Home » De prachtige en onbekende nalatenschap van Marianne van der Heijden

De prachtige en onbekende nalatenschap van Marianne van der Heijden

Textiel / garen. Zonder naam. Collectie Museum van Bommel van Dam

Kunsthistorica Lies Netel deed de afgelopen jaren promotieonderzoek naar de vrij onbekende kunstenares Marianne van der Heijden. Ze schreef hierover het boek ‘De nalatenschap van Marianne van der Heijden (1922-1998). De stem van een ongekende kunstenares’.

Het Titus Brandsma Instituut heeft uit de nalatenschap van Marianne van der Heijden een bedrag gekregen voor het doen van onderzoek naar spiritualiteit en beeldende kunst. Dankzij deze financiële bijdrage hebben we Marc De Kesel aangesteld om onderzoek te doen naar de relatie tussen moderne beeldende kunst en mystiek en spiritualiteit. Begin 2021 zal een PhD onderzoek doen binnen hetzelfde vakgebied. Bekijk de vacature PhD in de studie van Spiritualiteit en beeldende kunst.

Buitenstaander
Marianne van der Heijden maakte monumentale wandkunstwerken, grafiek en achter glas schilderingen – disciplines die niet tot de Nederlandse kunstcanon behoren. In Zuid-Limburg was ze bekend vanwege haar mozaïeken en glas-in-lood voor katholieke opdrachtgevers.

Als vrij kunstenares voelde ze zich een buitenstaander en ze hield veel kunst achter in haar atelier. In de hoop op erkenning na haar dood stelde ze een archief samen met recensies van haar werk, dagboeken, reisverslagen en brieven aan opdrachtgevers en collega’s.

Correspondentie met pater-Karmeliet Bruno Borchert
Een bijzonder onderdeel is haar correspondentie met pater-karmeliet én kunstliefhebber Bruno Borchert. Aan de hand van haar nalatenschap geeft Lies Netel een beeld van leven en werk van Van der Heijden. Tegelijk biedt dit boek een unieke inkijk in de naoorlogse Nederlandse kunst(stromingen), de emancipatie, het katholicisme en de vraag wat er met grote nalatenschappen van tamelijk onbekende kunstenaars moet worden gedaan.

Thys Verloren van Themaat in gesprek met Lies Netel
Thys Verloren van Themaat interviewt kunsthistorica en schrijfster Lies Netel over het leven en de prachtige nalatenschap van Marianne van der Heijden. In 2022 verwacht Lies Netel dat de werken van Van der Heijden tentoongesteld zullen worden in museum van Bommel van Dam.

Klik op onderstaande afbeelding om het interview met Lies Netel over het leven en de nalatenschap van Marianne van der Heijden.