Home » Theo van der Zee wint Volzin-schrijfwedstrijd met artikel over contemplatief leiderschap

Theo van der Zee wint Volzin-schrijfwedstrijd met artikel over contemplatief leiderschap

Theo van der Zee, Verus-adviseur en TBI-onderzoeker, heeft de Volzin-schrijfwedstrijd gewonnen. De schrijfwedstrijd stond dit jaar in het teken van leiderschap. Een hoogst actueel thema. ‘Wie zal ons leiden?’ luidde de vraag waarover deelnemers een pakkend essay mochten schrijven.

Een sterke leider? Een dienstbare leider? Of is het beter niet al te zeer op leiders te vertrouwen en zelf het heft in handen te nemen?

Theo van der Zee schreef een prachtig betoog met de titel ‘Ontvankelijkheid is de sleutel’, waarin hij zijn methode en jarenlange ervaring op het gebied van contemplatief leiderschap uit de doeken doet.

Ontvankelijkheid is de sleutel
Bij leiderschap denken we intuïtief aan concrete namen. Merkel. Poetin. Obama. Thatcher. We dichten deze mannen en vrouwen eigenschappen toe als charisma, probleemoplossend vermogen, een krachtige wil. Van leiders verwachten we dat zij een samenleving, organisatie of gemeenschap leiden, omdat er een toekomst is om te winnen. Wie daar goed in is, wordt beschouwd als een goede leider.

Leiders worden beoordeeld met de maatstaf van de effectiviteit. Leiderschap betekent effectief problemen oplossen, conflicten ten einde brengen, keuzes maken en beslissingen nemen. Zodra leiders hun effectiviteit verliezen, waartoe dienen ze dan nog?

Het denken over leiderschap in termen van effectiviteit en de eigenschappen die daarvoor nodig zijn, hangt samen met een paradigma dat dominant is in onze samenleving. Het paradigma namelijk, dat we in staat zijn om de wereld te zien als een ding dat beheerst, gemaakt, gecontroleerd, ja, zelfs gemanipuleerd en naar onze zin gemaakt moet worden. Wat zich dan onverwacht en ongewild voordoet voor onze ogen, is een probleem dat opgelost moet worden. Een goede leider speelt dat klaar.

> Lees het hele artikel op de Volzin-website
> Lees ook het artikel over het boek van Theo van der Zee: Leidinggeven aan wat komt. Een contemplatief benadering van leiderschap.