Home » Evenementen » Nacht van de Mystiek » Nacht van de Mystiek 2017

Nacht van de Mystiek 2017

Knocking on Heaven’s Door

3de Nacht van de Mystiek, 3 februari 2017 LUX Nijmegen

Georganiseerd door het Titus Brandsma Instituut

VERSLAG

De derde Nacht van de Mystiek was – opnieuw – een geweldig succes. LUX Nijmegen was helemaal uitverkocht en de zaal bleef goed gevuld tot het einde, omstreeks 1 uur ’s nachts. Het lijkt er op dat het concept met de jaren in de loop der jaren steeds meer de perfectie nadert. Van het begin tot het einde bleef het niveau hoog.

Gastheer Leo Fijen kweet zich op zeer gedreven en tegelijk professionele manier van zijn taak. Hij hielp het publiek om een rode draad te vinden doorheen de verschillende onderdelen en dat deed hij ook geloofwaardig. De Nacht werd al fulminant geopend door Bart Stouten, in Vlaanderen vooral bekend als radiopresentator bij Radio KlaRa, maar zelf ook dichter, essayist en romanschrijver. Stouten nam het publiek mee naar Engelberg, naar de plaats van zijn eigen mystieke oer-ervaring. Zijn persoonlijke en eigenzinnige verteltrant bracht de zaal al meteen in vervoering. En het schitterende muzikale Duo Parazar zorgde er voor dat het publiek verder bleef deinen op het stromen van de mystieke weemoed. Dit muzikale ensemble legt zich vooral toe op Joodse Klezmer-muziek, maar liet zien dat het veel meer aankan – Middeleeuwse klanken en een eigen versie van Leonard Cohen. Dat was meteen een mooie inleiding op Kees Waaijman die een zeer overtuigende analyse van Cohens You want it darker ten beste gaf, dit vanuit de Joodse mystiek – het laatste lied van Cohen als zijn eigen Kaddish. Gerrit Steunebrink, geassocieerd onderzoeker van het Titus Brandsma Instituut nam het publiek mee naar de wereld van de Islamitische mystiek – en hoe daar het opgaan van het eigen ik in het goddelijke ik centraal staat. Een helder en gedreven verhaal dat voor het publiek nieuwe werelden opende. In het laatste deel ging Marc De Kesel, wetenschappelijk secretaris van het Titus Brandsma Instituut in op de vraag of we Bob Dylan’s Visions of Johanna nu als een mystieke tekst kunnen lezen – of niet. Met Paul van Ostaijen las Marc De Kesel Dylans poëzie als de ‘onderste trap van de mystieke ervaring’. Vervolgens was het de beurt aan Ernst Jansz en zijn ensemble om het publiek de nacht in te voeren – de mystieke nacht – mét Bob Dylan. Een indrukwekkende afsluiting die ook terecht met een staande ovatie werd beloond, in het holst van de nacht, in een donkere provinciestad waar het buiten al lang stil geworden was.

Eerdere informatie

Mystiek staat voor het melancholisch zoeken naar wat hoger en verder ligt dan de kleinheid van ons bestaan – meestal vergeefs, soms even lukkend. Het is een onophoudend verlangen dat alle religieuze tradities kennen omdat het een verlangen van mensen is en ook is het een drijfveer voor kunstenaars. Zo ook Bob Dylan, Nobelprijswinnaar literatuur – doordrongen van joods mystiek gedachtegoed, of de recentelijk overleden Leonard Cohen, wiens poëzie bij vlagen rechtstreeks uit deze grote traditie put. Zij staan centraal op de derde Nacht van de Mystiek. Dylans verbondenheid met de joodse mystiek zal door zanger Ernst Jansz en filosoof Marc De Kesel tot leven gebracht worden. Kees Waaijman zal de mystieke diepte van Leonard Cohen belichten. Ook de Vlaamse dichter, romanschrijver en woordkunstenaar Bart Stouten zal er zijn, met een hedendaags mystiek manifest en Gerrit Steunebrink over islamitische mystiek. De 3de Nacht van de Mystiek biedt weer een verrassend avondvullend programma met lezing, muziek, poëzie, gesprek – met betrouwbare gidsen door dit geheimzinnige land van de mystiek.

De foto’s volgen zo snel mogelijk!

Programma

Presentator Leo Fijen

19.30 uur Opening door Inigo Bocken

19.45 uur Bart Stouten
Voorbijgaan aan jezelf, daar waar
de neer te dalen hemel wacht

20.15 uur Duo Parazar
Remi en Anne-Marie Peeters
Klezmermuziek

20.45 uur Pauze

21.15 uur Kees Waaijman
Leonard Cohen-You want it darker

21.45 uur Gerrit Steunebrink
Islamitische mystiek en wij

22.15 uur Pauze

22.45 uur Ernst Jansz
Dromen van Johanna

23.00 uur Marc de Kesel
Over Bob Dylan Visions of Johanna

23.30 uur Muziek van Ernst Jansz
Bob Dylan – Dromen van Johanna

Tickets/Kaarten

Voor het bestellen van kaarten à € 25,- kunt u terecht op de website van LUX.

Video van de Nacht van de Mystiek 2017

nacht-van-de-mystiek-2017
Klik op de afbeelding voor de flyer!