Home » Waar is het beeld van Titus Brandsma?

Waar is het beeld van Titus Brandsma?

Zondag 26 juli is de sterfdag van Titus Brandsma. Een bijzonder mens. Een nuchtere Fries, pater karmeliet, promovendus wijsbegeerte, docent en journalist, hoogleraar en rector, katholiek emancipator én verzetsman. Maar bovenal een maatschappelijk betrokken man die altijd opkwam voor de ander. Tot aan concentratiekamp Dachau toe, waar hij op 26 juli 1942 stierf.

In 1982 kreeg Brandsma postuum het Verzetsherdenkingskruis toegewezen en op 3 november werd hij zaligverklaard door paus Johannes Paulus II.

Op de campus van de Radboud Universiteit staat een prachtig bronzen beeld van Titus Brandsma. Filosofiestudente Renée Wijnhoven raakte geïnspireerd door de persoon Titus Brandsma en ging op zoek naar het beeld.

Een bijzondere herdenking
Met de nationale dodenherdenking in het verschiet, denkt filosofiestudente Renée Wijnhoven na over hoe zij dit jaar wil herdenken. Het land is in complete lockdown en het advies is ‘ga niet te ver van huis’. Renée neemt zich voor dit jaar één specifiek persoon te herdenken, maar wie?

Ze zoekt online naar oorlogsmonumenten, en stuit al snel op een beeld dichtbij. Op de Radboudcampus. Een beeld van Titus Brandsma. Zij verdiept zich wat meer in de persoon Titus Brandsma en raakt onmiddellijk geboeid. Een voormalig hoogleraar en rector aan de – toen nog – Katholieke Universiteit Nijmegen, én een moedig mens die zich al vroeg verzette tegen het nationaalsocialisme.

Herkenning
Ook herkent Renée zich in andere aspecten van het leven van Brandsma. Hij doceert filosofie, zij studeert filosofie. Titus woonde in Boxmeer en Renée komt uit Boxmeer. Hoe meer ze over zijn leven leest, hoe groter de wens het beeld te gaan bekijken.

Zoektocht
Het blijkt echter een hele zoektocht, want in verband met nieuwbouwactiviteiten op de campus is het beeld tijdelijk verwijderd. Op die zoektocht komt Renée erachter dat er een heus Titus Brandsma Instituut bestaat in de Erasmustoren. Zij spreekt af met wetenschappelijk directeur Inigo Bocken voor het Titus Brandsma Memorial aan het Keizer Karelplein. Bocken schrijft aan een intellectuele biografie over Titus. En zij ontmoet online rector Han van Krieken, die haar vertelt wat Titus Brandsma voor de universiteit heeft betekend én haar laat weten dat hij weet waar het beeld is.

Leef mee met de zoektocht van Renée naar het beeld van Titus Brandsma.


Deze film kwam tot stand in samenwerking tussen Radboud Erfgoed en het Titus Brandsma Instituut.