde Mystiek voor nu

In het weekeinde van 18 en 19 mei bent u van harte uitgenodigd door de Internationale School voor Wijsbegeerte ISVW om samen met filosofen Gerard Visser, Marc De Kesel (TBI) en Michel Dijkstra te onderzoeken op welke manieren mystieke teksten ons vandaag de dag kunnen inspireren. Kies uit een aantal arrangementen, allemaal inclusief diner en twee keer lunch. U kunt ook een nachtje overnachten. > Lees meer.


Terugblik op het jaar 2018

2018 was een bijzonder jaar voor het Titus Brandsma Instituut. Het instituut vierde de 50ste verjaardag. We kijken terug op een halve eeuw onderzoek en vorming op gebied van joodse en christelijke mystiek en spiritualiteit. Maar er is veel meer gebeurd en georganiseerd in het afgelopen jaar. Lees de korte terugblik op 2018.


Ad de Keyzer over zijn passie voor de Passion

Het is passietijd. De Matthäus Passion komt er weer aan. Wist u dat de Matthäus Passion zo’n 400 keer per jaar wordt opgevoerd?
Ad de Keyzer is al 30 jaar bezig met dit prachtige muziekstuk van Bach, en het blijft hem raken. Lees meer.


Diploma-uitreiking opleiding Geestelijke Begeleiding

Op vrijdag 15 maart ontvingen zes studenten in Amsterdam op de PThU te midden van familie, vrienden, medestudenten en docenten, hun diploma van de opleiding Geestelijke Begeleiding: Ellie Boot, Ella Kamper, Lieuwkje Cnossen, Arjen Hiemstra, Esther Pierik en Henk van Veldhuizen. > Lees meer.


Titus Brandsma en de kruisweg van Dokkum

Titus Brandsma zette zich een leven lang actief in voor zowel de Friese als de katholieke emancipatie. De twee kwamen samen in de oprichting van de Bonifatiuskapel in Dokkum. In het park bij de kapel is op initiatief van Titus een kruisweg geplaatst, waarin het lijden van Jezus in veertien afbeeldingen wordt weergegeven. In Duitse gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef hij er zelf overdenkingen bij. > Lees de recensie in het Friesch Dagblad & lees meer over de expositie ‘Kruisweg in de kunst en media’.


Wat lijden in de kunst ons over God en onszelf kan leren: recensie boek ‘Pijnlijk mooi’

Lijden is een rijke bron van kunst, zeker in de christelijke traditie. Door de eeuwen heen, maar ook in moderne kunst, wordt lijden verbonden aan schoonheid, in woord, beeld en muziek. In ‘Pijnlijk Mooi’ verzamelden tien kenners van (christelijke) kunst de mooiste kunstuitingen en bespreken ze diepgaand en aanstekelijk. > Lees de recensie in Trouw.


Mensen verlangen naar iets dat ze zelf niet hebben bedacht: recensie boek ‘Münchhausenparadigma’ van Marc De Kesel

TBI-directeur Marc De Kesel schreef het boek ‘Het Münchhausenparadigma. Waarom Freud en Lacan ertoe doen’. > Lees de recensie in Trouw.


Thema-avond met Marc De Kesel over Eindigheid

Maria van den Muijsenbergh, Marcel Olde Rikkert, Gerrit Steunebrink en Marc De Kesel zijn de sprekers bij vier donderdagavonden in de dagkapel van de Dominicuskerk Nijmegen in maart en april. Thema: eindigheid. Op donderdagavond 4 april spreekt Marc De Kesel over dit onderwerp. > Lees meer.


Lezingen over Johannes- en Matthäus Passion

De komende drie weken houdt Ad de Keyzer, TBI-medewerker én Bach-kenner, een aantal lezingen in het land over de Johannes-Passion en de Matthäus-Passion. > Lees meer.


Laat lichten jouw gelaat: Ad de Keijzer over Dietrich Buxtehudes’ zeven cantates

Ad de Keyzer bespreekt maandag 1 april in het Titus Brandsma Memorial de zeven cantates van Dietrich Buxtehude (1637-1707). Buxtehude componeerde in 1680 zeven cantates, Membra Jesu Nostri, die zeven gewonde lichaamsdelen van Jezus tot onderwerp hebben. > Lees meer.


Nieuw boek Pijnlijk mooi verschenen

Op donderdag 19 april 2018 werd door Figura Divina in Museum de Pont in Tilburg een symposium georganiseerd onder de titel Pijnlijk mooi. Nu is er een boek met deze titel gepubliceerd waarin naast de teksten van de lezingen nog enkele andere bijdragen zijn opgenomen. > Lees meer.


Titus Brandsma Lezing met Gert-Jan Segers over sámenleven

De 26e Titus Brandsma Lezing wordt gehouden op vrijdag 24 mei 2019 van 15.00-1600 uur in de Stevenskerk in Nijmegen. We zijn trots te kunnen melden dat Tweede Kamerlid en fractievoorzitter voor de ChristenUnie Gert-Jan Segers de keynote speaker is van onze Titus Brandsma Lezing. Hij zal spreken over sámenleven > Lees meer.


