Home » Datum studiedag ‘Ziek van liefde’ verzet naar 4 december 2021

Datum studiedag ‘Ziek van liefde’ verzet naar 4 december 2021

Zaterdag 5 december 2020 stond de studiedag ‘Ziek van liefde’ op het programma. Met vooraanstaande kenners van de mystieke traditie, waaronder Marc De Kesel en Herman Westerink, een hele dag over wat ziek van liefde betekent. De studiedag is een jaar verzet en zal nu plaatsvinden op zaterdag 4 december 2021 in Gent. Zet deze datum alvast in uw agenda.

Ziek van liefde
Liefde, erotiek? Een subtiel spel tussen minnaar en beminde. Wie jaagt op wie? Gaat het om veroveren en bezitten? Of zou het net andersom kunnen zijn, met ‘verliezen’ en bezeten worden’ als ultiem doel? Het is een eindeloos eigengereid spel.

Niet  vreemd dat men ‘ziek van liefde’ kan worden. Slechts weinig theorieën hebben getracht dit fijnzinnig spel in kaart te brengen. De psychoanalyse is er één van. Zij noemt de mens door en door erotisch, want overal komt dit subtiele spel tot uiting, ook in de relatie van de patiënt met zijn therapeut, zelfs in de relatie van de mens tot zichzelf.

Het klinkt ons, modernen, vast vreemd in de oren, maar wanneer Teresa van Avila het over haar liefde voor God heeft, is het opnieuw dit subtiele spel dat in het oog springt. Dat haar liefde God betreft, maken de eigenzinnige regels waarnaar het luistert verrassend duidelijk.

De liefdespoëzie van Johannes van het Kruis mag dan vroom bedoeld zijn, iedere jongen, ieder meisje kan die vandaag gerust plagiëren als hij zijn of haar liefste schrijft/appt: succes verzekerd.

De studiedag is vooralsnog verplaatst naar 4 december 2021.
> Download de flyer van de studiedag ‘Ziek van liefde’