Home » Publiekslezing over mystiek en liturgie in het voormalige St. Agnesklooster in Arnhem

Publiekslezing over mystiek en liturgie in het voormalige St. Agnesklooster in Arnhem

DEZE LEZING IS VANWEGE HET CORONAVIRUS VOOR ONBEPAALDE TIJD UITGESTELD!
Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus en het TBI

Dinsdag 17 maart organiseert dr. Ineke Cornet, wetenschappelijk medewerker van het Titus Brandsma Instituut een gratis toegankelijke publiekslezing over mystiek en liturgie in de kapel van het voormalige St. Agnesklooster (nu Waalse Kerk) in Arnhem. Eerder presenteerde Ineke haar boek over de Arnhemse mystieke preken.

Kijkje in de keuken
Nu kunt u in deze zeer prachtige passende omgeving meer te weten komen over de geschiedenis van het klooster. Samen met Ineke Cornet krijgt u een inkijkje in hoe het klooster en de  kerk vroeger werden gebruikt, in het algemeen en tijdens bijzondere feestdagen. Ook neemt Ineke Cornet u mee in de wereld van de liturgische en spirituele praktijken van de kloosterzusters. U bekijkt de spiritualiteit van de Arnhemse nonnen zoals die naar voren komt in de illustraties bij de mystieke teksten. En ook zal Ineke aandacht besteden aan de dagelijkse praktijk van het kloosterleven. Tenslotte leest u (in moderne vertaling) tekstfragmenten uit de Arnhemse mystieke preken en het South Dakota handschrift waar gesproken wordt over de mystieke beleving van de liturgie.

Arnhemse St. Agnesklooster
Het Arnhemse St. Agnesklooster komt in 1420  voort uit de beweging van de Moderne Devotie, en trok vooral vrouwen aan van adellijke en gegoede komaf. Nadat het klooster in 1459 overging tot de regel van Augustinus, baden de nonnen het volledige Latijnse koorgebed. Uit recent onderzoek blijkt dat dit klooster een grote hoeveelheid mystieke werken verzamelde. Van bijzonder belang zijn de Arnhemse mystieke preken, waarin de mystieke beleving van de liturgie beschreven wordt. Dit weerspiegelt de geest van het klooster om de mystieke dimensie te belichten van de liturgie, zowel van de lezingen uit de Bijbel in de volkstaal, als van de Latijnse teksten uit de Mis en het Getijdengebed. Een recent ontdekt handschrift uit St. Agnes in South Dakota weerspiegelt dezelfde liturgische spiritualiteit, en omvat gebeden bij verschillende feesten uit het kerkelijk jaar alsook persoonlijke hoogtepunten in het leven van de non, zoals de dag van het afleggen van de geloftes.   

Spreekster: Ineke Cornet
De middag wordt voorgezeten door  Joost Röselaers, predikant van de Waalse Kerk in Arnhem (het voormalige St. Agnesklooster)
Plaats: Voormalig St. Agnesklooster (Waalse kerk), Gasthuisstraat 1, 6811 DZ Arnhem
Bereikbaarheid St. Agnesklooster
Tijd: Dinsdag 17 maart 2020 van 14.00-16.00 uur
Prijs: Gratis
Inschrijven: Aanmeldingsformulier hieronder

Vanaf maart 2020:  leeskring Arnhemse mystieke preken
U kunt deze publiekslezing bezoeken of u kunt deze lezing bezoeken als de eerste in de reeks van leeskringen over de Arnhemse mystieke preken. Deze publiekslezing in Arnhem is gratis.

De overige vijf leeskringen aan het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen kosten 10 euro per keer. De leeskringen vinden plaats op 24 en 31 maart, 21 april en 12 en 19 mei 2020. Lees verder.

Titus Brandsma Instituut
Erasmusgebouw
Erasmusplein 1 – kamer 12.06
6525 HT Nijmegen
Bereikbaarheid Erasmusgebouw

Aanmeldingsformulier Publiekslezing over mystiek en liturgie

DEZE LEZING IS VOOR ONBEPAALDE TIJD UITGESTELD!