Studiedag Grens en geest 12 april 2019

Op vrijdag 12 april vindt er in de kapel van het Berchmanianum een studiedag plaats onder de titel Grens en geest. > Lees meer.


Afsluiting jubileumjaar: Oog op de toekomst

Vrijdag 22 februari 2019 sloten we in de kapel van het geheel gerenoveerde Berchmanianum ons 50-jarig jubileum af. > Lees meer.


Nieuwe leeskring over ‘De wolk van niet-weten’

Tegen het einde van de veertiende eeuw schreef een anoniem gebleven geestelijke uit het oosten van Engeland een aantal korte mystieke traktaten, waaronder ‘De wolk van niet-weten’, dat een ware klassieker is geworden is. Wetenschappelijk medewerker Ad Poirters begeleidt in april en mei een leeskring over ‘De wolk’. > Lees meer.


Inigo Bocken schrijft inleiding boek Certeau: De vreemdeling. Eenheid in verschil

Wetenschappelijke directeur Inigo Bocken coördineerde de vertaling van Certeau’s boek L’étranger ou l’union dans la difference. Ook verzorgde hij de inleiding bij de nu uitgekomen Nederlandse vertaling van De vreemdeling. Eenheid in verschil. > Lees meer.


‘Godsvertrouwen was anker Titus Brandsma’

Godsvertrouwen was voor de karmeliet Titus Brandsma het anker waardoor hij ook in de duisternis van Kamp Amersfoort medegevangenen tot steun kon zijn. Dr. Inigo Bocken, directeur van het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen, schetste dit zaterdag 16 februari in een lezing in Amersfoort. > Lees de volledige tekst van de lezing en het artikel in het Reformatorisch Dagblad.


Marc De Kesel verzorgt workshop over moderniteit en mystiek op symposium Mystiek en Maatschappij

Op zaterdag 23 maart 2019 is er in Utrecht een symposium over Mystiek en Maatschappij. Een dag van inspiratie, aandacht en ontmoeting. Marc De Kesel, directeur interne- en externe zaken van het Titus Brandsma Instituut, verzorgt de workshop ‘Zelfloos: over moderniteit en mystiek’. Maak tot en met 8 maart gebruik van de vroegboekkorting. > Lees meer.


Workshop ‘De spiritualiteit van Bachs Matthäus-Passion’

Op vrijdag 29 maart van 11.00 tot 16.00 uur verzorgt Ad de Keyzer bij het KCS in Haarlem een workshop over Bachs Matthäus-Passion. > Lees meer.


Podcast van Thomas Quartier over spiritualiteit in verhouding tot maatschappelijk engagement

Thomas Quartier vertelt in deze podcast over zijn onderzoek naar spiritualiteit in verhouding tot maatschappelijk engagement en zijn persoonlijke leven als monnik. > Beluister de podcast.


Titus Brandsma: Toonbeeld van moed en vertrouwen

Zaterdag 16 februari houdt wetenschappelijk directeur Inigo Bocken van het Titus Brandsma Instituut een inleiding over Titus Brandsma: Toonbeeld van moed en vertrouwen in tijd van crisis. De inleiding maakt deel uit van een serie van vier bijeenkomsten (Unieke mensen, mensen die ons uitdagen). georganiseerd door het Spiritueel Cultureel Centrum in Amersfoort. > Lees meer.


Mooie nieuwe woorden van Etty Hillesum

Ria van den Brandt en Peter Nissen presenteren op donderdag 7 februari in Lichtenvoorde het vriendenboekje van Etty Hillesum en Henny Tideman dat zij schreven in het najaar van 1942. Het is opgedoken tussen Hillesums nagelaten boeken in het Joods Historisch Museum. De citaten die Etty Hillesum uitkoos, werpen een nieuw licht op de bronnen van haar spiritualiteit. > Lees meer.


Zes studenten opleiding geestelijke begeleiding ontvangen diploma

Afgelopen woensdag 30 januari kregen maar liefst zes studenten van de opleiding geestelijke begeleiding hun diploma. Deze feestelijke bijeenkomst in het Titus Brandsma Memorial trok een volle zaal met familie en vrienden. Alle zes de studenten presenteerden op geheel eigen wijze wat zijn tijdens de opleiding hadden geleerd en waar hun stage en eindscriptie over ging. > Lees het verslagje van de diploma-uitreiking.


Dichter des Vaderlands schrijft gedicht over Titus Brandsma

Tsead Bruinja, geboren en getogen in Rinsumageast, is deze week officieel geïnstalleerd als Dichter des Vaderlands. Eén van zijn gedichten is momenteel actueler dan ooit, namelijk het gedicht dat hij schreef over Titus (Anno Sjoerd Brandsma). Dit gedicht droeg Tsead Bruinja in 2017 voor bij de Dodenherdenking in de Bonifatiuskapel in Dokkum. In dezelfde kapel is vanaf 31 mei de voorstelling TITUS te zien over het leven van de Friese pater en verzetsheld Titus Brandsma. > Lees het gedicht over Titus Brandsma.


