Home » Volgende deel in de serie Gerardi Magni Opera Omnia verschijnt medio 2021

Volgende deel in de serie Gerardi Magni Opera Omnia verschijnt medio 2021

Rijcklof Hofman, sinds 1994 wetenschappelijk medewerker bij het Titus Brandsma Instituut, legt zich volledig toe op de kritische editie van de complete werken van Geert Grote (1340-1384), de grondlegger van de religieuze hervormingsbeweging Moderne Devotie.

Complete werken van Geert Grote
Van deze werken zijn intussen vier delen in druk verschenen. Een vijfde deel is onderweg. In dit deel zullen de Latijnse vertalingen van twee werken van de Vlaamse mysticus Jan van Ruusbroec (1293-1381) worden opgenomen, naast de Latijnse vertaling van een werk van Ruusbroecs leerling en ordegenoot Godfried Wevel ( † 1396). Wevel was tevens een vriend en geestverwant van Geert Grote. Twee van de drie vertalingen worden aan Grote toegeschreven.

De teksten in dit vijfde deel worden gecomplementeerd door een Latijnse samenvatting van een ander werk van Ruusbroec én een uitgave van een Middelnederlandse bewerking van de zg. Reden der Unterweisung, een jeugdwerk van de Duitse dominicaanse mysticus Meister Eckhart (c. 1260-1328). De bewerking is mogelijk in de omgeving van Grote ontstaan.

Rijcklof Hofman heeft samen met geassocieerd medewerker Marinus van den Berg en met Guido de Baere, emeritus hoogleraar van het Ruusbroecgenootschap te Antwerpen (België), de tekstbestanden van dit deel voltooid. Deze zijn begin september 2020 aangeleverd bij uitgeverij Brepols te Turnhout (België). Nu volgen drie rondes drukproefcorrecties van de Latijnse en Middelnederlandse tekst.

Daarnaast werken Hofman en Van den Berg nu hard aan de voltooiing van de verschillende apparaten en de inleidingen bij de vijf teksten die in dit volume in druk zullen verschijnen.

Met uitgeverij Brepols is afgesproken dat dit deel medio 2021 zal verschijnen.