Home » Actueel » Titus Brandsma krijgt herdenkingsplant in kloostertuin Megen

Titus Brandsma krijgt herdenkingsplant in kloostertuin Megen

Standbeelden zijn er al in zijn steden Oss en Nijmegen. Nu krijgt pater Titus Brandsma, in 1942 vermoord vanwege zijn verzet tegen het nazisme, ook een eigen plantje. In Megen waar hij zes jaar lang op het gymnasium zat. ‘Het wordt waarschijnlijk een zonnehoed (echinacea)’, vertelt de broeder met telefoondienst desgevraagd. Zeker is dat er een herdenkingsplant voor Titus Brandsma komt in de Hof van Lof, de tot wandel- en inspiratieplaats omgevormde binnentuin van het minderbroedersklooster in Megen. Vrijdag 26 april wordt het plantje onthuld.

De Hof van Lof in Megen
Titus Brandsma moet hier zelf gewandeld hebben. Nog wel als Anno Sjoerd Brandsma, een jongen uit het Friese Ugoklooster. Van 1892 tot 1898 was hij in Megen leerling aan het gymnasium van de minderbroeders franciscanen, om daarna zelf karmeliet te worden met kloosternaam Titus.

Opgepakt en gedood
De rest is geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam Brandsma als journalistieke priester de pen op tegen het nazibewind van de Duitse bezetters. Hij werd hiervoor opgepakt en gedood in concentratiekamp Dachau.

In Oss, waar hij lang woonde, draagt een lyceum zijn naam en is Titus Brandsma in 2015 tot ereburger benoemd. In 1985 werd hij als martelaar door paus Johannes Paulus II zalig verklaard. Verwacht wordt dat de huidige paus Franciscus hem binnenkort heilig verklaart.

Geen bordje
Bij het herdenkingsplantje in de Hof van Lof in Megen komt geen bordje te staan. Dat past niet bij het karakter van de wandeltuin, licht broeder Hans-Peter Bartels toe: ‘In het boekje met de beschrijving van de tuin gaan we wel uitleg geven.’

Bron: De Gelderlander