Zeer geslaagde Nacht van de Mystiek over de liefde

Vrijdag 25 januari vierde het Titus Brandsma Instituut de vijfde editie van de Nacht van de Mystiek in het gezellige Theatercafé van de Stadsschouwburg in Nijmegen. De 150 aanwezigen genoten van mooie avond met interessante lezingen, prachtige muziek en poëzie.
> Een korte impressie.


Oud-student Gert Bremer over het leven na het klooster

Gert Bremer is oud-student van de opleiding Spiritualiteit van het Religieus Leven (2009 tot 2011) van het Titus Brandsma Instituut. Hij vertelt in een uitzending van Roderick zoekt licht over zijn leven na het uittreden van het klooster. > Bekijk de uitzending.


Lezing over religieuze poëzie met Leon Teubner

Een lezing (Kennismaker) over religieuze poëzie wordt maandagavond 28 januari gehouden in Bibliotheek Oss. De lezing wordt gegeven door Leon Teubner, verbonden aan het Titus Brandsma Instituut van de Radboud Universiteit Nijmegen en pastor van de Titus Brandsmaparochie in Oss. > Lees het hele artikel.


Verbazing over volle kerkdiensten

De katholieke geloofsgemeenschap in Silvolde maakt een opleving door. Sinds de onttrekking van de plaatselijke kerk aan de eredienst zijn er zo’n tachtig geinteresseerden voor de – iedere derde zondag van de maand georganiseerde – lekenviering. Thomas Quartier duidt deze hernieuwde interesse in het kerken. > Lees het volledige artikel in de Gelderlander van 16 januari 2019.


Grote opkomst TBI Lecture ‘Een anatomie van de liefde’ door Marc De Kesel

Ruim twintig geïnteresseerden verzamelden zich afgelopen dinsdag 15 januari in een collegezaaltje in de Erasmustoren. Na een prachtige inleiding van nieuwe TBI-collega Ad Poirters nam Marc De Kesel ons mee in de wereld van de liefde. > Lees meer.


Symposium Mystiek en Maatschappij zaterdag 23 maart

Op zaterdag 23 maart 2019 is er in Utrecht een symposium over Mystiek en Maatschappij. Een dag van inspiratie, aandacht en ontmoeting. > Lees meer.


Levenspad Titus Brandsma op NPO 2

Journalist Roderick Vonhögen volgt op NPO 2 het levenspad van Titus Brandsma: van Friese boerenzoon tot martelaar. Voor het programma Roderick zoekt licht volgt hij Titus Brandsma van Bolsward waar hij geboren werd, langs het klooster waar hij woonde tot aan zijn dood in concentratiekamp Dachau. > Lees meer.

Maand van de Spiritualiteit van start

10 januari is de Maand van de Spiritualiteit 2019 van start gegaan. Georganiseerd door Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), staat dit jaar in het teken van aandacht. Aandacht verdient onze aandacht. Een mooie opgave voor de Maand van de Spiritualiteit 2019.

Favoriete tekst Ad de Keyzer & Marc De Kesel in het kader van de Maand van de spiritualiteit

De Maand van de spiritualiteit, die loopt van 10 januari tot en met 11 februari, heeft als thema Aandacht. Een aantal collega’s van het Titus Brandsma Instituut is gevraagd naar hun favoriete spirituele boek of tekst. Lees hier over de meest geliefde tekst van collega Ad de Keyzer, de partituur van de Matthäus Passion van Bach. > Lees hier het interview met Marc De Kesel ‘De kern van de liefde is ons onvervuld verlangen’

Overzichtsartikel Moderne Devotie in Reformatorisch Dagbload

Op 14 december stond in het Reformatorisch Dagblad een uitgebreid artikel over de Moderne Devotie. Naar aanleiding van het boek ‘De Moderne Devotie, Spiritualiteit en cultuur vanaf de late Middeleeuwen’, waarvan TBI collega Rijcklof Hofman mede-auteur is, leest u hier een prachtig overzichtsartikel over de moderne devotie. > Lees meer.

Medewerkers Titus Brandsma Instituut in de media

Recentelijk zijn bijdragen van medewerkers van het Titus Brandsma Instituut verschenen in periodieken van de Radboud Universiteit. > Lees meer.

‘Reading Mystical Texts’ bij Radboud Summer School 2019

Voor het tweede achtereenvolgende jaar zal er in de zomervakantie (12-16 augustus) een Engelstalige cursus close-reading van een aantal belangrijke mystieke teksten uit de Christelijke traditie gehouden worden in het kader van de Radboud Summer School 2019. > Lees meer.

Inspiratiemiddag boek Zinzoekers Thomas Quartier en Paul van der Velde

Op zaterdagmiddag 19 januari 2019 zullen Thomas Quartier en Paul van der Velde bij de presentatie van hun boek Zinzoekers allebei een verhaal vertellen uit de traditie waar ze in staan: christelijke monastieke spiritualiteit en Oosterse cultuur en religie. > Lees meer.

> Nieuws uit 2018