Home » Over ons » Medewerkers » Kees Waaijman

Kees Waaijman

ContactOnderzoekOnderwijsCurriculum VitaeNevenfuncties

Kees Waaijman is Karmeliet boven alles. Waaijman (1942) trad in zijn jongensjaren toe tot de Karmelorde. ‘De Karmel is mijn taal, mijn lijf. Het is het beste dat me kon overkomen.’ Zijn hele loopbaan houdt Waaijman zich bezig met spiritualiteit en mystiek zoals de Karmel het bedoelt: met aandacht voor de gevoelsmatige kant van het geloof. Daarom bestudeerde hij zijn leven lang de psalmen, interesseerde zich in de mystieke tradities en dacht na over spiritualiteit, wat dat is en hoe je het kunt bestuderen.

Hij studeerde Theologie in Nijmegen en raakte zo vanaf 1968 betrokken bij de oprichting van het Titus Brandsma Instituut. Het instituut, dat begon als boekenrij, als bibliotheek, ontwikkelde zich in de loop der jaren tot (internationaal) befaamd instituut voor onderzoek en onderwijs op gebied van religie en spiritualtiet. Tot 2010 was Kees Waaijman directeur van het TBI en bekleedde hij de Titus Brandsma Leerstoel aan de theologische faculteit. Hij is auteur van vele boeken, waaronder het standaardwerk ‘Spiritualiteit, vormen, grondslagen en methoden.’, dat al aan zijn vijfde druk toe is en in verschillende talen werd vertaald.

Na zijn pensionering is Waaijman nog steeds als wetenschappelijk medewerker zeer actief. Hij bestudeert samen met collega Ad de Keyzer het Bijbelboek Psalmen. Hij vertaalt de psalmen uit het Hebreeuws en samen met gerenommeerde componisten verzorgt hij een geheel nieuwe editie. Alle inspanningen vinden hun weg in 150 Psalmvieringen en twee boeken met toelichting.

> Lees een interview met Kees Waaijman over wat spiritualiteit is op de website www.debezieling.nl.
> Bekijk en beluister een aflevering van Onderweg, een gesprek met Kees Waaijman en Elsbeth Gruteke

C.J. Waaijman (Kees)
Wetenschappelijk onderzoeker
Kees.Waaijman@titusbrandsmainstituut.nl
Kamernummer 12.02
Telefoon 024 361 29 84
Hier staat de Onderzoek inhoud
Hier staat de Onderwijs inhoud
Hier staat de Curriculum Vitae inhoud
Hier staat de Nevenfuncties inhoud