Home » Heino Falcke spreekt Titus Brandsma Lezing uit op 8 mei 2020

Heino Falcke spreekt Titus Brandsma Lezing uit op 8 mei 2020

De 27e Titus Brandsma Lezing op vrijdag 8 mei 2020 in de Stevenskerk in Nijmegen gaat NIET door vanwege de coronacrisis.

De 27e Titus Brandsma Lezing wordt gehouden op vrijdag 8 mei 2020 in de Stevenskerk in Nijmegen. Dit jaar hebben we Heino Falcke, hoogleraar astrodeeltjesfysica en radioastronomie van de Radboud Universiteit, bereid gevonden de Titus Brandsma Lezing uit te spreken. Falcke maakte in 2019 – samen met collega’s van over de hele wereld – de eerste foto van een zwart gat. Deze foto ging de hele wereld over. Naast wetenschapper is Heino Falcke in zijn vrije tijd lekenpredikant.

Een reis naar het einde van tijd en ruimte
Zwarte gaten zijn één van de bizarste, en meest fundamentele, voorspellingen van Einstein’s relativiteitstheorie. De extreme concentratie van materie in een zwart gat heeft een aantrekkingskracht dusdanig sterk dat zelfs licht niet kan ontsnappen. Het is het einde van tijd en ruimte.

 

In 2019 is het onmogelijke gebeurd, de eerste foto van een zwart gat werd gepubliceerd door de Event Horizon Collaboration. Dit is een internationaal samenwerkingsverband van meer dan 200 wetenschappers. Heino Falcke was de bedenker van het project, en neemt u mee op de reis die leidde naar het produceren van het inmiddels wereldberoemde beeld.

Na de lezing zal Christoph Lüthy, Radboud-hoogleraar Geschiedenis van de filosofie en decaan van de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen, in gesprek gaan met Heino Falcke.

Heino Falcke is hoogleraar astrodeeltjesfysica en radioastronomie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Als hoofd van de Science Council van de Event Horizon Telescope speelde hij een sleutelrol in het maken van de eerste foto van een zwart gat. Falcke is lid van de KNAW, en ontving in 2011 de Spinozaprijs.  

Meer weten?
> Meer weten over Heino Falcke?
> Lees de column van Henk van Straaten met Heino Falcke in de Volkskrant
> Bekijk een filmpje uit de serie Zin in Wetenschap waarin Falcke spreekt over wetenschap en zijn geloof
> Meer weten over het Titus Brandsma Instituut?