Home » Marc De Kesel is advocaat in Redetwist over commercialisering van spiritualiteit

Marc De Kesel is advocaat in Redetwist over commercialisering van spiritualiteit

DEZE REDETWIST IS UITVERKOCHT!

Sandra van Veen interesseert zich voor het boeddhisme. Nadat ze zich geruime tijd via literatuur in deze traditie heeft verdiept, wil ze de spiritualiteit van het boeddhisme graag in de praktijk leren kennen. Daarom schrijft ze zich in voor een meditatiecursus bij een centrum dat zichzelf als boeddhistisch profileert.

Maar tijdens de cursus merkt ze van de boeddhistische spiritualiteit maar heel weinig. De insteek is enkel om mensen zo snel mogelijk meer rust en concentratie bij te brengen, zodat ze de stress van hun dagelijks leven beter aankunnen. Volgens Sandra van Veen is dit compleet in tegenstelling tot de boeddhistische spiritualiteit, die juist bij uitstek een cultuurkritiek is. Ze eist dan ook dat het centrum zichzelf niet langer ‘boeddhistisch’ mag noemen.

Redetwist over commercialisering van spiritualiteit
In deze Redetwist kruisen filosoof Marc De Kesel en psychiater Anne Speckens de degens over de commercialisering van spiritualiteit aan de hand van deze casus. Is dit een probleem? Doe als deelnemer actief mee aan de discussie en vel aan het einde van de avond, samen met de rechter, een oordeel.

Mee in de ratrace
Marc De Kesel is de advocaat van Sandra van Veen. Hij stelt dat boeddhisme een uitermate cultuurkritische spiritualiteit is. Meditatie is een van de technieken die het boeddhisme hanteert, maar het doel ervan kan nooit zijn om mensen zo snel mogelijk weer mee te laten draaien in de ratrace van onze maatschappij. Door zichzelf boeddhistisch te noemen wekt het centrum valse verwachtingen bij mensen, en wordt spiritualiteit een laagje vernis die in dienst staat van de kapitalistische samenleving.

Mindfulness werkt
Anne Speckens verdedigt het Centrum  en stelt dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mindfulness werkt: mensen die aan mindfulness doen ervaren significant minder stress en onrust, piekeren minder en slapen beter. Speckens stelt dat het erom gaat dat mensen zich daadwerkelijk beter voelen. Of dat volgens de oorspronkelijke doelstelling van mindfulness verloopt of niet is volgens haar bijzaak.

Op basis van prikkelende stellingen gaan Anne Speckens en Marc De Kesel met elkaar in discussie. Programmamaker Liesbeth Jansen is rechter en gespreksleider.

De lezing is in de Lindenberg, de Ridderzaal. Wees op tijd met reserveren, want er is een beperkt aantal plekjes beschikbaar.

Klik op de afbeelding om je in te schrijven.