Home » Evenementen » Nacht van de Mystiek

Nacht van de Mystiek

Mystiek is van alle tijden, gaat door alle culturen en religies heen en treft mensen in het hart. Ook in dat hart van ons waar onze liefde huist. Mystieke teksten staan bol van de meest eigenzinnige, maar hoogst interessante reflecties over liefde. Het kan verrassend klinken, maar wie christelijke mystici leest, merkt al snel dat ook zij experts zijn op dit terrein en ons alles te leren hebben, ook over de meest aardse liefde.

Verslag Nacht van de Mystiek 2019

Vrijdag 25 januari 2019 vierde het Titus Brandsma Instituut de vijfde editie van de Nacht van de Mystiek in het gezellige Theatercafé van de Stadsschouwburg in Nijmegen. De 150 aanwezigen genoten van een mooie avond met interessante lezingen, prachtige muziek en poëzie. Degenen die via de Stadsschouwburg het evaluatieformulier invulden, gaven het programma een 7.9!

Marc De Kesel, directeur in- en externe zaken van het Titus Brandsma Instituut, hield een vurig pleidooi over de twee kanten van de liefde. Liefde is in de mystieke traditie niet alleen maar rozengeur & maneschijn. Liefde heeft altijd twee kanten; de vervulde liefde én de onvervulde liefde.

God is liefde aan de ene kant:

‘Wie niet liefheeft, kent God niet, want God is liefde.’ (1 Johannes 4:8)
en
‘God is liefde, en wie in de liefde blijft, blijft in God en God blijft in hem.’ (1 Johannes 4:16)

Tegelijkertijd heeft de liefde een andere kant, die van de onvervuld liefde. Van de hunker en de smart en de hartenpijn; de eros. In het Christendom komen deze twee kanten van de liefde samen.

 

Ria van den Brandt, Etty Hillesum-kenner bij uitstek, hield een lezing over ‘de wijdere liefde’ van Etty Hillesum. De wijderde liefde in de zin van naastenliefde, ‘de liefde voor iedere toevallige naaste.’

In haar dagboeken schreef Hillesum over haar persoonlijke, innerlijke ontwikkeling. Over haar relatie tot de mensen om haar heen, maar ook haar relatie tot God. Ria van den Brandt liet in haar bevlogen lezing zien hoe Hillesums’ liefde voor haar naasten zich ontwikkelde in de moeilijke periode vlak voor en aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

‘Ik groei steeds meer naar het besef toe, dat de liefde tot iedere toevallige naaste, tot ieder evenbeeld Gods, uit zou moeten stijgen boven de liefde der bloedverwantschap. Begrijpen jullie me hier alsjeblieft niet verkeerd. Men zegt wel, dat dit tegennatuurlijk is… ik merk, dat dit nog veel te moeilijk voor me is om over te schrijven, terwijl het toch zo eenvoudig is om het te beleven.” (na 18 augustus 1943)

 

Mystieke muziek was er van Trio Arpeggio Vento. Fluitiste Appelona Klarenbeek, hoboïste Lidia van der Vegt en harpiste Heleen Venekam vertolkten samen met tenor Emiel Hoefnagel onder andere het indringende lied Maria Magdelena door Nanni Mancini:

Jij bent als een ster die in mij schittert
De mooiste melodie, de droom van iedere koning
Ik lees in jouw ogen  de kracht die in mij is
Diep als spiegels zijn jij en ik

Maria Maria jij bent voor mij de enige op aarde
Maria Maria blijf nog dicht bij mij, ga niet weg

De prachtige muziek werd vergezeld met een vertaling op het grote scherm, waardoor de inhoud van de muziek nog dichterbij kwam.

 

Theoloog, poppenspelers, verhalenverteller én poëet Peter Vermaat droeg gedichten voor die hij schreef over het onbestemde verlangen in de gedichten van Slauerhof. Heel verrassend en heel beeldend waren zijn gedichten en Peters persoonlijke toelichting.

het eiland

je ziet het nog op oude ansichtkaarten
de paardenkar de kleine schepen in
de vaarten en de vrouwen lang gerokt
geen bruisend leven werd daar toen ervaren

maar in deze bedompte geur van kaas
en boter voelde hij zich vroeg al dichter
in ’t spoor van russische demonen en
dolende franse zielen schiep hij taal

naar lucht snakte hij frisse lucht, de zee
de hobbelende geit bracht hem naar ’t eiland
van jutters en verhalen in ’t café

die smalle strook van heimwee naar of blijven
waar ’t meesttijds waait en ’t water je doet dromen
van onbekende verten deed hem schrijven

peter vermaat, gebroken akkers en slauerhoffs weemoed

 

Hekkensluiter was Robert Jan Stips, producer, componist, toetsenist en zanger van een aantal Nederlandse popgroepen als Supersister en de Nits. Ook toerde hij in de hoogtijdagen van de Golden Earring met hen door Amerika.

Spits had naar aanleiding van zijn optreden tijdens de Nacht van de Mystiek zijn oeuvre nog eens nagelopen en een aantal voor hem zelf verrassend mystieke nummers tegen gekomen.

Zo bracht hij een geheel eigen versie van het Golden Earringnummer Radar Love en zong hij het nummer Leven na de dood, waarmee hij samen met Freek de Jonge een nummer 2 notering haalde in de Mega Top 100.