Home » Actueel » Nieuwsarchief

Nieuwsarchief

Alfabet  van de Liefde: de B van Blind

Is de liefde blind? In elk geval is Eros blind. Het zoontje van Aphrodite dat zo onbezonnen zijn pijlen op nietsvermoedende stervelingen richt, zien we doorgaans afgebeeld met een blinddoek voor de ogen geknoopt. De wonden die hij maakt brengen genot, ongetwijfeld, maar nooit zonder pijn. Lees verder.


Boekpresentatie Spiritueel moederschap van Kitty Bouwman 22 februari

Op basis van haar geprezen proefschrift schreef geassocieerd onderzoeker Kitty Bouwman voor een breder publiek het boek Spiritueel moederschap. Twee vrouwen in het leven van Augustinus. Hierin beschrijft zij haar vernieuwende visie op Augustinus. Op zaterdag 22 februari presenteert zij haar boek in de Abdij van Berne in Heeswijk Dinther. Lees verder.


Boek Moderne Devotie schittert in aflevering van Vlogboek

Vlogger Jörgen Apperloo heeft in samenwerking met Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS) een tiental filmpjes gemaakt om het LUCAS-onderzoek voor een breder publiek zichtbaar te maken. Het Vlogboek over De Moderne Devotie is er één van. Het filmpje geeft een goed beeld van de beweging en van het boek. Lees verder


Gratis publiekslezing over mystiek en liturgie in het voormalige St. Agnesklooster in Arnhem (17 maart)

Dinsdag 17 maart organiseert dr. Ineke Cornet, wetenschappelijk medewerker van het Titus Brandsma Instituut een gratis toegankelijke publiekslezing over mystiek en liturgie in het voormalige St. Agnesklooster in Arnhem. Een zeer passende locatie, omdat door dit klooster een grote hoeveelheid mystieke werken is verzameld. Waaronder de Arnhemse mystieke preken, waar Ineke Cornet een hele leeskring aan zal wijden. Lees verder.


Boekpresentatie Bachs onvoltooide passie (27 februari)

Op donderdag 27 februari 2020 is de presentatie van het boek Bachs onvoltooide Passie. Een spiritueel-liturgische benadering van de vier Johannes-Passionen van Johann Sebastian Bach geschreven door Ad de Keyzer en Paul Verheijen en uitgegeven door Adveniat. De gratis presentatie is van 14.00 – 16.00 uur, vanaf 13.30 bent u van harte welkom voor een kop thee of een kop koffie. Lees verder.


Open dag PThU opleiding Geestelijke begeleiding (6 februari)

In september 2020 start er weer een PThU-opleiding voor Geestelijke begeleiding, die samen met het Titus Brandsma wordt georganiseerd. Geestelijke begeleiding is een oude begeleidingsvorm die mensen gidst op de weg van hun diepste godsverlangen. Lees verder.


Theo van der Zee wint Volzin-schrijfwedstrijd met artikel over leiderschap

Leiderschap gaat over wat anders dan effectiviteit, betoogt Theo van der Zee in zijn winnende artikel. Leiderschap heeft volgens de winnaar van de Volzin-schrijfwedstrijd van doen met ontvankelijkheid, mogelijkheid en toekomst. “Leiders gaan voor om te laten zien wat nog maar weinigen zagen, met nieuwe ogen.” Lees verder.


Maak een koor- en orkestrepetitie mee van de Residentie Bach Ensembles (inclusief inleiding Ad de Keyzer)

De Stichting Cantatediensten Kloosterkerk Den Haag biedt u de gelegenheid om zaterdag 25 januari een middag bij te wonen over de muziek van Bach door TBI collega Ad de Keyzer. U luistert voorafgaand mee naar een koor- en orkestrepetitie van de Residentie Bach Ensembles. Lees verder.


TBI collega’s publiceren in internationaal en interdisciplinair tijdschrijft religie en samenleving

In december kwam het vijfde deel uit van het Interdisciplinary Journal for Religion and Transformation in Contemporary Society. Met als titel: Volume 5 (2019): Issue 1 (Dec 2019): Religious Experience, Secular Reason and Politics around 1900. Sources of the Contemporary Turn to Spirituality. Het tijdschrift bevat artikelen van Inigo Bocken, Herman Westerink en Marc De Kesel en is online te raadplegen. Lees verder.


Alfabet van de Liefde: De A van Amor en Agapè

Het eerste woord dat opdoemt als je over ‘liefde’ nadenkt is – hoe kan het ook anders – ‘liefde’. Wie het woord liefde in de mond neemt, heeft het echter in feite over twee liefdes tegelijk: Over eros én over agapè. Of in het Latijn: over amor én caritas. Eros/amor staat voor onvervulde liefdeshunker. Agapè/caritas staat voor vervuld verlangen. Lees verder.


> Nieuws uit 2019

> Nieuws uit 2018