Home » Evenementen » Nacht van de Mystiek 2019

Nacht van de Mystiek 2019

Mystiek is van alle tijden, gaat door alle culturen en religies heen en treft mensen in het hart. Ook in dat hart van ons waar onze liefde huist. Mystieke teksten staan bol van de meest eigenzinnige, maar hoogst interessante reflecties over liefde. Het kan verrassend klinken, maar wie christelijke mystici leest, merkt al snel dat ook zij experts zijn op dit terrein en ons alles te leren hebben, ook over de meest aardse liefde.

Thema Liefde & Mystiek
Wie iets van deze mystieke liefdeswereld wil ervaren, is van harte welkom op onze Nacht van de Mystiek. Op vrijdag 25 januari 2019 organiseert het Titus Brandsma Instituut voor de vijfde keer deze Nacht. Het thema van dit jaar is ‘Liefde & Mystiek’. Op deze bijzondere avond wordt de liefde van verschillende kanten belicht. In voordrachten, theater en muziek. Dit jaar vindt de Nacht van de Mystiek plaats in het theatercafé van de Stadsschouwburg Nijmegen. Het programma loopt van 20.00 tot na middernacht. Bestel nu meteen uw kaarten!  

Programma Nacht van de mystiek 2019
20.00 uur Opening Ad de Keyzer 20.05 uur Lezing Liefde & Eros door Marc de Kesel 20.30 uur Muziek Cantar del Alma door Trio Arpeggio Vento 21.00 uur Pauze 21.30 uur Poëzie en Theater van dichter Slauerhoff door Peter Vermaat 22.00 uur Lezing De wijdere liefde van Etty Hillesum door Ria van den Brandt 22.30 uur Pauze 23.00 uur Liefde en Mystiek in de muziekwereld van Robert Jan Stips

Kaartverkoop
De kaarten kosten € 27,50 (inclusief garderobe en het boekje van de voorgaande Nacht / exclusief reserveringskosten). De kaartverkoop loopt via de Stadsschouwburg. Bestel nu meteen uw kaarten!

Marc de Kesel is directeur In- en Externe Zaken van het Titus Brandsma Instituut. Als wetenschapper onderzoekt hij religie- en mystiektheorie, holocaustreceptie en kunst- en cultuurkritiek. In zijn lezing over Eros en Mystiek betoogt hij: God is Liefde. Die ene zin vat de hele christelijke boodschap samen. Maar is die liefde ook erotische liefde? Op die vraag biedt de lange christelijke traditie een waaier aan antwoorden, die het hele veld tussen ‘ja’ en ‘nee’ bestrijken. Wie er echter de mystieke teksten op naleest, merkt al snel dat liefde tot God wel degelijk alles met eros te maken heeft. Denk maar aan de brandende liefdeshonger die uit Hadewijchs gedichten en visioenen spreekt, aan de onverholen erotische toon van de poëzie van Johannes van het Kruis, of aan Thérèse de Lisieux’ adagio “Mijn roeping is de liefde”.  

Fluitiste Appelona Klarenbeek, hoboïste Lidia van der Vegt en harpiste Heleen Venekamp vormen sinds 2012 het Trio Arpeggio Vento. Samen met tenor Emiel Hoefnagel zullen zij tijdens de Nacht van de Mystiek een bijzonder muziekstuk uitvoeren, dat gaat over het spirituele zoeken. De grote mysticus Johannes van het Kruis (Juan de la Cruz,1542-1591) beschreef in zijn ‘Cantar del Alma’ (Lied van de ziel) hoe hij tijdens zijn zoektocht eerst de ‘Donkere nacht van de ziel’ tegenkwam en later het ‘Licht & de Liefde’ begon te zien. Cantar del Alma is prachtig op muziek gezet door de hedendaagse Italiaanse componist Sergio Militello (1968).

Peter Vermaat is dichter-verteller, poppenspeler-theatermaker en theoloog. Zijn poëtische voordracht wordt deze avond omlijst met een kort vertellend commentaar op het leven en werk van de dichter Slauerhoff. Slauerhoff was een onrustig mens. Zat hij op zee, dan wilde hij naar land. Zat hij aan land, dan wilde hij naar zee. Bovendien had hij veel vriendinnen, maar kon hij zich aan geen van hen binden. Zien we bij de mysticus een verlangen naar God, de Onnoembare, bij Slauerhoff zien we een zoeken naar een plek om te wonen, een verlangen naar een geliefde om bij te rusten, even onbereikbaar en onnoembaar als God. Maar Slauerhoffs verlangen naar de geliefde kan misschien geduid worden als een seculiere variant van het mystieke verlangen. Aan de hand van enkele gedichten uit zijn onlangs gepubliceerde bundel ‘Gebroken akkers’ en Slauerhoffs weemoed zal Peter Vermaat ingaan op het onbestemde verlangen van Slauerhoff.  

Ria van den Brandt is senior onderzoeker Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen Radboud Universiteit Nijmegen. Zij is ook Etty Hillesum expert. In haar lezing vertelt Ria van den Brandt over de verschillende liefdesopvattingen van Etty Hillesum en hoe haar ‘wijdere liefde’ samenhangt met een proces van loslaten. Vanaf het begin van haar dagboek thematiseert Etty Hillesum (1914-1943) met regelmaat de spanning tussen haar vulkanische seksuele verlangens en haar verlangen naar een zuivere vorm van liefde of vriendschap. In haar liefdesrelatie met Julius Spier komt ze zichzelf op allerlei manieren tegen. Geïnspireerd door Julius Spiers evangelisch ideaal van ‘de liefde tot iedere toevallige naaste’ stelt ze zichzelf tot taak om een eenzelfde ‘liefde tot de hele mensheid’ te ontwikkelen: een ‘wijdere liefde’.

Robert Jan Stips (Den Haag, 4 februari 1950) is een Nederlandse producer, componist, toetsenist en zanger bij onder andere de Nederlandse popgroep de Nits. Speciaal voor deze bijzondere Nacht gaat Robert Jan Stips op zoek naar waar en hoe hij de thema’s Liefde & Mystiek beleeft binnen zijn muziekwereld. Deze muziekwereld bestaat uit wel 400 songs waarbij hij ooit bij betrokken was in diverse samenwerkingsverbanden: Supersister, Golden Earring, Sweet d’Buster, Gruppo Sportivo, Transister, NITS en Freek de Jonge. De presentatie is in handen van TBI collega en Bach-kenner Ad de Keyzer.