Home » Sheyda Sassani

Sheyda Sassani

[threecol_two]

Drs. Sheyda Sassani is afkomstig uit Iran, van huis uit jurist en woont al enige tijd in Nederland. Zij heeft ook aan de universiteit van Leiden een masteropleiding afgerond in de richting van Nieuw Perzische Taal en Cultuur. Haar grote passie ligt in de mystiek, esoterische literatuur en spiritualiteit, met een grote liefde voor het mystieke en poëtische werk van vooral Perzische en Islamitische mystici zoals Rumi en Ibn ʿArabi.

Naast haar werkzaamheden als coach en counselor, is zij de oprichter van de Stichting Rumi                 (www.stichtingrumi.nl), waarmee zij met het gedachtegoed van Rumi op de achtergrond, diverse projecten ontwikkelt. Met deze projecten helpt zij vooral vluchtelingen en migranten die zich vervreemd voelen in Nederland. Zij steunt en coacht hen om een beter bestaan te krijgen in Nederland door middel van het vinden van een passende baan, het bevorderen van de mentale gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is zij bezig met een proefschrift over Rumi.

Lezing: De titel: Rumi’s mystieke en poëtische grootheid; Wat maakt het werk van Rumi zo uniek.

Er zijn maar weinig dichters in de wereld die acht eeuwen na hun dood nog steeds worden gelezen. In deze lezing wordt een korte blik geworpen op de belangrijke levensgebeurtenissen van Rumi. Daarnaast worden er een aantal unieke elementen van poëtische en mystieke grootheid van Rumi genoemd. Ondanks dat Rumi een soefi-misticus was, noemt hij zichzelf geen moslim, maar wereldburger die van geen enkele religie en godsdienst aanhanger is.

[/threecol_two] [threecol_one_last]

“Ik ben geen Christen of Jood of
Moslim, geen Hindu
Boeddhist, Sufi of Zen
Geen enkele religie of cultureel systeem.

Ik ben niet van het oosten of van het westen,
Niet uit de oceaan of van boven de grond…
…Ik heb de dualiteit achter me gelaten, de twee werelden gezien als Eén

Het is één dat ik zoek, één dat ik ken, één dat ik zie, één dat ik roep”. 

Masnavi ~ Rumi

[/threecol_one_last]