Home » Evenementen » Jubileumjaar

Jubileumjaar

50-jarig jubileum (1968-2018)

Het Titus Brandsma Instituut vierde in 2018 het 50-jarig bestaan. Het instituut werd in 1968 ter nagedachtenis aan Titus Brandsma opgericht door de Radboud Universiteit en de Nederlandse Karmelprovincie. Het is een wetenschappelijk instituut dat onderzoek doet en onderwijs geeft op het gebied van religie en spiritualiteit.

De persoon Titus Brandsma stond in het jubileumjaar centraal. Hij was een man met vele gezichten: hij was karmeliet (geestelijke), hoogleraar, rector magnificus, journalist, verzetsheld. Hij kwam op voor de minder bedeelden tot het eind van zijn leven.

In het jubileumjaar is een aantal activiteiten georganiseerd. U vindt hier een overzicht van de activiteiten, verslagen, foto-reportages. Ook zijn de meeste lezingen terug te kijken en luisteren via Youtube.


22 februari 2019: Afsluiting jubileumjaar

2018 was het jubileumjaar voor het TBI. Voor de 50e verjaardag was er een aantal speciale bijeenkomst. Kees Waaijman en Inigo Bocken openden het jubileumjaar in de aula van de Radboud Universiteit. En onder andere burgemeester Bruls, collegevoorzitter Daniel Wigboldus en Desanne van Brederoo trokken een volle Stevenskerk bij de speciale editie van de Titus Brandsma Lezing 2018.

Op vrijdag 22 februari 2019 sloten we het jubileumjaar af met een afsluitende bijeenkomst in de kapel van het Berchmanianum. > Lees meer.


15 juni 2018: Grote jubileumviering

Op vrijdag 15 juni is het 50-jarige jubileum gevierd in de Stevenkerk in Nijmegen. Een dag in het teken van de persoon Titus Brandsma. In een volle Stevenskerk luisterden aanwezigen geboeid naar  lezingen en prachtige muziek. Bevlogen wetenschappers, betrokkenen en filosoof Désanne van Brederode lieten hun licht schijnen over actuele thema’s als de maatschappelijke relevantie en voorbeeldfunctie van Titus Brandsma, de internationale naam en faam van het instituut en de toekomst van de christelijke spiritualiteit. > Lees de terugblik jubileumviering.


13 en 14 juni 2018: Internationaal congres ‘Down Town / Down Soul: Early Modern Mysticism and the Political’

Dit internationale congres werd georganiseerd door het Titus Brandsma Instituut in samenwerking met de Amerikaanse Oblate School for Theology San Antonio, Texas. De voertaal van het congres was Engels. > Lees meer over congres Down Town / Down Soul.


23 februari 2018: Opening jubileumjaar

De opening van het 50 jarig bestaan van het TBI vond plaats op 23 februari. Er was voor genodigden een bijeenkomst in de aula van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Na het welkomswoord van collegevoorzitter Daniël Wigboldus blikt Kees Waaijman, onderzoeker, emeritus hoogleraar Spiritualiteit en voormalig wetenschappelijk directeur, terug op 50 jaar Titus Brandsma Instituut. Huidig wetenschappelijk directeur Inigo Bocken geeft zijn visie op de toekomst van het Instituut. > Lees meer.