Home » Bach binnenstebuiten: Lezing Ad de Keyzer in Haagse Kloosterkerk

Bach binnenstebuiten: Lezing Ad de Keyzer in Haagse Kloosterkerk

De Stichting Cantatediensten Kloosterkerk Den Haag organiseert enkele workshops bij te wonen over de muziek van Bach. De workshops geven de bagage om de cantates van Bach met meer begrip te kunnen beluisteren. J.S. Bach schreef elk van zijn ca. 200 cantates voor een bepaalde zondag of kerkelijke hoogtijdag. Door de cantates te beluisteren met het kerkelijk jaar mee, beleef je mee hoe Bach de thema’s en lezingen van iedere zondag en feestdag muzikaal verwerkt.

Maak het begin van de repetitie met koor en orkest van de Residentie Bach Ensembles mee, en luister vervolgens naar een inleiding door een deskundige op het gebied van de cantates en Johann Sebastian Bach. Drie zaterdagen in 2020, van 16.00 – 18.30 uur (inloop vanaf 15.30 uur).

Ad de Keyzer, vrijwillig medewerker van het Titus Brandsma Instutuut bijt het spits af:

Toegangsprijs incl. consumpties € 10,00.
Organisatie en locatie: Kloosterkerk, Lange Voorhout 4 (ingang kosterij), Den Haag.

Bach binnenstebuiten
25 januari 2020 Ad de Keyzer – Bach en het Woord
22 februari 2020 Sytze de Vries – Het huwelijk van woorden en noten
28 maart 2020 Wim Faas – De Meininger Bach

25 januari 2020 – Bach en het Woord
Elke cantate die Bach op zondag in Leipzig uitvoert wil het evangeliegedeelte overwegen dat even daarvoor is voorgelezen. Cantate 156 ‘Ich steh mit einem Fuss im Grabe’ geeft ons stof tot nadenken over onze eigen kwetsbaarheid aan de hand van de evangelietekst over hoe Jezus mensen genezend nabij was. We zullen zien en horen hoe Bach niet alleen met het Woord bezig is geweest, maar ook hoe het woord hem heeft bewogen. Dat maakt elke cantate actueel, hier en nu. Lees verder.

Ad de Keyzer (1952) is wetenschappelijk medewerker aan het Nijmeegse Titus Brandsma Instituut. Hij is werkzaam op het terrein van de spiritualiteit van de liturgie en houdt zich onder meer bezig met de spiritueel-liturgische aspecten van Bachs vocale liturgische muziek. Hij schreef Bachs grote Passie over de Matthäus-Passion en binnenkort verschijnt Bachs onvoltooide Passie over de Johannes-Passion. Ad is gefascineerd hoe Bach de zegging van teksten weet te faciliteren. Dat maakt het mogelijk deze teksten vanuit een spiritueel perspectief nader te beschouwen.

Deze workshops worden mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van de RBE.