Home » Gratis online Studieweek Mystiek ‘In de leerschool van Titus Brandsma’

Gratis online Studieweek Mystiek ‘In de leerschool van Titus Brandsma’

> Hier vindt u vanaf maandag 6 juli 08.00 uur de eerste twee filmpjes en de reader van de Studieweek Mystiek ‘In de leerschool van Titus Brandsma’.

Vanwege de coronacrisis gaat de Studieweek Mystiek over de natuurmystiek van Thomas Merton niet door. Deze is verplaatst naar 5 t/m 8 juli 2021. In de plaats van de fysieke studieweek dit jaar een gratis online Studieweek Mystiek over Titus Brandsma. In de eerste week van juli (6 t/m 10 juli) bieden we dagelijks twee colleges van ieder 35 à 45 minuten aan.

‘In de leerschool van Titus Brandsma’
‘In de leerschool van Titus Brandsma’ is een bewerkte versie van de Studieweek uit 2018. We hebben de video-opnames opgedeeld in overzichtelijke en toegankelijke colleges van  2 x 35 à 45 minuten per dag. In totaal gaat het dus om tien video-colleges. De colleges kunt u op deze manier in uw eigen tijd en in uw eigen tempo volgen. Anne-Marie Bos verzorgt ook drie korte interactieve colleges waarin ingediende vragen behandeld worden.

Mystiek is een bijzondere vereniging van God met de mens, waarbij de mens zich Gods tegenwoordigheid bewust wordt en zich ook zijnerzijds met God verenigt

aldus Titus Brandsma in 1937. Mystiek komt dus van twee kanten.

Hoe mystiek verbonden is met het gewone leven
Titus Brandsma had als karmeliet en professor een persoonlijk doorleefde en wetenschappelijk doordachte kennis van de mystieke traditie en hij verspreidde deze kennis op allerlei manieren. Hij was een bevlogen docent die mensen met vaste hand binnenvoerde in de godsrelatie. In zijn geschriften – artikelen, lezingen, colleges, retraites, gedichten – getuigt hij ervan hoe mystiek verbonden is met het gewone leven, en omgekeerd, maatschappij-betrokkenheid met mystiek. Keer op keer laat Brandsma zien hoe we in alle uiterlijkheid het innerlijk leven kunnen ontwaren, en hoe dit innerlijk leven op zijn beurt onderscheidend is voor hoe wij zijn.

Belangrijke bijdrage aan de maatschappij
Titus Brandsma ziet de gedegen studie van mystiek daarom als een belangrijke bijdrage aan de maatschappij. Gedreven door wat hij ziet gebeuren in de wereld om hem heen, presenteert hij de mystiek van Jan van het Kruis, Teresa van Avila, Liduina van Schiedam en vele anderen. Titus Brandsma legt daarbij eigen accenten.

MEER INFORMATIE
2x per dag video-college
van maandag 6 juli t/m vrijdag 10 juli 2020.

De video’s (een link naar de Youtube-filmpjes) en de reader met de teksten worden vanaf maandagochtend 6 juli op deze website geplaatst en blijven nog in ieder geval tot eind juli beschikbaar.

Van dinsdag 7 juli t/m donderdag 9 juli is er om 15.30 uur een kort interactief college (via een Youtube-livestream) waarin vragen worden beantwoord. U kunt uw vragen ook vooraf doormailen naar a.bos@titusbrandsmainstituut.nl. Wij zullen deze vragenuurtjes opnemen, zodat u deze ook terug kunt kijken op onze website.

Plaats:
www.titusbrandsmainstituut.nl/onlinestudieweek.

Lesmateriaal:
De behandelde teksten zijn in de video-colleges opgenomen en rechtstreeks op het scherm mee te lezen. U kunt deze teksten in de reader ook apart downloaden.

Prijs:
Gratis

Ondersteuning:
Tijdens de Studieweek is ondersteuner Henk Rutten (henk.rutten@titusbrandsmainstituut.nl) bereikbaar voor technische vragen.

:
U kunt zich gratis aanmelden. Wij houden u op de hoogte als de colleges beschikbaar zijn en zorgen dat u eenvoudig aan de slag kunt.

Aanmeldingsformulier

Geslacht
ManVrouw

Wilt u ook in de toekomst op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten en activiteiten, geef dan toestemming door 'ja' aan te vinken. Bij 'nee' houden we u alleen over deze activiteit op de hoogte. Als u al op onze mailinglijst staat, kruist u "ja" aan.

janee (verplicht)