Home » Evenementen » Jubileumjaar » Geslaagde afsluiting jubileumjaar

Geslaagde afsluiting jubileumjaar

Vrijdag 22 februari 2019 sloten we in de kapel van het geheel gerenoveerde Berchmanianum ons 50-jarig jubileum af. Wetenschappelijk medewerker Charles Caspers was moderator van de middag. Bestuursvoorzitter Corjo Jansen blikte terug op een succesvol jubeljaar, waarin Titus Brandsma zelf in het zonnetje is gezet, onder andere met het boek Titus Brandsma, Spiritualiteit dichtbij in veertien teksten.

Directeur in- en externe zaken Marc De Kesel hield een vurig betoog over de toekomst van het instituut. Waarom het zo belangrijk is om in deze tijd onderzoek te doen naar mystiek en spiritualiteit, en welke rol het Titus Brandsma Instituut hierin kan spelen. Ook legde hij de nadruk op samenwerken, met de faculteiten FTR en Letteren, maar ook met de ons omringende wetenschappelijke en religieuze instanties. Lees de hele lezing Mystiek en academie van Marc De Kesel.

Veerle Fraeters, hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en directeur van het Ruusbroecgenootschap, gaf een kijkje in de keuken van het genootschap. Ze gaf een prachtig voorbeeld hoe zij middeleeuwse thematiek als de visioenen van Hildegard von Bingen in een moderne jas gestoken heeft door samen met een regisseur te werken aan een moderne opera. 

Naderhand konden we elkaar ontmoeten tijdens een gezellige borrel met hapjes.
Muziek was van Berry van Berkum, die speelde op het prachtige orgel in de kapel.

Beluister hier de drie toespraken:

Corjo Jansen:

 

Marc de Kesel:

 

Veerle Fraeters:

 

    

Het programma van de afsluiting van het Jubileumjaar