Home » ‘Heb de moed om zelf aan je leven vorm te geven’: Herman Westerink over Foucault

‘Heb de moed om zelf aan je leven vorm te geven’: Herman Westerink over Foucault

In Volzin, het magazine voor religie en samenleving, staat in het oktobernummer een interview met Herman Westerink. Over de Franse denker en filosoof Foucault. Het is de 10e aflevering in een reeks van Elze Riemer over de eeuwige vragen van de filosofie: Wat kunnen we weten? Wat mogen wij hopen? Wat moeten we doen?

De Franse filosoof Michel Foucault (1926-1984) wordt ook wel getypeerd als een grootmeester van de argwaan. In zijn werk combineert hij thema’s uit de filosofie, psychologie, psychiatrie, geschiedwetenschap en sociologie, waarbij hij voortdurend de status quo, het normale, bevraagt. Alles wat vanzelfsprekend is, moet je kritisch tegemoet treden, vindt Foucault.

Volgens Herman Westerink (1968), universitair hoofddocent godsdienstfilosofie aan de Radboud Universiteit, is hij hierin opvallend genuanceerd, ook wanneer het gaat over het christendom: ‘Je verwacht niet van Foucault, als volger van Nietzsche, dat hij een positieve visie op christendom zou kunnen ontwikkelen. Maar hij leest met een ongelofelijk open vizier de christelijke bronnen en weet waardering op te brengen voor mensen die binnen het geloof hun eigen relatie, los van instituties, weten vorm te geven.’ Foucault is een filosoof die je scherp houdt en tegelijkertijd verrast, stelt Westerink.

Lees het volledige artikel: Heb de moed om zelf aan je leven vorm te geven Herman Westerink in (Volzin oktober 2019 (pdf)