Home » Leven dat leven wil. Over dieren en mensen in filosofie, religie en kunst

Leven dat leven wil. Over dieren en mensen in filosofie, religie en kunst

Recent zag het boek Leven dat leven wil. Over dieren en mensen in filosofie, religie en kunst het licht. Het is een essaybundel samengesteld naar aanleiding van het jaarlijkse symposium van Figura Divina, een onderzoeksgroep over kunst en spiritualiteit.

Johan Goud, lid van de Wetenschappelijke Advies Raad van het Titus Brandsma Instituut, en Marc De Kesel, directeur in- en externe zaken, schreven beiden een bijdrage in deze bundel.

Klik op afbeelding voor boekinfo Uitgeverij Parthenon

Lotgenoten
Mensen en dieren zijn lotgenoten. De mens is nauw verwant met alles wat leeft, maar beseft dat nauwelijks. De gedachte dat wij het middelpunt zijn van het bestaan, en dat de waarde van al het andere – de levende en niet-levende natuur – afhangt van mate waarin dit nuttig voor ons is, staat die notie in de weg.

Omdenken
De bijdragen in dit boek onderstrepen de noodzaak van omdenken. Het komt erop aan onze obsessie met het puur menselijk bestaan en bewustzijn te doorbreken.

Ik ben leven dat leven wil
Albert Schweitzer formuleerde het zo: ‘ik ben leven dat leven wil, te midden van leven dat leven wil’. Hij was de vroege voorloper van een sensibiliteit die zich in onze tijd bij veel mensen laat zien. Hoe krijgt die vorm in de kunst en literatuur, en in religie en de filosofie?

 

Met bijdragen van:
Hans Achterhuis, Hans Alma, Rick Benjamins, Frank G. Bosman, Sigrid Coenradie, Barbara Fraipont, Johan Goud, Marc De Kesel, Eva Meijer, Charlotte Mutsaers, Oane Reitsma, Angela Roothaan, Eva van Urk

Essay Marc De Kesel
Marc De Kesel (2020), ‘God, dier & subject. Wat onze vraag om dierenrechten gemeen heeft met onze vragen over God’, in: Johan Goud en Frank G. Bosman (red.), Leven dat leven wil. Over dieren en mensen in filosofie, religie en kunst, Almere: Parthenon.