Home » Evenementen » Studieweek Mystiek

Studieweek Mystiek

Een jaarlijks terugkerend evenement van het Titus Brandsma Instituut (TBI) is de Studieweek Mystiek. De ene keer staat een specifieke mystieke tekst centraal, de andere keer laten we ons gidsen door verschillende teksten van een bepaalde mysticus. In deze teksten wordt tastend en zoekend tot uitdrukking gebracht wat nauwelijks taal heeft, de ervaring van een mens met het Onuitsprekelijke.

Studieweek Mystiek 2021 over de natuurmystiek van Thomas Merton
Dit jaar staat de natuurmystiek van Thomas Merton centraal. Kick Bras, emeritus predikant en geassocieerd onderzoeker gelieerd aan het Titus Brandsma Instituut, verzorgt de Studieweek dit jaar van 5 tot en met 8 juli. Samen met hem bestudeert u de vaak lyrische natuurobservaties uit de dagboeken van Thomas Merton. U ontdekt de spirituele – mystieke – wijze waarop hij de natuur beleeft. U zult ook merken dat leven in de natuur, zich verbonden voelen met bomen en planten, vogels en herten, een onlosmakelijk onderdeel zijn van Mertons spirituele zoektocht en groei. Lees verder.

Voorgaande Studieweken Mystiek
Om een idee te krijgen van onze Studieweek, kijk dan eens terug naar onze voorgaande Studieweken Mystiek. De afgelopen jaren stonden de volgende teksten en auteurs centraal: Jan van het Kruis (2019), Titus Brandsma (2018), Bach’s Matthäus-Passion (2017) en dé mystica van de liefde, Hadewijch (2016).

Afgelopen jaar (2020) is de studieweek van 2018 ‘De werken van Titus Brandsma’ bewerkt tot een gratis online Studieweek. 

Bevlogen wetenschappers geven les
De studieweek wordt geleid door een van onze zeer bekwame en bevlogen wetenschappelijk medewerkers of door een expert van buiten. Deze docent leest de tekst, bespreekt haar en legt haar waar nodig uit. De docent zal proberen de tekst te laten spreken en u op deze manier helpen contact te maken met deze tekst. In het horen van deze mystieke teksten kan een diepere laag worden blootgelegd en er kan – zowel in de tekst als ook in uzelf – oplichten wat onnoembaar is. De Studieweek mystiek kan op deze manier een magische uitwerking hebben.

Aanmeldingsformulier
Te zijner tijd komt er een nieuw aanmeldingsformulier voor de Studieweek Mystiek 2021 (5 t/m 8 juli).