Home » Over ons » Medewerkers » Ad Poirters

Ad Poirters

ContactOnderzoekOnderwijsCurriculum VitaeNevenfuncties

Ad Poirters, wetenschappelijk medewerker van het Titus Brandsma Instituut, studeerde Engels in Nijmegen en deed zijn onderzoeksmaster in de letterkunde en literatuurwetenschap. Hij onderzocht veelal middeleeuwse teksten en boeken.

Vanuit deze interesse kwam hij bij de afdeling Nederlands terecht en ontwikkelde hij zich door de jaren heen als boek- en liturgiehistoricus. Zo deed hij promotieonderzoek naar de oude drukken en  middeleeuwse handschriften van het klooster Soeterbeeck bij Ravenstein, ’s lands laatste klooster dat direct voortkomt uit de Moderne Devotie. De gehele collectie wordt nu in kaart gebracht en binnen afzienbare tijd komt hier een boek over uit.

Ad werkt sinds januari 2019 bij het Titus Brandsma Instituut, waar hij de Nederlandse vertalingen van de Navolging van Christus van Thomas van Kempen inventariseert en bestudeert. ‘Ik kijk hoe door de jaren heen iedere vertaler zich de tekst opnieuw heeft toegeëigend. Van de late middeleeuwen tot heel recent, 2016. Ik kijk naar de tijd en de cultuur waarin de vertalingen tot stand kwamen, omdat die ervoor zorgen dat de betekenis van de tekst ook steeds anders is. Fascinerend vind ik hoe relevant de Navolging van Christus ook nu nog is. Het is voor veel mensen nog altijd een gids op hun geestelijke weg.’

Ads onderzoek maakt onderdeel uit van de onderzoekslijn Moderne Devotie.

A. H. Poirters (Ad)
Wetenschappelijk medewerker
Ad.Poirters@titusbrandsmainstituut.nl
Kamernummer 12.03
Telefoon 024 361 21 62
Hier staat de Onderzoek inhoud
Hier staat de Onderwijs inhoud
Hier staat de Curriculum Vitae inhoud
Hier staat de Nevenfuncties inhoud