Home » Onderwijs » School voor Spiritualiteit » Diploma-uitreikingen » Diploma-uitreikingen 2013

Diploma-uitreikingen 2013

Maandag 3 juni 2013 sloten enkele studenten van de opleiding Geestelijke Begeleiding hun studie op feestelijke wijze af in het Titus Brandsma Memorial, Stijn Buysstraat 11 te Nijmegen.

Vanuit de Hydepark-opleiding werd een diploma uitgereikt aan:

Els Groeneveld (EXTRA: Powerpointpresentatie met de in de presentatie behandelde afbeeldingen)

– Anke Penning

Vanuit Nijmegen ontvingen de volgende personen hun diploma:

– Henk van Herpen

– Margreet Roos

– Paulien Schaminée

– Els Vis

De studenten hielden een presentatie waarin ze vertelden wat ze in hun scriptie onderzocht hadden. Elk van hen bleek een eigen, uniek traject te hebben afgelegd naar hun nieuwe identiteit als geestelijk begeleider. De korte inhoud van hun scriptie vindt u (in PDF) door op de naam van een student te klikken, als deze aanklikbaar is.

Diploma-uitreiking 03-06-2013-1Diploma-uitreiking 03-06-2013-2Klik of afbeeldingen voor vergroting

Op donderdag 7 november 2013 ontvingen vier studenten van de School voor Spiritualiteit, lichting 2011-2013, hun bewijs van deelname of certificaat als afsluiting van hun opleiding. Anne Burks, Hester Birnie, Roos Schakenraad en Leonie Mak hielden aan de hand van een meegebracht symbool een presentatie over wat de opleiding hen gebracht had. Uit de vaak persoonlijke en heel boeiende verhalen werd één ding duidelijk: de opleiding heeft hen op uiteenlopende wijze verrijkt.

Hieronder vindt u een impressie van de bijeenkomst aan de hand van foto’s en citaten uit de presentaties.

Citaten van studenten

“Deze steen lijkt zo mooi door het water glad gemaakt. Toch heeft hij wat scherpe randjes. Zo heb ik ook de opleiding ervaren. Er waren zoveel vragen. Ook met scherpe kanten die weer glad zijn gemaakt.”

“Door te lezen… en te herlezen, eerst te ontdekken en later te begrijpen, leerde ik met mijzelf in contact te komen, in twijfel en herkenning. Ik heb leren zien dat de betekenis van woorden anders kan zijn dan dat je het in eerste instantie had gelezen.”

“Gedurende de opleiding groeide het kleine boompje op. De eerste twee jaar waren er geen appels te bekennen en nu, zie hier de oogst. Hoe is het mogelijk dat dit zomaar ons geschonken wordt? Dat deze vruchten zomaar groeien aan deze kleine appelboom? Al die verschillende gekleurde appels, groot en klein, rood en groen, uit het topje van de boom en bungelend onderaan de laagste takken. Zoveel verschil. Die er is en die er mag zijn. Gelukkig maar.”

“En nu aan het eind van deze groeizame cursus voel ik een intense dankbaarheid door mij heen stromen. Misschien is dat de essentie van wat er naar mij toe is gekomen de laatste twee jaar: niet mijn wil, maar Uw wil… voor altijd leerling en gast blijven… Ook al gaat dat met vallen en opstaan, valkuilen en hindernissen: een onderstroom van verwijlen in Uw wil blijft, traag groeien naar contemplatief leven.”

“De essentie van wat de opleiding mij heeft gebracht, geleerd: bewustwording. Daarmee sta ik nu aan het begin van een nieuw leerproces.”

“Tijdens de opleiding, bij het practicum, werd mij nogal eens een spiegel voorgehouden. Het is niet gemakkelijk de negatieve kanten van jezelf duidelijk onder ogen te zien. Pas later merkte ik dat dit een begin is van anders kijken. Dat andere kijken maakt ruimte, maakt het mogelijk de ander te zien en niet alleen mezelf. Bovendien wordt duidelijk hoezeer ik mezelf inperk door steeds in hetzelfde straatje te lopen. Je kunt ook zeggen: in een kringetje ronddraaien, een doodlopend pad gaan”

“Al met al kan ik zeggen dat de opleiding voor mij van onschatbare waarde is geweest.”