Home » Ad de Keyzer en Thomas Quartier verzorgen lezing tijdens zomercursus ‘Muziek van zuiver zwijgen’

Ad de Keyzer en Thomas Quartier verzorgen lezing tijdens zomercursus ‘Muziek van zuiver zwijgen’

Het Leerhuis Christelijke Spiritualiteit organiseert van zondag 18 tot en met donderdag 22 augustus de zomercursus ‘Muziek van zuiver zwijgen’ in de Oude Abdij van Drongen (BE). Ad de Keyzer en Thomas Quartier van het Titus Brandsma Instituut verzorgen tijdens deze cursus een dag of een dagdeel.

‘Muziek van zuiver zwijgen’

Dit vers uit het Geestelijk Hooglied van Jan van het Kruis drukt treffend de paradox van de mystieke beleving uit: de ervaring van de vereniging in liefde met God die niet in woorden te vatten is. Muziek heeft het vermogen daarvan iets op te roepen. Het is wellicht geen toeval dat zowat alle grote geestelijke schrijvers de mystieke beleving verwoord hebben in ‘muzikale taal’. Jan van het Kruis beschrijft de aanwezigheid van God in de mens als ‘een harmonie van zeer verheven muziek, die alle concerten en melodieën van de wereld overtreft’. Muziek die men enkel hoort en geniet in ‘de rust van de stilte’ (GH 14-15).

Zomercursus over relatie tussen muziek en mystiek

In deze 23ste zomercursus verkennen we de relatie tussen muziek en mystiek. Het gaat dan zowel om muzikale thema’s in mystieke literatuur, mystieke thema’s in de muziek, de muzikaliteit van mystieke literatuur, als om ‘mystieke muziek’. Zoals steeds vanuit de bronnen zelf.

Tijdens de zomercursus worden teksten van mystici gelezen en beluisterd: Olivier Messiaen, Arvo Pärt, Hildegard von Bingen, Hadewijch, 13de-eeuwse muziek uit de abdij van Villers, Muziek bij de Mulieres Religiosae (13de eeuw), Bob Dylan, Bach, Jan van het Kruis, De Evangelische Peerle (16de eeuw).

Het programma voorziet verder in een film op maandag en op woensdag een stilteconcert.
U hoeft geen specialist te zijn om aan de cursus deel te nemen. Enige vertrouwdheid met mystieke literatuur is wel nuttig.
> Aanmeldformulier