Home » TBI fellow Sander Vloebergs presenteert artistiek multimediaproject ‘Geliefde lichamen’

TBI fellow Sander Vloebergs presenteert artistiek multimediaproject ‘Geliefde lichamen’

Woorden en kussen liefkoosden haar lichaam. Beweging. Sacrale Ruimte. Vrouw. Extase. Afwezigheid.

Sander Vloebergs, student Theologie en Literatuur aan de KULeuven, choreograaf/illustrator én TBI Fellow, presenteert van 21 juni tot 12 juli de eerste resultaten van zijn experimenteel artistiek multimediaproject ‘Geliefde lichamen’.

In samenwerking met kunstenaars en academici uit verschillende disciplines onderzoekt hij de potentie van een heilig lichaam in de moderne sacrale ruimte. Hij onderzoekt de rol en de betekenissen van het lichaam dat virtueel, imaginair en fysiek aan-en afwezig kan zijn. Dit doet hij aan de hand van een eigenzinnige verkenning van het Vlaamse mystieke verleden.

Sander gaat in dialoog met hedendaagse kunstenaars en dertiende-eeuwse vrouwen zoals Christina de Wonderbare, Lutgardis van Tongeren en Ida van Leuven – vrouwen die lokaal vereerd werden als levende heiligen.

Ze dansten en zongen extatisch in de kerken en straten, vervuld van een goddelijke aanwezigheid. Hun hemelse lichamen werden ingelijfd in een gemeenschap, in een geschiedenis, die hun afwezigheid liefelijk herdenkt en hun aanwezigheid passioneel oproept. Geliefde lichamen.

Studiedag Kunst, kerk en mystiek
Marc De Kesel spreekt tijdens de studiedag op 21 juni. De studiedag is in KADOC VLAMINGENSTRAAT 39 TE LEUVEN.
Klik hier voor het volledige programma. Deelname is gratis.

 

Sander Vloebergs is doctoraatsstudent in Theologie (KULeuven) en Literatuur (UAntwerpen), choreograaf/illustrator én TBI Fellow. Hij wil met dit project de academische, religieuze en artistieke gemeenschap in gesprek brengen. ‘Geliefde lichamen’ opent met een studiedag over de relatie tussen kunst en mystiek. Elke vrijdag manifesteren lichamen zich fysiek tijdens dans- en theaterperformances in de kapel van KADOC, waar kunstwerken worden getoond.