Home » Titus Brandsma Instituut ontsluit zo’n 4.000 Moderne Devotie-artikelen online

Titus Brandsma Instituut ontsluit zo’n 4.000 Moderne Devotie-artikelen online

Maandag 9 september 2019 ging een lang gekoesterde wens van het Titus Brandsma Instituut in vervulling: de Bibliografie van de Spiritualiteit en de Historie van de Moderne Devotie (BSHMD) is vanaf dat moment voor iedereen online doorzoekbaar. Deze database bevat een unieke collectie van ongeveer 4.000 publicaties over met name de Moderne Devotie, die tot nu toe nog nooit eerder in deze samenstelling doorzoekbaar waren.

Papieren archief
De BSHMD was tot voor kort een verzameling papieren kopieën van artikelen over de Moderne Devotie, verspreid over 250 ordners. Deze artikelen zijn onder leiding van wijlen Rudolf van Dijk O.Carm verzameld en gekopieerd. Artikelen deels uit het eigen archief van het Titus Brandsma Instituut, de bibliotheek van de theologische faculteit en de Universiteitsbibliotheek.

Unieke verzameling
Een ander deel van de artikelen is destijds speciaal besteld bij bibliotheken in binnen- en buitenland. Om deze reden is de verzameling zo uniek. Er zit materiaal in uit vele periodieken die nergens anders in Nederland beschikbaar zijn, van heemkundeclubs, Heimatvereinigungen en andere instituties. De afgelopen jaren is door onder andere Theo Coenders en Henk Rutten monnikenwerk verricht met het scannen en digitaliseren van deze verzameling.

Buitenissige pareltjes
‘In deze goudmijn zijn de meest curieuze en buitenissige pareltjes te vinden. Ik denk aan ‘Geerart Groote op Klarenbeek’, een gedicht in vier coupletten van vier regels over het verblijf van Geert Grote in Monnikhuizen van de hand van R.H. Graadt Jonckers, verschenen in 1867 in de Geldersche Volks-almanak’, aldus Rijcklof Hofman, wetenschappelijk onderzoeksmedewerker van het Titus Brandsma Instituut én Moderne Devotie-kenner bij uitstek.

Digitaal archief
Het is nu mogelijk deze unieke collectie artikelen te doorzoeken. Hiermee ontstaat een completer beeld van Moderne Devotie-publicaties. Wetenschappers of liefhebbers kunnen via de website van het Titus Brandsma Instituut de titels in de database doorzoeken. Vooralsnog is het niet mogelijk om de daadwerkelijke teksten te bekijken. Hiervoor kan een verzoek gestuurd worden naar rijcklof.hofman@titusbrandsmainstituut.nl.

Spirituele schat
Het Titus Brandsma Instituut zit nog op een schat aan artikelen over mystiek en spiritualiteit. Het gaat om zeker 20 databases van onder andere psalmen en complete mystieke collecties. In de komende periode zullen ook deze publicaties online worden ontsloten.
> Naar de BSHMD

Meer weten over de BSHMD?
Rijcklof Hofman, wetenschappelijk onderzoeksmedewerker Titus Brandsma Instituut, rijcklof.hofman@titusbrandsmainstituut.nl of 024 361 21 62